Poslanec Úsvitu nám něco řekl o „prasárně“ Babiše a Sobotky. A tento faul na voliče prý udělala ČSSD

30.07.2014 20:02

ROZHOVOR Poslanec Úsvitu Karel Fiedler považuje změnu postoje ČSSD k církevním restitucím za faul na voliče. Andreji Babišovi pomáhá v tom, že se stává silnou osobností, slabost Bohuslava Sobotky. Fiedler upozornil na „prasárnu“ ANO a ČSSD. Vyjádřil se i k budoucnosti hnutí Úsvit a jeho výsledku v eurovolbách.

Poslanec Úsvitu nám něco řekl o „prasárně“ Babiše a Sobotky. A tento faul na voliče prý udělala ČSSD
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Jak hodnotíte dosavadní výkony vlády Bohuslava Sobotky?

Současná koaliční vláda určitě vznikla za složitých podmínek, kdy výsledky voleb nebyly tak jednoznačné, jak by si sociální demokracie přála, a to také položilo karty k vyjednávání na stůl. Proto dlouho nebyla vláda a dlouho se řešil program této koalice, kde programové principy hnutí ANO a ČSSD jsou častokrát ve shodě. Z toho vyplývají některé výsledky vládnutí. Fatálním faulem na voliče je, co předvedla sociální demokracie ve věci církevních restitucí.

Na toto téma nalákala zřejmě značnou část svých voličů, i když bylo vysledovatelné, že už krátce před volbami ČSSD toto téma opouštěla. Možná už si uvědomovala, že výsledek voleb nebude takový, jaký původně očekávali, a tak asi začali uvažovat více „koaličně“. Pokud dnes ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky řekli, že církevní restituce jsou pro ně uzavřená záležitost, tak to nemohu nazvat jinak než hrubým faulem na jejich voliče. To je ale věc ČSSD. Vím, že ani v poslaneckém klubu ČSSD na to není jednoznačný názor. Jsou tam i lidé, kteří si stojí za svým a nemění názor jako jejich předseda.

Když se podíváme na vztah ANO a ČSSD, tak se mluví hodně o tom, že ČSSD může dopadnout jako ODS a že Andrej Babiš by mohl být pro ČSSD tím, čím byl Miroslav Kalousek pro ODS. Protože ve vládě Petra Nečase byl ve srovnání s Nečasem charismatičtějším, průraznějším, silnějším a schopnějším Miroslav Kalousek. Při srovnání Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky asi vidíme něco podobného. Nemůže ANO převálcovat ČSSD, sebrat jí část voličů a o část se třeba rozdělit s KSČM?

Já si myslím, že takhle to částečně určitě je, ale viděl bych to v jiné intenzitě. Myslím si ale, že zatím Andrej Babiš není až tak silnou osobností, jako by v takovém srovnání byl Miroslav Kalousek. Nicméně se Babiš výraznou osobností stává. Hodně tomu napomáhá, že slabou a ještě slabší osobností se stává Bohuslav Sobotka. Další věc je, že mám pocit, že sociální demokracie se rozkládá sama a není ani zapotřebí moc zásahů zvenku. Vnitřní půtky a rozbroje sociální demokracii samu rozkládají a vůbec si nemyslím, že jde jenom o boj sobotkovců a haškovců. Já si myslím, že těch názorových frakcí by se tam možná dalo napočítat více.

Situace v ČSSD asi bude polarizovat a eskalovat s tím, že její volební výsledky na podzim nebudou úplně optimální…

Ano, také si to myslím. Jsem z Moravskoslezského kraje a zde vidím problémy ČSSD obzvlášť. Ty převyšují problémy ČSSD v jiných regionech.

Mluvili jsme o Andrejovi Babišovi. Jak vy se díváte na fenomén Babiš? Jak se na něho díváte jako na politika či státníka? Mluví se o tom, že ANO je do určité míry podobný fenomén jako hnutí Úsvit, které přišlo s vizí, jak odstranit starý styl politiky. Přináší tedy podle vás naději, může věci pozitivně změnit, nebo to je jen jeho rétorika a vše bude jako dřív?

Hnutí ANO a Úsvit jsou důsledkem minulé politiky a minulého volebního období, jinak by tato uskupení možná ani nevznikla či by nezískala takovou podporu. Andreje Babiše a hnutí ANO zatím nelze příliš hodnotit. Hnutí ANO pro mě zatím pořád není úplně čitelné. Úsvitu sice byla dána určitá nálepka, ale my pořád trváme na svých zásadách, které jsme představili před volbami. Ptal jste se na to, zda ANO nesklouzne ke starému stylu politiky. Nedávno se ve sněmovně projednávaly dva zákony. Jednak se to týkalo vykupování pozemků pod stavbami, aby mohly stavby pokračovat.

Určitě mě překvapilo a zarazilo, že hnutí ANO tak vehementně prosazovalo a protlačovalo ve spolupráci se svými koaličními partnery, že ve finále bude mít pravomoc rozhodovat o výkupní ceně těchto pozemků jeden jediný člověk, tedy ministr dopravy či jím pověřená osoba. A na můj přímý dotaz, zda to tak bude a zda je to tak správně, ministr dopravy z ANO ani nehodlal odpovědět. Podobné to bylo při projednávání zákona o odpadech. Navrhnout projednání a pak schválení tak závažného bodu ve zkráceném režimu 48 hodin mě také poněkud překvapilo a čekal bych jiný styl politiky.

A po událostech ve sněmovně z konce minulého týdne, kdy nám hnutí ANO společně s ČSSD předvedlo takovou, řekněme, hlasovací prasárnu, začínám být ostražitý, jestli to náhodou nezačíná zase takzvaně koaličnět. To, co hnutí ANO předvedlo minulý týden ve sněmovně, mi tedy vůbec nepřipadá jako odstraňování starého stylu politiky, ale naopak jako používání starých metod v novém dresu. Bohužel, poslední čerstvé zkušenosti tedy spíše naznačují, že starý styl politiky bude zřejmě pokračovat dál. A to je tedy pro mne dost velké zklamání.

V poslední době jsme viděli pokles preferencí a podpory Úsvitu. Jak se na to díváte? Nevěříte průzkumům, nebo tam nějaký negativní signál je? Případně jak poklesu čelit a zabránit? Kde jsou příčiny? Je to mediální blokáda, či něco jiného?

Příčin je více. Určitě nejsme neomylní a udělali jsme chyby. Především při eurovolbách, kdy část našich voličů k volbám nepřišla. Nemyslíme si, že by se úplně odvrátili, pouze nechtěli podpořit ten návrh, který jim byl prezentován. Osobně si myslím, že to nebylo správné rozhodnutí a tento svůj názor jsem již prezentoval. Následně jsme si to vyhodnotili a přijali jsme k tomu nějaké kroky. Další věc je, že mediální blokace vůči Úsvitu tu je. Názory Úsvitu nejsou až tolik akceptovatelné těmi, kteří vlastní některá média. Sami občané se kolikrát pozastavují nad tím, jak vypadá zpravodajství České televize – viz příklad Ukrajina. Pokud jde o preference, tak ve sněmovních volbách byl o něco vyšší výsledek, než se naznačovalo ve výzkumech. Kdyby mediální prezentace byla více vyvážená, byl by Úsvit v médiích více vidět a slyšet.

K těm eurovolbám. Co nebylo správné rozhodnutí? Vy jste byl proti vyškrtnutí paní Samkové, nebo jste byl proti tomu, aby kandidovala, od začátku?

Nechtěl bych úplně zavrhovat tuto nominaci, ale určitě nebyla přijatelná pro velkou část voličů Úsvitu, což také vyjadřovali. Nepovažoval jsem to za tu nejšťastnější volbu. Vývoj událostí tomu dal za pravdu. Nejsme neomylní, ale uděláme vše pro to, abychom podporu voličů získali zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…