Prasata! Okamurův zpěvák Aleš Brichta drsně sjel všechny, kdo jsou proti SPD

24.10.2017 12:54

ROZHOVOR „Chovali se s odpuštěním jako vepříci. Nebo prostě zjednodušeně… Chovali se jako prasata!“ Zpěvák Aleš Brichta sjel novináře nejen kvůli chování, ale i za „debilní otázky“ v den voleb. A že jsou naše volby dobrou zprávou pro Moskvu? „Proboha, jaké Rusko? Co je to za blbost? Evidentně si nějaký bezmozek něco vymyslel, aby byl zajímavý.“ Potěšil ho výsledek TOP 09 a úspěch SPD nebyl pro něj velkým překvapením. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil ty, kteří totálně vyhořeli, i ty, kteří z nás udělali „pitomce před celou Evropou“. K případné koalici ANO s SPD uvedl: „Mluvil jsem s Tomiem, ale mám pocit, že vše není postavené na tom, že by nutně museli sedět ve vládě.“

Prasata! Okamurův zpěvák Aleš Brichta drsně sjel všechny, kdo jsou proti SPD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Rocker Aleš Brichta si vzal slovo na petičním výboru

Vy jste byl ve volebním štábu, když sledovala SPD výsledky voleb, jaká byla atmosféra, jak to probíhalo?

V SPD vládla samozřejmě spokojenost. Byli příjemně překvapení. Reakce byly pozitivní, protože SPD dopadla dobře. Já jsem měl svůj tip, že jejich výsledek bude kopírovat AfD. Po této stránce byla nálada dobrá.

Co vám vadilo?

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

Přiznám se, že mě trošičku otrávili někteří nejmenovaní novináři, nebudu říkat odkud, kteří tam přišli natáčet a chovali se s odpuštěním jako vepříci. Nebo prostě zjednodušeně… Chovali se jako prasata. Já chápu, že někdo má své pracovní povinnosti, ale měl by se chovat jako slušný člověk. Někoho nakonec vyvedli ven mimo vnitřní prostor místnosti, pak se obrovsky rozčilovali. Nevím přesně, o co konkrétně šlo, ale ti lidé se chovali divně. Myslím novináři a redaktoři.

Někteří novináři akreditaci dostali a natáčeli. Například vystoupení po vyhlášení výsledků, kde jste s politiky SPD zpíval státní hymnu…

Byl jsem požádaný, abych hymnu zazpíval a že by ji zazpívali všichni. Ptali se mě novináři: Proč jste zpíval hymnu? To jsem měl říct, že jsem zpíval árii z Fidlovačky? Co mám odpovědět hloupému novináři, který položí debilní otázku? Nebudu jmenovat, to mi přijde nefér. Jestli někdo chce neustále lovit senzace, ať si je loví, ale někde jinde. Já už jsem si senzací a bulváru užil dost. Byl jsem požádán Tomiem, abych zazpíval hymnu, že si ji chtějí zazpívat představitelé SPD, a fungoval jsem tam jako nějaký předzpěvák, aby se měli čeho chytit. Prostě jsem byl Tomiem požádaný, chtěli si ji zazpívat, až budou známé výsledky, neviděl jsem na tom nic proti ničemu.

Když pomineme novináře, jaká byla vaše první reakce, když jste uviděl výsledky?

Smál jsem se. Obdobné výsledky jsem předpokládal. Překvapily mě některé zisky, ale můj původní tip byl, že zcela jasně vyhraje ANO, jen jsem si myslel, že před sociální demokracií. Vyvinulo se to jinak, ale propad ČSSD ve srovnání s minulými volbami byl očekávaný a myslím si, že i členy sociální demokracie. Mám pocit, že už v okamžiku, kdy Sobotka absolvoval trošičku kašpárkovské záležitosti s demisí či nedemisí vlády a podobně, ho většina sociální demokracie hodila přes palubu a vybrala si obětního beránka pro volby.

Zasloužila si podle vás ČSSD takovou ztrátu hlasů? Mělo by být nahrazeno vedení strany?

Jak kdo. Totálně zklamal předseda Bohuslav Sobotka. Totálně vyhořel. Co předváděl za kotrmelce? Jak už jsem říkal: demise, nedemise vlády. Vždyť z nás udělal pitomce před celou Evropou! Byli jsme pro smích. Morální facku si určitě zaslouží, ale je otázka, co budou dál vyvádět. Kam bude ta strana směřovat? Zatím to není z jejich konání jasné.

Variant povolební spolupráce je více, myslíte si, že je pro SPD dobré, aby se účastnila vlády s ANO?

Nepředpokládám, že se SPD bude příliš hrnout do nějaké koalice… Ano, mluvil jsem s Tomiem, ale mám pocit, že vše není postavené na tom, že by nutně museli sedět ve vládě, že to není jejich priorita.

S jakým dojmem jste sledoval výsledek TOP 09?

Pro mě to bylo příjemné překvapení. Před devíti lety jsem byl tak znechucen z politiky ODS a TOP 09… Neviděl jsem nikoho, kdo by byl trochu normální… Že jsem tehdy volil Piráty, a to jsem byl sám proti sobě. Autorské záležitosti a práva mě živí… Sám jsem se okrádal v rámci toho, co mají v programu. Letos dopadli velmi dobře. Mám pocit, že Bartoš a spol. si teď pochrochtávají, ale je samozřejmě otázka, jak to povedou dál. Nedefinovali, o co jim jde a čeho chtějí dosáhnout. U nich člověk neví.

Teď jsem si četla jeden novinový titulek k hodnocení našich voleb, který vychází ze zahraničního tisku, a začínal: Dobrá zpráva pro Moskvu, špatná pro Brusel. Jak to vidíte vy?

Kdo co píše někde venku, se musí brát s rezervou. Jako jsou novináři u nás, nějací jsou i novináři venku. Podle toho, co je to za tisk, volí titulky a rétoriku. Jestli píše nějaký blbeček takové titulky, to je to samé, jako bych se dozvěděl, že stav vody v našich řekách je dobrý pro odchyt vepřů kvůli africkému moru. Proboha, jaké Rusko? Co je to za blbost?  Evidentně si nějaký bezmozek něco vymyslel, aby byl zajímavý.
Proboha, ať fungujeme jako svobodný stát! Ať si nenecháme do toho kecat od nikoho! To je základní princip, proč je odpor proti Bruselu. Že musíme přijmout euro? Že musíme, musíme? Nemusíme! Kdybychom čirou náhodou nepřijali euro nebo vystoupili z EU, že všechno zkrachuje? To je samozřejmě pitomost. Když se podíváme na některé státy, fungují na bázi bilaterálních dohod, bez problémů a my na ně můžeme jen se závistí koukat. Proč nám tady chce někdo pořád malovat katastrofické scénáře? To není ani o politických stranách, ale vysloveně o lidech. Nejsou špatné, nebo dobré politické strany, jsou buď špatní, nebo dobří lidé. Tak je to ve všem. Od muziky přes školství po politiku. Všechno je stejné. Buď jsou lidé charakterní, nebo bezcharakterní.

To se mi líbilo na programu SPD. Zaprvé přímá demokracie. Když už někoho volit, tak lidi, které opravdu chceme, a ne pofidérní lidi, kteří jsou dosazení nějakou stranickou partou. Proto říkám, že přímá demokracie je důležitá. A pak hmotná zodpovědnost. Pokud někdo obere stát o miliony, stovky nebo desítky, odstoupí z funkce a nic mu nehrozí, jen se bude usmívat a hádat se o to, zda něco provedl, nebo ne, budou to jen všeobecné blafy. Neexistuje, aby byl politik hmotně zodpovědný za to, že něco ukradl nebo zkorumpoval. To je průšvih tohoto státu. Ve chvíli, kdy za to bude mít hmotnou zodpovědnost, tak jeho rodina, kdyby to měli splácet jeho vnuci a pravnuci… Tak jeho rodina se naštve a pověsí ho za uši do průvanu. A je pokoj a nikdo si nedovolí krást takovým způsobem, jako je to dnes. Když teď politici něco špatného provedou, nepocítí to. A to je potřeba odstranit a zlikvidovat. Oni musejí nést důsledky. Když jsem se dohadoval s lidmi z topky, jejich argument byl jasný: nepotřebujeme žádné referendum, vždyť o tom rozhodují volby. My teď budeme rozhodovat a žádný lidi, kteří si vymýšlejí referendum. Ti mají držet hubu a krok, my jsme beztrestní a čtyři roky budeme rozhodovat. Do toho nám nikdo nesmí kecat. Já jsem jim říkal: to si děláte srandu? Že čtyři roky teď nikdo nesmí pípnout, a vy si budete dělat, co chcete? Proto já topku vysloveně nemám rád.   

Pojďme ještě na závěr k vaší osobě a možná i muzice. Před začátkem našeho rozhovoru jste říkal, že už se zdravotně cítíte lépe. Co vaše zdraví? 

Zdravotně se teď cítím super. Měl jsem opravdu zdravotní problémy a měl jsem zakázáno pomalu jít na pódium. Říkali, že při zpěvu se dějí různé tlaky v hlavě, a proto je to rizikové, že bych neměl zpívat. Měl jsem hrůzu i z toho, že mi řekli, že nesmím do letadla kvůli změnám tlaku. Musel jsem zrušit dovolenou, kterou jsem měl zaplacenou. Nakonec to dopadlo dobře. Úsměvné bylo, když jsem se pak lékařky ptal, jak s tím lítáním? A ona řekla, že si původně myslela, že jsem chtěl pilotovat letadlo… Zpívat už mi povolili, takže už můžu koncertovat. Asi čtvrt roku jsme v podstatě nekoncertovali a už mi to chybí. Ale už zase začínáme hrát. Měl jsem problém s krevní sraženinou v hlavě a ta se vstřebala, takže zpívat můžu, lítat můžu. Zaťukám na dřevo, vypadá to dobře. Můžu se věnovat muzice a nejsem omezovaný tím, že bych nemohl někam letět na dovolenou nebo sednout do letadla.
Chtěl bych poděkovat všem, kdo se starali a projevovali zájem: lékařům v Praze na Homolce, ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích, že byli na mě hodní a že mi pomohli se vyhrabat z problémů, které jsem měl. Fanouškům slibuju, že teď na to vlítnu, máme natočený materiál ve studiu, který čeká na to, až to nazpíváme. Rád bych měl pro fanoušky nějaký dárek, který na konci roku vyjde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…