Poslankyně Černochová: Mezinárodní konflikt kvůli Sýrii nehrozí

20.04.2018 18:44

Stanoviska vlády musí být jednoznačná, tvrdí Jana Černochová (ODS). A dodává: „Podle spojenců jsou důkazy o použití chemických zbraní nezpochybnitelné a nezbývá než věřit, že tomu tak je.“ Hlavním tématem našeho rozhovoru byly ale blížící se volby. Bude se pokoušet obhájit mandát starostky Prahy 2? Jak hodnotí končící volební období? Kriticky se také obula do vedení pražského magistrátu, včetně primátorky. „Adriana Krnáčová předvedla velmi slabý výkon a jejím dědictvím budou promarněná léta.“

Poslankyně Černochová: Mezinárodní konflikt kvůli Sýrii nehrozí
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Před týdnem v noci z pátku na sobotu Spojené státy spolu s Francií a Británií zaútočily na Sýrii. Jedná se o odvetu za údajný chemický útok ve městě Dúmá, který má podle USA a Francie na svědomí Asad podporovaný Ruskem. Rusko ale tvrdí, že tento chemický útok byl zinscenovaný. Překvapil vás tento vojenský úder? A jaký je váš pohled na tento zásah? Byl opravdu nezbytný, jak tvrdí například Petr Fiala?

Útok překvapivý nebyl, byl avizovaný a očekávaný. Byl reakcí na použití chemických zbraní v konfliktu, které je nepřijatelné. Podle spojenců jsou důkazy nezpochybnitelné a nezbývá než věřit, že tomu tak je.

Fiala ve svém komentáři v reakci na útok také napsal, že to, co zaznívá v zahraničněpolitických otázkách od některých současných či potenciálních stran vládního tábora, vyvolává ty nejvážnější obavy. Z hlediska našich zájmů a naší bezpečnosti. Souhlasíte? A můžete být případně konkrétnější?

Nepovažuji za vhodné interpretovat to, co řekne či napíše předseda Fiala, na to by bylo lepší zeptat se přímo jeho. Mohu hovořit pouze za sebe. Je skutečně podivuhodné, jaké veletoče předvedla vláda a její ministři od chvíle, kdy útok začal, do okamžiku setkání předsedy vlády v demisi Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Nejprve udělají dva ministři tiskovou konferenci, jsou podpořeni předsedou vlády, který se od nich a jejich prohlášení během několika dnů distancuje, protože se to nelíbí prezidentu Zemanovi, kterého Andrej Babiš potřebuje. To je hlavní problém – jaký tím vysíláme signál? Pouze a jen zmatečný. Jaký je náš národní zájem, to jsme se od těch, kteří jsou za zahraniční politiku odpovědni, ovšem nedozvěděli.

K problematice Sýrie jsme měli 18. dubna společné jednání výboru pro obranu a zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. K mému překvapení neprošla část usnesení, která se týkala podpory zřízení mezinárodního tribunálu pro zločiny v Sýrii. Je to škoda, protože by prospělo, pokud by mohl nějaký nezávislý orgán prošetřovat a soudit to, co se za ta léta v Sýrii stalo, včetně těch nejhorších zločinů na civilistech a používání chemických zbraní.

Rusko se nechalo slyšet, že útok na Sýrii nezůstane bez odezvy. Obáváte se, že může jít o předehru k většímu, mezinárodnímu konfliktu?

Ne, to si nemyslím.

Pojďme k dění v České republice, konkrétně v Praze. Adriana Krnáčová již oznámila, že nebude obhajovat mandát primátorky Prahy a z politiky odchází. Vítáte její rozhodnutí? Jak byste ji jako primátorku hodnotila?

I přes počáteční silácké řeči o velkých změnách a občasně drsnou rétoriku předvedla Adriana Krnáčová velmi slabý výkon a jejím dědictvím budou promarněná léta, kdy za ekonomicky velmi příznivé situace mohla Praha poskočit o míle kupředu. Magistrát pod jejím vedením byl spícím zámkem, ve kterém se zavřela, jen aby čas od času zaperlila nějakým bizarním výrokem či vulgarismem. V Praze se mezitím nakupila celá řada problémů, ať už se jedná o růst cen nemovitostí a nájmů kvůli stagnaci rozvoje bytové infrastruktury nebo kolaps v automobilové i hromadné dopravě. Problémem není jen to, že žádný její vlastní projekt nebyl dotažen do konce, ale že ani žádný nebyl nastartován nebo naplánován. Vedení Prahy šlo jen po povrchu a zaměřilo se na měkké investice, ale Praha potřebuje ke svému rozvoji mnohem víc. Městský okruh, nové linky metra, opravy stávající infrastruktury, to vše se již léta nehýbe. Jen s wi-fi na zastávkách a s Lítačkou v kapse si nevystačíme.

Kdy bude rozhodnuto a pražském volebním lídrovi ODS? Spekuluje se, že v čele kandidátky by mohl být Bohuslav Svoboda či Filip Humplík. Je to pravda?

O tom bude rozhodovat definitivně regionální sněm přibližně v květnu nebo v červnu. Konkrétní jména vzejdou z místních a oblastních sdružení a v tuto chvíli není stále zřejmé, kdo mezi nimi bude. Proto nemohu tato jména ani potvrdit, ani vyvrátit. Uvidíme, kdo se bude o nominace členů ucházet.

Vy sama jste v hlavním městě vedla ODS do sněmovních voleb a jste zároveň dlouholetou úspěšnou komunální političkou. Stát v čele magistrátu nebo přinejmenších kandidovat do zastupitelstva metropole vás nikdy nelákalo? Proč?

Magistrát mě nikdy nelákal. Miluji Prahu 2 a nechci utíkat od rozdělané práce k práci jiné. Beru vážně závazky voličům, kteří mi dali svou důvěru, proto by nebylo fér přeskakovat každé volby jinam.

Starostkou jste s krátkou přestávkou od roku 2006. Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojená nejste?

Chtěla bych předně poděkovat obyvatelům naší městské části za jejich dlouholetou důvěru a podporu a svým kolegům za skvělou týmovou práci. Je to dokonce již dvacet let, kdy jsem byla na radnici zvolena prvně a stala se nejdřív místostarostkou. Osobně mě moc těší, jak bezpečnou městskou částí jsme. Jsem pyšná i na celkovou revitalizaci Havlíčkových sadů, za kterou dostala Praha 2 několik významných ocenění. Snažíme se též, aby obyvatelé měli zajištěnou pestrou vybavenost obchody a službami, což se daří. Vedle stylových kavárniček u nás najdete „čtyřkové“ hospody i luxusní restaurace, samoobsluhy i obchody s biovýživou, ale taky ševce, krejčovou a další živnostníky. Ne nadarmo Praha 2 vyhrála za minulý rok už počtvrté titul Město pro byznys, protože podnikatelům je u nás dobře. Samozřejmě jsem velmi pyšná i na naše mateřské a základní školy, které neustále modernizujeme a které vedou skvělé pedagogické týmy. Neskromně, v tom výčtu věcí, které mě těší, bych mohla dlouho pokračovat.

Co se nepovedlo? Vždycky jsem se snažila, abych jednu případnou prohranou bitvu nakonec dotáhla do vítězného konce, takže dílčí dočasné neúspěchy nepočítám. S čím bojujeme delší dobu, jsou hlavně věci, spadající do kompetencí magistrátu, ať jsou to třeba parkovací zóny, provoz na náplavce či hluk kolem problematických podniků. Jako samospráva s tím ovšem bez pomoci magistrátu nepohneme, bohužel. Magistrát není ani schopen ohlídat dodržování svých vlastních pravidel a vyhlášek za pomoci Městské policie, jejímž je zřizovatelem. Strážníci, ale i policisté, jsou dlouhodobě „pod stavem“ a nikdo se nesnaží tento tristní fakt změnit.

Litujete zpětně svého rozhodnutí ukončit činnost komunitní zahrady Smetanka v areálu základní školy? Ačkoliv uplynul již rok, místo zůstalo prázdné a slibovaná sportovní hala pro žáky zde nevzniká. Navíc projekt nezískal povolení památkářů.

Tam není nic, čeho bych měla litovat. Tedy, krom všech těch lží, které zastánci zahrady šíří. Podotýkám, že jsem z otevření zahrady sama měla radost a podporovala jsem ji. Ale nájemci od začátku věděli, že se jedná o časově omezenou smlouvu – a zkrátka skončila její platnost. Tečka. Veškerá další hysterie nemá opodstatnění. Pominu, že to navíc byla smlouva pro nájemce velice výhodná. Další lež – nevím, kdo vám dal informaci o tom, že projekt nezískal povolení památkářů. Dávno ho máme! Přesto nestavíme, protože často právě příznivci zahrady, kteří tak kritizují, že se rok údajně nic neděje, jsou zároveň těmi, kdo za zdržení nesou vinu, když v rámci územního a stavebního řízení podávají obstrukční námitky, s nimiž je nejprve nutné se vypořádat. Fakticky tak poškozují děti nejen z MŠ a ZŠ Na Smetance, ale i z dalších škol Prahy 2, pro něž multifunkční hřiště urgentně potřebujeme. A přitom nevyužili jediný z náhradních pozemků, které jim městská část po vypršení platnosti smlouvy nabízela. Takto si konstruktivní dialog opravdu nepředstavuji.

Stejně tak se údajně památkáři staví kriticky k developerskému projektu u Nuselských schodů. V zahradě kolem historické roubenky chtěl investor vybudovat desítky bytů a garáže, proti čemuž se stavěla opozice i veřejnost. Stojíte si za svým postupem? A v jaké fázi je aktuálně celý projekt?

Pokud jde o projekt výstavby bytového domu na Zvonařce, tak Praha 2 není v této věci ani rozhodovací institucí, ani investorem. To říkáme opakovaně, i když zjevně marně. Městská část se však snažila investora pohnout směrem, který by byl pro danou oblast a její obyvatele nejvýhodnější, a to se jí podařilo. Samozřejmě, jednou z podmínek bylo zachování a rekonstrukce roubenky, stejně jako revitalizace zahrady a ideálně její zpřístupnění pro veřejnost jako další klidové zóny v centru Prahy. Určitě to bude lepší stav než nynější přebujelá vegetace náletových křovin, které jsou útočištěm pro bezdomovce a narkomany.

Do komunálních voleb zbývá ještě půl roku. Co byste ráda stihla?

Nemám své cíle rozfázované podle termínů voleb, věřte, či ne. A to právě proto, jak dlouho už na radnici jsem. V přípravné fázi je spousta projektů, které, jak pevně doufám, volby nezastaví. Vždy jsem byla vděčná za to, jak vysokou politickou kulturu Praha 2 má. A poslední dobou tento pocit vinou chování opozice trochu ztrácím. Byla bych tedy ráda, nikoli kvůli sobě, ale kvůli obyvatelům Prahy 2, aby se před volbami mohli rozhodovat na základě faktů a odvedené práce, nikoli na základě manipulací a lživých útoků. To je můj cíl, ať už budu, či nebudu znovu na starostku kandidovat.

Praha 2 je jednou ze tří posledních bašt občanských demokratů v metropoli. ODS tam má starostu už od 90. let. Věříte, že si svůj post udrží i nadále? Přeci jen při volbách do parlamentu ODS na Praze 2 porazili Piráti.

Sněmovní volby jsou zcela jiná disciplína. A podobné otázky se objevovaly i v roce 2014, kdy ODS byla v mnohem složitější situaci a při volbách do Poslanecké sněmovny rok před volbami komunálními skončila v Praze 2 také druhá, a to s daleko větším odstupem. Jsem přesvědčena, že lidé v naší městské části vidí, že funguje, že je řádně spravována a že se radnice stará o dlouhodobě vysokou kvalitu života. Věřím tedy, že pozici nejsilnější strany obhájíme, byť se struktura politické scény v posledních letech zásadně proměnila. Jsme nepochybně připraveni pokračovat se stejným nasazením a profesionalitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…