Pavel Novotný? To bylo vystoupení, ale... Silný hlas z ODS odmítá kritiku. „To si můžeme dovolit.“

09.02.2020 8:08 | Zprávy

ROZHOVOR „Snad jen Babiš by mohl říci, že u něj by se takové překvapení nemohlo stát, a měl by pravdu. Ale ve skutečných stranách rozhodují lidé a platí přitom, že politika není žádná spravedlivá disciplína a rozhodně se s nikým nemazlí,“ říká poslanec ODS Martin Kupka k nezvolení Alexandry Udženiji do křesla místopředsedkyně strany. Podle něj žijeme v době, která si na fakta a racionální argumenty dvakrát nepotrpí, trvá však na tom, že v občanských demokratech mají voliči lepší alternativu než premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí řízené jako firmu.

Pavel Novotný? To bylo vystoupení, ale... Silný hlas z ODS odmítá kritiku. „To si můžeme dovolit.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka

Jaké okamžiky z kongresu ODS si budete pamatovat? Jak na vás působil?

Kongres měl spád, správné napětí a přinesl i překvapivé momenty. Byl podle mě podařený. Splnil navíc to, co bych od kongresu moderní pravicové strany očekával. V projevech zaznělo to nejpodstatnější z programu, a hlavně z toho byla cítit energie a odhodlání uspět v dalších volbách. Poprvé byl otevřený i všem členům ODS, nejen zvoleným delegátům. To bychom v jiném prostoru nemohli uskutečnit.

Který projev považujete za nejzajímavější a proč?

Neříkám to z povinnosti, ale nejlepší byl nepochybně projev předsedy ODS Petra Fialy. Pokud si dá kdokoli práci s objektivním srovnáním politických projevů na podobných fórech, musí uznat, že to bylo to nejlepší, co současná politika nabízí. Je ale jasné, že samotné projevy ještě volby nevyhrávají. To bychom pak měli vítězství v kapse. Žijeme ovšem v době, která si na fakta a racionální argumenty dvakrát nepotrpí. Myslím, že ten projev jasně ukázal, že lidé v České republice mají proti volbě Andreje Babiše a jeho hnutí řízeného jako firma lepší alternativu.

Je jasné, že nedávno zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera zde měl svůj poslední proslov. Co jste mu říkal?

Jarda několikrát rozesmál sál, přesně jak to uměl. Nechtějte po mně, abych se s ním pouštěl do polemiky. Jeho síla spočívala v nadhledu, v ostrém vidění politických problémů a v ironicky nabroušeném jazyku. I tento projev byl naprosto kuberovsky autentický.

O co přišla ODS a o co česká politika s jeho odchodem?

Přišli jsme o výraznou osobnost. Jarda dokázal vzbudit zájem veřejnosti i médií. V každé době je humor vzácné koření. Dnes je ho ještě větší nedostatek. V tom bude nejen ODS, ale celé české politické scéně Jaroslav Kubera nejvíce scházet.

Politolog Bohumil Pečinka, který obvykle bývá se zákulisním děním obeznámený, v Reflexu napsal, že po nezvolení Alexandry Udženiji nabídl Petr Fiala funkci prvního místopředsedy jako prvnímu vám, a vy jste odmítl. Je to pravda? Proč jste odmítl?

Spolu s Alexandrem Vondrou a Zbyňkem Stanjurou jsem se ocitl v nejužším výběru pro rychlé řešení patové situace. Pro Alexandra Vondru by bylo složité se té role zhostit kvůli práci europoslance, který se pořád pohybuje mezi Prahou a Bruselem. Mě tento rok čekají náročné krajské volby. Volba padla nakonec na Zbyňka Stanjuru, což osobně pokládám za velmi dobré řešení. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…