Okamura: 4500 Kč na domácnost, tak vzroste energie. Žádám následující zásah

12.11.2023 21:45 | Rozhovor

Meziročně 4500 Kč nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhaduje předseda SPD Tomio Okamura. Vychází přitom z čísel Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Právě tento úřad přitom Okamura žádá prověřit. Lídr SPD v rozhovoru obvinil vládu, že přehlíží české podnikatele i občany, když jiné státy budou od cen energií naopak ulevovat.

Okamura: 4500 Kč na domácnost, tak vzroste energie. Žádám následující zásah
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Celý týden se mluví o videu, v němž premiér Fiala srovnával ceny v českých a německých supermarketech. Zaujalo vás také?

Ten člověk je úplně mimo. Po dvou letech své vlády si všiml, že v Německu mají levnější a kvalitnější potraviny? To přistál z Marsu? My na to upozorňujeme už několik let! Je jenom pro smích a Fialova vláda nám dělá ostudu i v zahraničí.

Tím myslíte zrušení zahraničních návštěv?

Fialova nákupu si všimli i v Německu. Nejčtenější německý deník Bild se českému premiérovi vysmívá, že „jezdí nakupovat potraviny do Německa, protože je pro předsedu české vlády doma příliš draho“.

A co se týče těch návštěv. Neschopný premiér Fiala, nekompetentní ministr zahraničí Lipavský (Piráti) a další ministři dělají naší zemi ve světě jenom ostudu a poškozují zájmy naší země. Tento týden zrušily pouhý den před návštěvou přijetí české vládní delegace dvě ropné velmoci – Saúdská Arábie a Nigérie, která je nejlidnatější zemi Afriky. Na poslední chvíli setkání s premiérem Fialou zrušila v Etiopii i etiopská prezidentka a Fiala měl navštívit také Angolu, ta ale týden před zahájením cesty návštěvu českého premiéra také zrušila. Přitom byly návštěvy z české strany dlouho předem připravované.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

V Saúdské Arábii chtěla vláda dojednat dodávky arabské ropy místo té ruské, ale Arabové jednání s českou vládou den před návštěvou odmítli… Důvodem jsou prý mimo jiné hloupé výroky ministryně obrany Černochové (ODS), že ČR chce vystoupit z OSN. Přitom západní demokratické země čile ve velkém obchodují s Ruskem, s Čínou, s arabskými ropnými zeměmi i s Afrikou, bez aktivistické ideologie.

Fialova vládní pětikoalice škodí kde může, neumí dělat zahraniční obchod a diplomacii – a těžce na to finančně doplácejí naši občané a naše firmy! Musíme co nejdříve vládu vyměnit! Hnutí SPD disponuje odborníky, chceme být součástí příští vlády a uděláme pořádek, aby byl český občan na 1. místě!

Senát odsouhlasil vládní „konsolidační balíček“, i když předtím jeho výbory vyjádřily negativní stanovisko. Očekával jste, že před hlasováním pléna postaví koalice své zákonodárce do latě?

Dalo se to čekat. A bohužel lze očekávat, že ho podepíše i prezident Petr Pavel, jelikož byl zvolen za podpory Fialovy vlády. Vidíme, že se Senát opět nepostavil za většinu občanů a odsouhlasil prudké zvýšení daní českým občanům a firmám, které prosazuje Fialova vládní pětikoalice, která má i v Senátu většinu. Je velká škoda, že SPD nemá v Senátu žádného senátora, abychom tam mohli hájit zájmy občanů. Je velmi tristní, že vládní poslanci si letos sami sobě zvýšili platy, dali přes 100 miliard Ukrajincům – a následně o stejných 100 miliard zvýší našim občanům daně…

Dalším tématem týdne byly ceny energií, o kterých se v posledních letech na podzim mluví už tradičně. Vy jste vyzvali Fialovu vládu, aby zabránila masivnímu zdražení energií pro občany a firmy. Jakými nástroji by to podle vás měla dělat?

Ano. Pro domácnost s průměrnou spotřebou elektřiny půjde o meziroční zdražení zhruba o 4500 korun. To je návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle vyjádření podnikatelských svazů budou takto zvýšené ceny energií pro české firmy likvidační a budou ničit jejich konkurenceschopnost. Dle Hospodářské komory stoupnou energetické náklady některých průmyslových firem až na trojnásobek současného stavu, přičemž jde především o poplatky za tzv. obnovitelné zdroje energie a náklady na distribuční a přenosové služby, jejichž úhradu budou místo státu platit přímo občané a firmy. Celkem se jedná o 56 miliard korun.

Fialova vládní pětikoalice bohužel nepomáhá, ale jen škodí. Polsko, Slovensko i Německo budou i v příštím roce ulevovat lidem a firmám od drahých energií. Česká vláda ale žádnou pomoc pro naše občany a firmy nechystá. 
 
Současná polská vláda v tomto týdnu oznámila, že hodlá prodloužit zmrazení cen elektřiny domácnostem do příštího roku. Nynější polská vláda pro letošek zmrazila ceny elektřiny na úrovních konce roku 2022. Zmrazení cen elektřiny v příštím roce na dalších šest měsíců a na dvanáct měsíců v případě cen plynu slibuje také možná nová vládnoucí koalice vedená Donaldem Tuskem. 
 
Na Slovensku jsou jako v Polsku ceny energií zastropované mírně nad úrovní roku 2022. Slovenské domácnosti tak letos platí jedny z nejnižších cen v EU.
 
A německá vláda ve čtvrtek oznámila, že v příštím roce pomůže podnikům v zemi s platbami energií v objemu odpovídajícím zhruba 300 miliardám korun. To je, po přepočtu na velikost ekonomiky a dle podílu průmyslu v ní, jako kdyby česká vláda pomohla v příštím roce tuzemským podnikům v rozsahu přibližně 30 miliard korun. České podniky ale od české vlády nedostanou žádnou podporu. Naopak, regulovaná složka cen elektřiny jim má stoupnout až o stovky procent. To naše firmy a podniky dostane do konkurenční nevýhody.

A jak tomu růstu cen lze podle vás zabránit?

Například využitím zákona o cenách. Je potřeba i prověřit, zda ERÚ plní své zákonné zadání, kterým je ochrana oprávněných zájmů spotřebitelů před přirozeným monopolem velkých energetických firem. Zásadním řešením je ale obnova suverenity ČR v otázkách energetické cenotvorby, soběstačnosti a bezpečnosti, což zahrnuje i co nejrychlejší vystoupení ze spekulativního a likvidačního systému emisních povolenek EU a odstoupení od Green Dealu EU, který energie ještě více zdraží.

S cenami energií souvisí i ceny bydlení. Česká republika je v dostupnosti vlastního bydlení na předposledním místě v Evropě. Měla by do toho vláda nějakým způsobem vstoupit?

Ministr Ivan Bartoš (Piráti), který má ve vládě na starosti dostupnost bydlení, neudělal za dva roky ve funkci vůbec nic! Je to obrovské selhání Pirátů. Sliby chyby. Skutek utek. Piráti nejsou kompetentní řídit stát. Fialova vláda a ministr Bartoš se katastrofálním stavem v oblasti bydlení vůbec nezabývají. ČR se dlouhodobě potýká s nedostupností bydlení a tato situace se stále zhoršuje. I rozpočet resortu ministerstva pro místní rozvoj klesá meziročně o třetinu a objem rozpočtových položek určených přímo na podporu bydlení se meziročně snižuje dokonce o 61 %. A kde jsou ty desítky tisíc městských bytů, které slibovali Piráti postavit?

Hnutí SPD má jasný recept na podporu dostupnosti bydlení pro české občany.

A můžete nám jej představit?

Jde o propracovaný, státem garantovaný program půjček na bydlení pro pracující rodiny, o snížení daně z nemovitosti, o zastropování úroků z hypoték, o bezplatné převody pozemků ze státu a krajů na obce za účelem bytové výstavby či o všestrannou podporu družstevního bydlení.

Na to je potřeba dost peněz. A česká ekonomika nadále klesá, ve třetím čtvrtletí meziročně o 0,6 procenta…

Ano. Jsme jedinou ekonomikou v Evropě, která se ještě nedostala na úroveň doby před covidem. Je tedy evidentní, že jde o situaci zaviněnou chybnou politikou vlády Petra Fialy, nikoli zahraničními vlivy. Dle analýzy Českého statistického úřadu se nově k poklesu domácí spotřeby přidal už i výpadek ve vývozu, tedy pokles zahraniční poptávky po tuzemském zboží. Stagnace či pokles našeho hrubého domácího produktu tak trvá již nepřetržitě rok a půl. Propad spotřeby českých domácností je i ve srovnání s ostatními zeměmi EU mimořádně silný.

Důležitými důvody poklesu domácího hospodářství jsou i dva roky nepřetržitě trvající pokles reálných mezd českých občanů a dlouhodobý pokles tržeb v maloobchodě kvůli vysokému objemu nákupů levnějších a kvalitnějších potravin v zahraničí. Lidé nemají peníze, a tak kvůli Fialově drahotě výrazně omezili nákupy. Tržby maloobchodu podle Českého statistického úřadu v září meziročně klesly o rovná čtyři procenta. Oproti srpnovým 2,8 procenta se jedná o zrychlení. Pokles maloobchodních tržeb tak pokračuje už sedmnáctý měsíc v řadě.

Fialova vláda likviduje i český průmysl. Průmysl v Česku podle ČSÚ v září zrychlil meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta. Je to třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta. Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím klesla o 5,2 procenta. Klesá i stavebnictví a výstavba bytů je drahá.

Primárním zdrojem slábnoucího výkonu české ekonomiky je dlouhotrvající výrazná inflace způsobená a neřešená vládou Petra Fialy. Inflace opět stoupá a je aktuálně meziročně na úrovni 8 % až 9 %.

A co by tedy podle vás ekonomice pomohlo?

Naše země akutně potřebuje ekonomický restart, snížení zdanění zaměstnanců, živnostníků i firem, skutečný boj s inflací a hájení českých národních ekonomických zájmů. Zajištění nízkých cen energií. Dále odstoupení od Green Dealu, zastavení zadlužování a zastavení utrácení za nesmysly. To zajistí pouze kompetentní vláda s účastí hnutí SPD, a nikoli slabá vláda Petra Fialy sloužící hlavně zahraničním zájmům, která by měla podat demisi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

O tom sloužení zahraničním zájmům se mluví stabilně, tak jsem si našel konkrétní čísla. Od ledna do srpna letošního roku bylo podle dat České národní banky vyplaceno do zahraničí na dividendách a úrocích již 286,3 miliardy korun, což je o 61 miliard více oproti stejnému období loňského roku. Dá se s tím ale vůbec něco dělat?

Lze předpokládat, že celoroční odliv nezdaněných dividend nadnárodních korporací podnikajících v České republice letos přesáhne hranici 400 miliard korun, a dosáhne tak rekordních objemů. Podíl zisků zahraničních firem, které byly reinvestovány v ČR, významně poklesl, ve srovnání s rokem 2021 o 40 %. Jde o zásadní problém ČR i z hlediska veřejných financí a státního rozpočtu. Pokud by tyto vyváděné dividendy byly zdaněny srážkovou daní se sazbou 15 %, jak již léta navrhuje hnutí SPD, stouply by příjmy státního rozpočtu ročně o téměř 60 miliard korun!

Fialova vláda nemá odvahu tento alarmující stav řešit, přestože jde o jednu z hlavních příčin prohlubujícího se rozpočtového deficitu a narůstajícího státního dluhu. A namísto zdanění vysoce ziskových zahraničních korporací zvyšuje daně o další povinné odvody českým občanům, živnostníkům a firmám, ať už formou tzv. konsolidačního balíčku nebo návrhem státního rozpočtu na příští rok. To hnutí SPD odmítá.

Téma zahraničních vlastníků v posledních dnech nečekaně ožilo i v souvislosti s kauzou šlechtické rodiny Lichtenštejnů. Nadace knížete z Lichtenštejna, která spravuje všechny jejich statky, oznámila, že je připravena vzdát se vlastnických nároků na majetek v Česku výměnou za vytvoření společného fondu, na který budou vlastnická práva ke spornému majetku převedena. Knížecí nadace chce, aby jí pak byla svěřena povinnost odpovědně a udržitelně s majetkem ve fondu hospodařit. Z české strany už sympatie návrhu vyjádřil prezident Petr Pavel či lidovci. Jak se na to díváte vy?

Prezident Petr Pavel zrazuje zájmy České republiky a bojuje proti její suverenitě. Ačkoli Lichtenštejnové u soudů ve svých požadavcích na navrácení majetků zabavených na základě Benešových dekretů opakovaně neuspěli, Pavel jim podle našeho názoru fakticky pomáhá, aby se domohli zpět svého majetku zadními vrátky a rovněž tím via facti zpochybňuje Benešovy dekrety. Lichtenštejnům pomáhají i lidovci, kteří jsou známi tím, že podporují Sudetoněmecký landsmanšaft, který má nacistické kořeny. Přitom je navíc historicky doloženo, že Lichtenštejnové aktivně a vědomě spolupracovali s nacisty. 

Hnutí SPD odmítá prolamování Benešových dekretů i zmíněnou iniciativu prezidenta Petra Pavla.

Témata spojená s nacismem a s druhou světovou válkou se v Evropě vracejí i jinak. V souvislosti s konfliktem v Izraeli stoupá počet protižidovských útoků, hlavně ze strany muslimů. Překvapuje vás to?

Na hrozbu islámu a muslimských imigrantů upozorňujeme již mnoho let. I ve Švédsku a v Německu už to začínají řešit, i když tam už nejspíš bude pozdě. Musíme se ubránit, abychom nedopadli stejně. Hnutí SPD odmítá tzv. migrační pakt EU, který podpořila Fialova vláda, a který nám vnucuje kvóty na africké a islámské imigranty či povinnost zaplatit zhruba půl milionu korun za odmítnutého migranta! V určitých případech nebude možné se kvótám a přijetím imigrantů vyhnout ani zaplacením „výpalného“. Nechceme tu africké a arabské imigranty! Nechceme násilí v naší zemi a aby se naše země podobala Orientu či Africe!

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…