Plukovník, veterán ČSLA: Jaderné zbraně v Československu nebyly. Dnes by následky jaderné války byly mnohem horší a je čím dál tím blíže

30.11.2018 20:57

ROZHOVOR V za minulého režimu přísně utajovaném vojenském objektu Javor 51 určeném pro uskladnění sovětských jaderných hlavic během speciální akce Nadace Železné Opony vyzpovídaly ParlamentníListy.cz plukovníka ve výslužbě a 1. Místopředsedu Svazu vojenských veteránů České republiky Emila Kulfánka. Kulfánek strávil jako odborník na uskladňování munice desítky let a přestál i změnu režimu v listopadu 1989. Pro ParlamentníListy.cz se svěřil s tím, proč si myslí, že ostrou jadernou munici Sověti v Československu uskladněnu nikdy neměli i o tom, co si myslí o současné bezpečnostní situaci.

Plukovník, veterán ČSLA: Jaderné zbraně v Československu nebyly. Dnes by následky jaderné války byly mnohem horší a je čím dál tím blíže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Emil Kulfánek

Byly v objektu Javor 51 uloženy jaderné hlavice nebo nebyly?

Rád bych nejprve věc uvedl z technického hlediska na pravou míru. Správný pojem, který bychom měli používat, není jaderná hlavice ale bojová hlavice. Bojová hlavice rakety je samostatná odnímatelná část vlastní rakety, která se s letovou částí rakety spojuje na specializovaném pracovišti, které může být jak stacionární tak i mobilní.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Nicméně i vlastní bojová hlavice může být složena z více součástí: těla nebo pouzdra bojové hlavice, bojové nálože, radiolokačních, sledovacích nebo naváděcích prvků. Z hlediska bojové nálože, která se montuje do bojové hlavice, tak ta může být klasická konvenční nebo jaderná. A to jsou pojmy, o které zde jde: bojová hlavice a jaderná nálož.

Zeptám se tedy jinak. Byly ve vojenském objektu Javor 51 v Brdech uloženy jaderné nálože do bojových hlavic? Slyšeli jsme na to konto různé názory

To není o názorech, jestli tu ostré jaderné nálože do bojových hlavic byly uloženy nebo nebyly. Je to věcí faktu. Chceme li vyjádřit nějaký fakt, pak se musíme opírat o nějaké faktické skutečnosti. A to je věcí faktických dokumentů anebo měření, která tu byla prováděna. Podle dokumentů není prokázáno, ale ani vyvráceno, že tu ty jaderné nálože uskladněny byly nebo nebyly. A jelikož to není prokázáno, nemohu tvrdit, že tu uloženy byly.

Tudíž přesnější vyjádření by mělo znít, že v tomto skladu byly uloženy bojové raketové hlavice schopné nést jadernou nálož. Ovšem neprokázalo se, že by v objektu Javor 51 byly uloženy i ty samotné jaderné nálože.

Vy jste výsledky těch dozimetrických měření, které se prováděly na Javoru 51, viděl?

Já jsem byl vedoucí pracovní skupiny, která měla posoudit dozimetrická měření, která tu byla provedena. Dále se měla posoudit i dokumentace, kterou jsme dostali k dispozici v tom smyslu, jestli tu jaderné nálože do bojových hlavic uskladněny mohly být, anebo nemohly. Na základě prověření těch dokumentů i dalších dokladů včetně vyhodnocení dozimetrických měření, jsme vydali stanovisko, že nelze jednoznačně prokázat, že tu jaderné nálože  uloženy skutečně  byly.

Co si myslíte vy osobně?

Z mého profesního hlediska se domnívám, že tu ty jaderné nálože uloženy nebyly. Ale to je samozřejmě můj subjektivní, profesní názor.

Anketa

Důvěřujete Emmanuelu Macronovi?

hlasovalo: 10241 lidí

Bojové raketové hlavice tedy ve skladu byly ale bez jaderných náloží, které jsou menší a v případě potřeby by se dovážely. Na technickém pracovišti v objektu Javor 51 by se pak pravděpodobně do hlavic montovaly. Jako specialista přes uskladňování munice včetně munice jaderné se totiž domnívám, že tak blízko tehdejšího nepřítele by žádný velitel neukládal jaderné nálože, které by v případě napadení ohrozily jeho vlastní vojska.

Tedy byla by to hloupost ze strategického hlediska?

Z hlediska strategie by to bylo velmi hloupé. Nedomnívám se, že o prostoru rozmístění tohoto skladu nevěděli americké zpravodajské služby. Je sice samozřejmě možné, že na československé straně to vědělo jenom pár vymezených jedinců. Ale vzhledem k už tehdejšímu rozvinutému družicovému systému pátrání a zjišťování umístění protivníkových jednotek vojenských o tomto skladu určitě věděla druhá strana moc dobře. Nebylo nic jednoduššího než zaměřit svůj výpad na tento sklad a využít případnou jadernou munici, která by tu byla uložena coby součást vlastního možného útoku.

Tedy, že by došlo k explozi i zde uložené munice?

Ano, samozřejmě. Tím tvrzením ale nikterak nerozporuji vybudování tohoto jaderného skladu. Ten sklad byl vybudován pro uložení jaderných hlavic, ale jsem přesvědčen o tom, že tu ostré jaderné nálože nebyly uloženy v době míru. Tudíž se domnívám, že by sem ty jaderné nálože byly přesunuty v době nějakého zvýšeného napětí. Už tehdy totiž operační vojenské strategie předpokládaly, že k možné válce nedojde okamžitě, ale že případná mezinárodní situace se bude zhoršovat několik dnů, dokonce i týdnů a bude dostatek času ty jaderné nálože sem přivést a do bojových hlavic je namontovat.

Kde tedy měli Sověti nálože uloženy? Odkud by je v případě eskalace do Brd přivezli?

Osobně se domnívám, že by byly přivezeny z hlubokého ruského týlu.

To by se teoreticky stihlo?

Domnívám se, že ano.

Měl jste jako voják nějakou zkušenost s tímto objektem po roce 1989 a pádu komunismu?

Nikoliv, já osobně ne. My jsme sem nejezdili, ale jezdili sem někteří naši specialisté z útvarů, kteří měli ve výzbroji raketovou techniku jako nosiče, tedy měli ve své výzbroji pozemní rakety schopné nést bojové hlavice případně i s jadernou náloží. Ovšem samozřejmě je měli bez této jaderné hlavice. Já jsem se dosud neseznámil s žádnou ověřenou informací, která by svědčila pro tvrzení, že by jaderné nálože na území Československa skutečně byly uskladněny.

Jak to bylo u ostatních států tzv. východního bloku? Existuje nějaká země, kde by to bylo přiznané a potvrzení, že tam Sověti jaderné zbraně skutečně uloženy měli?

Na pracovištích, kterých jsem byl na ministerstvu obrany součástí, jsem se s takovou informací nesetkával. Takže nemůžu odpovědět, jestli třeba byly ty ostré jaderné hlavice uloženy v Polsku nebo v Maďarsku. Jsem ale stoprocentně přesvědčen o tom, že nebyly uloženy v tehdejší Německé demokratické republice. Je to ale moje osobní přesvědčení.

Co vás vede k tomu, že se domníváte, že ani v NDR jaderné hlavice uloženy nebyly?

Ze stejných důvodů, ze kterých jsem uvedl i to, že se domnívám, že nebyly uloženy v Československu a v tomto skladě. Byly by prostě uloženy příliš blízko vlastních vojsk, protože na území NDR byla rozmístěna tehdejší sovětská vojska, takže se nedomnívám, že by tehdejší sovětské velení vystavila svá vojska takovému ohrožení jaderného výbuchu vlastních jaderných bomb.

Jak dlouho jste v ČSLA sloužil?

V armádě jsem byl od absolvování vojenské školy v roce 1968 v červenci. A byl jsem tam až do penze v roce 2001. To znamená, že jsem absolvoval i přerod československé armády v demokratickou armádu československého státu po roce 1989 a posléze i převod československé armády v armádu české republiky v roce 1993, která se později stala součástí Severoatlantické aliance.

Když zavzpomínáte na období Studené války a napětí mezi Východem a Západem. Jaký byl předpokládaný scénář možného konfliktu. Počítalo se s jaderným úderem a pokračováním střetu konvenční formou v radioaktivních rozvalinách?

Pane redaktore, já jsem byl výzbrojní technik. Já jsem nebyl velitel a toto je spíše otázka na představitele velitelského zaměření. Ale samozřejmě z těch informací a školení a cvičení, která jsem absolvoval, se předpokládalo, že první úder, který byl předpokládán, že bude veden na nás a my se budeme bránit, bude převeden v protiútok a že bude nejenom onen útok odražen, ale že se bude postupovat dopředu. A v takovém případě by takový sklad v době, kdy by ta armáda postupovala dopředu a vedla protiútok, tak by takový sklad jako je objekt Javor 51 samozřejmě měl svůj smysl, jelikož by byl v týlu toho útoku.

To zní jako představa naprosté apokalypsy…

Tuto vizi apokalypsy ale tvořili naši politikové na jedné i na druhé straně. Netvořili ji vojáci.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

Hrozí dnes riziko jaderného střetnutí velmocí více nebo méně než za Studené války? jaký je váš názor coby pamětník a veterána, který u armády prožil celé dekády a změny režimů?

Je rok 2018, poměrně dost dlouhou dobu jsem už ve výslužbě, ale to, co mám možnost sledovat společně s vámi tak, jak dneska je postavena mezinárodní situace, tak si nemyslím, že by to jaderné nebezpečí bylo oddáleno a bylo dál než tenkrát. Naopak si myslím, že je skoro čím dál tím blíže, přičemž ty následky tím vývojem těch zbraní hromadného ničení,  by byly daleko horší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…