Patrik Nacher: Jsem pozitivní rebel, žádný automatický zvedač rukou. Ve Sněmovně bych se chtěl věnovat třem důležitým oblastem

19.07.2017 12:14

ROZHOVOR "Politik by nikdy neměl úplně ztratit kontakt se svým civilním životem, se svým profesním zaměřením, jinak pak zůstane v politickém skleníku," řekl ParlamentnímListům.cz v exkluzivním rozhovoru Patrik Nacher, pražský zastupitel a kandidát do Poslanecké sněmovny za Hnutí ANO.

Patrik Nacher: Jsem pozitivní rebel, žádný automatický zvedač rukou. Ve Sněmovně bych se chtěl věnovat třem důležitým oblastem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

ParlamentníListy.cz psaly opakovaně o změnách na kandidátce do PSP v hnutí ANO, jak je vnímáte Vy?

To se mi nepříjemně komentuje, protože jsem toho součástí, jakkoliv se změny mé osoby nedotkly. Určitě to nevnáší pohodu mezi kandidáty a entuziasmus do volebního týmu a mezi členy Hnutí. Místo přípravy na kampaň se řeší personálie.

V případě, že se dostanete do Sněmovny, opustíte křeslo na magistrátu?

Pokud se tak stane, vzdal bych se funkce uvolněného předsedy výboru pro výchovu a vzdělávání a zůstal obyčejným zastupitelem HMP. Od počátku mého působení na magistrátu jsem člověkem, který se pozic spíše vzdával, než je kumuloval. Na počátku jsem například odmítl účast v Radě HMP, neboť ty okruhy – zdravotnictví a bydlení – jsem nepovažoval za svoji doménu. Přišlo mi nevhodné se jednak učit proceduru komunální politiky a pak i samotný obsah agendy. Chci dělat ty věci naplno, nejsem a nebudu stádoidní typ politika, který si někam sedne, bezhlavě zvedá ruku a naplno se tomu obsahu nevěnuje. Může tudíž pak sedět i na několika židlích.

Jak by se podle Vás měl zachovat Petr Dolínek, který bude zcela jistě poslancem... může podle Vás zůstat na pozici náměstka primátorky?

To je jeho věc a jeho rozhodnutí. I podle mé předchozí odpovědi je myslím zcela jasné, jak bych se na jeho místě zachoval já. Říkám to dopředu, aby voliči věděli, co mohou od jednotlivých kandidátů čekat. Bylo by fér, aby pan kolega to také sdělil, jak chce naložit se svým mandátem náměstka v případě zvolení poslancem.

A jak jste vnímal, když PL opakovaně psaly o "spícím zastupiteli Štěpánkovi", nestyděl jste se za něj, což nám třeba řekl A. Babiš?

Popsal bych to asi tak, že někteří moji kolegové mají velmi malou míru sebereflexe.

S čím půjdete do své volební kampaně?

Pokud jde o obsah, tak se chci věnovat třem oblastem – spotřebitelskému právu v celé jeho šíři, tématům spojeným s komunitou lidí se zdravotním postižením a financím. V kampani bych rád rozdával svoji knihu k finanční gramotnosti, kterou jsem předloni vydal – Konec finančních negramotů v Čechách – s odkazem na šíření dobré praxe a obecné gramotnosti nejen klientů a spotřebitelů, ale i občanů jako takových. V dnešní době je vlastně všechno o financích, o penězích a já bych se rád i prostřednictvím této knihy lidem představil, kdo jsem, jaké jsou moje názory, co jsem doposud udělal a čemu bych se chtěl věnovat. Nechci se jen pasivně vést na kampani subjektu, za který kandiduji a rozdávat letáčky. Chci nabídnout sám sebe, něco, co jsem vytvořil, něco, čemu se věnuji přes 11 let. Kampaň by neměla být jen o stranách a hnutích, ale i o jednotlivcích, které je reprezentují. Být v závětří neumím.

Nechcete být v závětří a nejste stádoidní typ politika, kdo tedy jste?

To je zajímavá otázka. Takhle jsem o tom neuvažoval, ale když se ptáte, definoval bych se jako „pozitivní rebel“. Rebel v tom smyslu, že nejsem automatický zvedač rukou a kromě obsahu, kromě merita věci, se zajímám i o politické pozadí, sleduji dlouhodobou politickou strategii a kontext dané problematiky. Na druhé straně nejsem a nechci být negativista a potížista za každou cenu a při každé příležitosti, jen proto, abych na sebe upoutal pozornost a zvýšil svou cenu. Proto ten dovětek „pozitivní“. A na pozitivním rebelství nemám co měnit. Takového mě všichni znají.

V případě úspěchu v PSP, budete se i nadále věnovat například dobře známému boji proti jistým bankovním poplatkům?

Rád bych ty aktivity propojil. V PSP, pokud mě tam lidé zvolí, tak bych se chtěl věnovat třem oblastem – zlepšení postavení spotřebitele a to se týká třeba i bankovních klientů, jakkoliv v této oblasti se už udělalo mnohé, zákonům, které se dotýkají lidí se zdravotním postižením a pak tématu ekonomika, tedy například daním či snížení byrokratické zátěže pro lidi a podnikatele. I to se týká našich peněz, jakkoliv to tak nemusí vypadat.

Myslím si, že by politik nikdy neměl úplně ztratit kontakt se svým civilním životem, se svým profesním zaměřením, jinak pak zůstane v politickém skleníku, který není o reálném životě. Ano, politik je také profese a je třeba se jí učit, jakkoliv je populární na ně nadávat. Zároveň jde ale o zvláštní druh postavení, kde zvolený člověk zastupuje zájmy jiných, tudíž by neměl ztratit kontakt s prostředím a tím nemyslím jen trávení času mimo sněmovnu. Proto se chci věnovat jen okruhům, kterým se věnuji už nyní a pokud možno, propojit zkušenosti ze své praxe do zákonodárné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…