Peníze z dozorčí rady se hodí, přiznala mi sama. Šéf pražských Pirátů přináší neuvěřitelné historky z magistrátu a říká jasně: Babiš je korupčník, vládu s většinou ANO nepodpoříme

06.10.2017 7:13

ROZHOVOR „Andrej Babiš maže svým voličům med kolem huby. ČSSD vykazuje klientelistické znaky. Pražské struktury se drží za koule kompromitujícími materiály a nikdo není ochoten to rozetnout,“ ParlamentníListy.cz mluvily s pražským zastupitelem za Pirátskou stranu Jakubem Michálkem. Došlo přitom i na případ zastupitelky Moniky Hášové, do které Michálek vytrvale tepe kvůli údajné „politické trafice a přeběhlictví“. „Myslíte, že když vám někdo dává 1,2 milionu ročně, tak jste nezávislí?“ poznamenává na slova Hášové Michálek ironicky.

Peníze z dozorčí rady se hodí, přiznala mi sama. Šéf pražských Pirátů přináší neuvěřitelné historky z magistrátu a říká jasně: Babiš je korupčník, vládu s většinou ANO nepodpoříme
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Piráti se chystají do sněmovních voleb. Míří do nich ale i řada subjektů napojených na miliardáře. Bojíte se v případě jejich úspěchu oligarchizace české politické scény?  

Já si myslím, že tyto subjekty, které vznikají a jsou napojeny na různé vlivné jednotlivce, nejsou příliš relevantní. ODA miliardáře Pavla Sehnala a Realisté napojení na pana Dospivu podle mne nemají žádnou šanci, aby se dostali do sněmovny. Je tu ale i možnost, že to tito miliardáři dělají čistě proto, aby získali zpět peníze na státním příspěvku. Pokud tedy například dosáhnou 1,5 procenta hlasů, v takovém případě dostanou deset milionů korun.

Je tak evidentní, že to mohou vyzkoušet jako nějaký druh investice. Já se samozřejmě oligarchizace české politické scény obávám. To, že tu jsou strany, které mají být demokratické, ale ve skutečnosti fungují jako firmy, například tedy hnutí ANO, mne samozřejmě znepokojuje. Myslím si, že směřujeme pomalu k tomu, co se stalo v Itálii, kde došlo za Berlusconiho k bezprecedentnímu propojení světa politiky a médií.    

Spolupráci s Babišem se ale nebráníte?

Vzhledem k tomu, že se scénáře možné oligarchizace obáváme, jsme odmítli, aby hnutí ANO, a to i bez možné přítomnosti pana Babiše, mělo mít v následující sestavě Poslanecké sněmovny jakoukoliv většinovou vládu.    

Spolupráci ale nevylučujete…

Nevylučujeme. My budeme po volbách jednat se všemi politickými subjekty s výjimkou KSČM a SPD. Říkáme ale, že by ve vládě rozhodně neměli sedět lidé, kteří jsou spojeni s korupcí. A to je v tomto okamžiku například pan Babiš, ale například také pan Sobotka. Zároveň by se ale na ministerské posty neměli dostávat lidé, kteří jsou nekompetentní. My jsme připraveni jednat o podpoře vlády, ale určitě bychom nepodpořili vládu, ve které by mělo většinu ministrů hnutí ANO. Strany v parlamentu se musejí navzájem kontrolovat a zároveň tam musejí být i záruky ze strany opozice. Myslím, že naše silná stránka coby Pirátů je v tom, být jakýmsi hlídacím psem, a řekl bych, že i s tímto předpokladem si nás lidé do sněmovny zvolí. Přesně tak to děláme tady na magistrátu.  

Máte s ANO v politickém programu průsečíky? V knize A. Babiše „O čem sním, když náhodou spím“ se zmiňuje digitalizace a zjednodušení byrokracie. To přece uvádíte i vy…

Myslím, že zabíháte do přílišných detailů. Tu knihu Andrej Babiš nenapsal. Napsal ji asi jeho marketingový expert Marek Prchal.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Ale Andrej Babiš ji přece vydává za svou. To své voliče podvádí?

Já si myslím, že jim maže med kolem huby. Napadla mne tu jedna zajímavá paralela. Stejně jako Viktor Kožený uspěl v devadesátých letech v televizi s reklamou na své Harvardské fondy, když sliboval jistotu desetinásobku, tak i Andrej Babiš dal dohromady nejlepší marketéry v téhle zemi, aby vytvořili úplně skvělý jogurt. Jenže ten jogurt nemá úplně ten nejlepší obsah, a to, že je zkažený, vyjde najevo až po několika letech. Babiš říkal, že všichni kradou, pak to čtyři roky opakoval. Jenže přitom úplně zapomněl na to, že to vlastně dělá taky.  

Zmínil jste, že na pražském magistrátu kontrolujete politiky. Jak jako opozice hodnotíte to, jak koalice funguje? Nedávno jsme publikovali rozhovor se zastupitelkou Monikou Hášovou a ta čtyřleté období koalice hodnotila veskrze pozitivně…

Upřímně řečeno, paní Hášová není vůbec relevantní hráč. To je paní, která je v podstatě bezvýznamná, nemá politickou stranu a přeběhla od TOP 09 k ČSSD, jen aby si zachovala tu svou trafiku v dozorčí radě PRE. To je paní, která nic neprosadila, a její hodnocení, že vlezla do klubu ČSSD a je s tím spokojená, jelikož dostala 1,2 milionu korun ročně, tak její spokojenost s tím, jak klub funguje, je v podstatě samozřejmá. V okamžiku, kdy vás někdo platí za to, že ho chválíte, tak to je pochopitelné.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19772 lidí

To jste poněkud odbočil. Co si myslíte o koalici?

Já si myslím, že koalice byla velmi nemotorná. Udělala velmi málo pro rozvoj Prahy, brzdí investice a v podstatě není vůbec schopná plánovat finance. Nepřipravují se žádné velké podstatné stavby, které by zjednodušily Pražanům život. Ani v oblasti boje proti korupci nedošlo k žádnému výraznému zlepšení. Dokonce sama paní primátorka měla několik kauz, kdy byla zapojena do několika aktivit, které byly na hraně toho, co se nachází mezi netransparentním a korupčním charakterem věci.

Mohl byste jmenovat?

Tak například to bylo, když jednala s protistranou o procesování kauzy Škodova paláce. Dále například zadala kauzu Opencard advokátní kanceláři, ve které figuruje pan Rampula, bývalý vrchní státní zástupce. A zde vidím spojitost s panem Čalfou. Pan Čalfa a pan Rampula mají společnou advokátku, které my jsme zadali posouzení kauzy Opencard. Paní Krnáčová si u nich objednala analýzu, která Pavla Béma v podstatě hájila a vlastně ani neprobírala nároky hlavního města Prahy, což si myslím, že byla velká chyba. A nám coby zvoleným opozičním zastupitelům dnes magistrát odpírá přístup k informacím.  

V jakém smyslu?

Například nám magistrát odmítá dát seznam faktur, které uhradil. Takže my nevíme, za co magistrát utrácí ty miliardy, které má město v rozpočtu.

Hází vám klacky pod nohy?

Kdykoliv my navrhneme něco sebelepšího, oni v podstatě zabrání tomu, aby se to byť jen projednalo. Například když navrhujeme cokoliv nad program jednání, jako bylo třeba plnění protikorupční strategie nebo usnesení zastupitelstva ve vztahu k tzv. politickým trafikám či k tomu, aby se do městských podniků dělala otevřená výběrová řízení. Například šéf městského dopravního podniku byl také vybrán bez výběrového řízení. Takhle to prostě nemůže fungovat.

V poslední době jste ale kritizoval zejména paní Hášovou a její členství v PRE. Proč?

Hášová je jediným politickým zástupcem v dozorčí radě PRE, který nebyl po magistrátních volbách vystřídán. Samozřejmě tam kromě politických zástupců sedí i lidé, kteří mají osobní vazby napříč stranami. Jedním z nich je například místopředseda představenstva Marián Čalfa. Ten už tam je velmi dlouho a pro zmiňovanou společnost dělal jakési právní služby ještě dříve, než tam usedl.   

Vy jste odkryli tantiémy Hášové. Jak to mají ostatní lidé v PRE včetně Čalfy?

Ty částky podle mě budou v obdobné výši, možná i o něco vyšší.

A dozorčí rady ostatních městských podniků jsou finančně lukrativní méně? Máte srovnání?

Nastavení těch odměn je v rámci města úplně nesystematické. Když se podíváte na městský dopravní podnik, tam je odměna za členství v dozorčí radě asi deset tisíc korun měsíčně. A když se podíváte právě na PRE, tam je odměna asi 30 tisíc plus tantiémy. Ty se vyplácejí podle hospodářských výsledků a v PRE to dá dohromady 1,2 milionu korun za rok.

Paní Hášová ale tvrdí, že je fundovaná, že pracuje precizně, má praxi přes třicet let a firma má vynikající hospodářské výsledky. Navíc argumentuje tím, že vlastnický podíl města ve společnosti je v podstatě minoritní. Vy jste si ji prý vzal za předvolební téma…

Paní Hášová je typický příklad politické trafiky, člověka, který byl politickou trafikou zaplacen za to, že změnil svůj politický dres. Paní Hášová dnes již nezastupuje stranu, za kterou byla na magistrát zvolena, a to byla TOP 09. Namísto toho zastupuje ČSSD, stranu, která má úplně jiný program. Já jsem se jí na to i ptal, proč přestoupila k těm socanům, a ona mi nejdříve řekla, že se jí líbil sociálnědemokratický program, a pak uvedla, že se jí ale taky hodí ty peníze. Takže já tohle prostě vím.

Ona zdůrazňuje, že byla v klubu ČSSD jako nezávislá, že se nikdy nestala členkou strany…

A to si myslíte, že když člověk dostává 1,2 milionu korun ročně od někoho, tak je nezávislý? Já myslím, že moc ne. Členkou ČSSD Hášová sice nebyla, ale to je z mého pohledu irelevantní. Podstata věci je v tom, v jakém je na magistrátu klubu, s kým tam hlasuje a koho tam svým hlasem drží. A jestli považuje za etické to, že přestoupí z opozice výměnou za to, že jí nechají tu dozorčí radu, do koalice? To je typický příklad politického přeběhlictví, které známe z dřívější Poslanecké sněmovny. Ona měla jít od válu. Všechny vyhodili, všechny dozorčí rady se po volbách měnily.

Ale ona tvrdí, že je odbornice a že tam je kvůli svým zkušenostem.

Já jsem měl příležitost se bavit s lidmi, kteří ji tam dosadili, a ti mi řekli, že to rozhodně nebylo kvůli tomu, že by byla odbornice. Dosadili ji tam kvůli tomu, v jaké seděla straně a že potřebovala nějaký zdroj příjmů.

Dobře, ale své odměny přece čestně zveřejnila.

Ona je musela zveřejnit. Jenže asi půl roku to odmítala udělat s tím, že je to obchodní tajemství společnosti. Vymyslela si přitom nespočet různých výmluv. Etický kodex zastupitele ale jasně říká, že příjmy, které souvisejí s funkcí zastupitele, se zveřejňovat musejí. Já jsem tu věc přinesl na kontrolní výbor zastupitelstva a ten schválil usnesení, že v případě Hášové šlo o porušení kodexu. Teprve na základě tohoto usnesení paní Hášová své příjmy zveřejnila.

Do sněmovny Hášová kandiduje za obnovenoou ODA

Co svoz odpadu? Ten podle vás prošel jen díky ní. Uvádíte, že navýšil roční náklady města o sto milionů korun.

To prošlo díky jejímu hlasu. Matěj Stropnický pro to nehlasoval a oni neměli většinu. My jsme upozorňovali na to, že se to nedá soutěžit jako jedna velká zakázka. Naším argumentem bylo, že na trhu není dostatek subjektů schopných soutěžit o takto rozsáhlou jedinou zakázku. Výsledkem bylo, že prakticky nikdo nesoutěžil. Firmy, které o to měly zájem, udělaly konsorcium a do tendru se přihlásily jako jedna společnost, přičemž si trh rozdělily. Výsledkem je, že město bude platit za svoz odpadu víc, jelikož cena se oproti tomu, co bylo předtím, zvýšila. Kdyby se to například rozdělilo podle městských částí, tak už by ty firmy mohly soutěžit o úklid v dané lokalitě. Pokud ale soutěžíte Prahu jako celek, což se stalo, tak neexistuje jedna firma, která by to zvládla udělat celé. Takže místo soutěže se firmy domluvily a daly tam jednu nabídku. No a vyhrály tendr za 13 miliard. Ten objem peněz vypovídá o tom, že tohle není něco, co by mohla dělat nějaká malá úklidová firmička členů ČSSD. Ti pak dostanou tu podzakázku.

Za ČSSD jde v Praze do voleb jako jednička na kandidátce Petr Dolínek. Jeho témata jsou dostavba Pražského okruhu a cenově dostupné bydlení.

No tak Dolínek se docela předvedl, když na zastupitelstvu zablokoval osobně, aby se vůbec jednalo o dokončení městského okruhu. Ale je potřeba to specifikovat, městský okruh staví město, Pražský okruh má stavět stát.

Právě Pražský okruh je jeho velké téma?

Tak to je neuvěřitelné pokrytectví, protože to byla právě vláda ČSSD, která vyškrtla Pražský okruh ze seznamu prioritních staveb. Na základě toho se pak další stavba protáhla a je jasné, že okruh se nepostaví během příštího volebního období. Měl by se ale důkladně připravit. Severní část Pražského okruhu zatím visí v totálním vzduchoprázdnu.

FOTO: ČSSD POCHODOVALA K NEEXISTUJÍCÍ SILNICI

Co ono dostupné bydlení, které má Dolínek také jako jednu z priorit?

Tak jedním z faktorů, proč je nedostupné bydlení, je, že se málo staví. Čili stavební řízení jsou pomalá a zároveň je zde i absolutně nekoncepční přístup, co se týče územního plánování. V politice tu máme dva extrémy. Na jedné straně tu máme ČSSD, která má klientelistické znaky fungování a schvaluje změny územních plánů na míru i na místech, kde to není vhodné a kde se stavět nemá. Například tam nestačí kapacita čističky odpadních vod či jiné takové věci. A ze změn územního plánu jsou největší peníze. Jedna změna územního plánu dokáže vygenerovat třeba 300 milionů korun, které nikomu nikde nechybějí. Právě proto je v této oblasti obrovský korupční potenciál.

Druhým extrémem pak je Strana zelených, která jde radikálně směrem, aby se nestavělo pokud možno nikde a vůbec nic. My jako Piráti prosazujeme, aby se stavební řízení zrychlilo. Zároveň chceme i reálné, fungující sociální bydlení. Pronájmy zdražuje i Airbnb a koalice si absolutně neví rady s tím, jak je regulovat.

Posledním vlivem jsou spekulanti, kteří kupují byty jen kvůli tomu, že rostou jejich ceny. V Praze se vyplatí mít prázdný byt jen kvůli tomu, jak rostou ceny, a to je šroubuje dál nahoru. Bydlení je podle mě další téma, kde aktuální koalice odvedla nejhorší práci historicky, co tu kdy byla. Nevyřešilo se vůbec nic, a situace na stavebním trhu se dokonce zablokovala.

V souvislosti s ČSSD zmiňujete klientelismus. O jaké jde struktury?

Víte, když se podíváte na to, jak to historicky bylo, tak v podstatě Pavel Bém (ODS) vládl ve spolupráci s Petrem Hulínským (ČSSD), s Jiřím Paroubkem a těmito lidmi. Některé obchodní vztahy kolem magistrátu tedy přetrvávají. Část se samozřejmě rozpadla nebo obměnila. Nové skupiny přišly, ale ten model je stále stejný. Vždycky to platilo tak, že musí odvádět nějakou provizi a tak. Navzájem se pak tyto osoby drží, jak se říká, „za koule“, a to tak, že na sebe navzájem mají kompromitující materiály a nikdo není ochoten to rozetnout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…