Poslanec SPD Španěl o tom, co je špatně v ČT. Na jednu stránku by se to nevešlo...

12.12.2020 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Lubomír Španěl zastupuje SPD ve volebním výboru Sněmovny, který mimo jiné také vybírá v prvním kole kandidáty do Rady České televize. A protože kolem tohoto kontrolního orgánu veřejnoprávního vysílatele je v posledních dnech velmi horko, je namístě ptát se poslanců, kteří se na televizní politiku zaměřují. Podle poslance Španěla je velmi smutný pohled zejména na veřejnoprávní zpravodajství, preferující pouze jeden pohled, a to až na úrovni vnucování.

Poslanec SPD Španěl o tom, co je špatně v ČT. Na jednu stránku by se to nevešlo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Poslanci z volebního výboru se v úterý sešli s několika členy Rady České televize, kolem které je v poslední době hodně rozruchu. Radní se pokoušeli vysvětlit, proč odvolali dozorčí komisi Rady ČT a že jejich postup nebyl nezákonný. Podařilo se jim přesvědčit vás osobně?

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Rada ČT volí a odvolává členy dozorčí komise. O tom, zda byl postup nezákonný, může rozhodnout pouze soud. Není proto důležité, koho z nás přesvědčili, nebo ne.

Co celkově říkáte na dění v Radě ČT poté, co na jaře bylo zvoleno šest nových členů.

Dění v Radě ČT je vždy svým způsobem obrazem politické vůle už při samotné volbě Rady. Rada ČT je kontrolní orgán ČT, od toho je zřízena. Politici rozhodli volbou o tom, že chtějí změnit stupeň kontroly ČT oproti předcházejícím Radám ČT.

Ve vašem sněmovním výboru se začínají scházet návrhy na odvolání členů Rady ČT. Dříve se hovořilo o radním Zdeňku Šarapatkovi, nyní o radních, kteří hlasovali pro odvolání dozorčí komise, nebo jmenovitě o Haně Lipovské, která to na listopadové Radě ČT navrhla. Jak se k těmto návrhům stavíte vy?

Jistě, Sněmovna má právo odvolat radní. To jsme ale zase u té politické vůle. Pokud by se debata o Radě ČT přesunula na plénum Sněmovny a Hana Lipovská by nebyla odvolána, utichnou mediální útoky na Radu ČT? Nejsem sice jasnovidec, ale troufám si tvrdit, že neutichnou.

Co celkově říkáte na atmosféru, která se v posledních týdnech rozpoutala kolem České televize, když se před Kavčími horami pořádají demonstrace a veřejně známí lidé podepisují petice proti ohrožení nezávislosti ČT…

No, a víte, kolik již bylo sepsáno petic opačného názoru? Je ČT skutečně nezávislá?

Do událostí vstoupil i Senát Parlamentu ČR, který stejně jako na začátku roku před volbami i nyní přijal rezoluci, ve které váš sněmovní výbor nabádá, jak rozhodnout. Co říkáte na to, že vaši kolegové z horní komory Parlamentu, kteří nemají vůči ČT žádné ústavní pravomoci, tímto způsobem vstupují do dění?

Politici by neměli zasahovat do práce Rady ČT, která byla řádně zvolena. Názory v naší rozdělené společnosti jsou a budou vždy různé. To ale na věci nic nemění.

Kromě jednání si poslanci také měli na Kavčích horách prohlédnout některá pracoviště a proběhlo cosi jako „exkurze“. Byla pro vás tato návštěva v něčem obohacující?

Návštěvy ČT jsem se nezúčastnil. Některá studia znám a s úrovní vysílání jsem spokojen. To má ale pramálo společného s posláním Rady ČT.

Jak, podle vás, dnes funguje Česká televize?

Špatně, ale na to by jeden formát A4 nestačil. Jen okrajově. V ČT chybí názory široké veřejnosti, odborné obzvlášť. Vybraní politici a politologové zpravidla vnucují občanům jen jeden úhel pohledu.

SPD je často kritizována, že chce „zničit kritickou žurnalistiku“, symbolizovanou pořady Marka Wollnera a Nory Fridrichové. Co byste k této kritice řekl?

Kritika ve smyslu padni komu padni, tak tu bych bral všemi deseti. Účelová kritika a účelový střih podle daného scénáře je s prominutím sviňárna. I na to jsou v ČT odborníci.

Máte pocit, že vysílání České televize, zejména ve zpravodajství a publicistice, je objektivní a vyvážené?

Jednoduchá odpověď. Fakta nelze zamlčet ani utajit, ale lze s nimi manipulovat. To je smutný obraz dnešní České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…