Pravici očistí jediné. ČSSD namočená v kauze Rath, tvrdí Gazdíkův starosta

07.07.2013 15:50

ROZHOVOR Pravici by pomohlo, kdyby bylo prokázáno propojení mezi financemi exhejtmana Davida Ratha a sociální demokracií. Zatýkání na Úřadu vlády jednoznačně nahrává levici do dalších voleb, myslí si starosta Lázní Bělohrad a královéhradecký zastupitel za TOP 09 a Starosty a nezávislé Pavel Šubr. Na současnou politickou situaci se ho ptaly ParlamentníListy.cz.

Pravici očistí jediné. ČSSD namočená v kauze Rath, tvrdí Gazdíkův starosta
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Najde koalice pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka dostatečnou důvěru poslanců?

Je to na hraně, sto jedna hlasů se dá těžko odhadovat. Na jednu stranu prezident měl pravomoc pověřit sestavením vlády, koho si řekne. Špatný krok neudělal, já bych ale respektoval politickou situaci a pověřil bych Miroslavu Němcovou.

Má vůbec koalice po kauze kolem Jany Nagyové ještě důvěru voličů, nebo by mělo dojít k předčasným volbám?

Určitě to není pro ODS a současnou vládu nic příjemného. Taková kauza nedává dobré možnosti pravicovým stranám do voleb, takže v očích voličů to pravici poškodilo.

Nahrává současná situace levicovým stranám?

Možná ne, třeba voliči ODS odejdou k TOP 09.

Jste zastupitelem za TOP 09 a Starosty a nezávislé. Nebude to právě pro TOP 09 do příštích voleb výhoda, že se voliči odkloní od ODS?

Asi jo, ale obecně kauza pravici spíše poškodila. Podle mne zvítězí levice, ČSSD nebo KSČM. Pak bude jedno, jestli bude mít Topka osm nebo patnáct procent.

Ministr financí Miroslav Kalousek kritizuje prezidentův krok jmenovat premiéra bez ohledu na politiku. Je to právě on, kdo chce bránit demokracii?

Jeho osoba je hodně kontroverzní, těžko se v něm orientovat. Velké procento lidí ho nesnáší, ale on určitý svůj styl má. Někdy je to i ku prospěchu věci. Jestli on prosazuje demokracii se nedá říci, jeho styl je stále stejný a stále se na své pozici drží, ne jako ostatní okolo, takže něco na něm být musí.

Jste pro předčasné volby nebo pro vypsání voleb v řádném termínu, i když zvolená vláda by fungovala v podstatě jen pár měsíců?

Jsem spíše příznivec voleb v klasickém termínu, navíc vím jako starosta, že předčasné volby znamenají obrovskou práci navíc a pak by přišly hned další… Možná by ti lidé už ani k urnám nepřišli.

Kdo by podle vás byl ideálním premiérem?

Někdo z ODS, ale v současnosti nikoho přijatelného nevidím. Pro všechny je někdo nepřijatelný, ať už Kuba nebo Němcová, měla by si vybrat politická strana.

Říkáte, že by si premiéra měla vybrat politická strana, ale zároveň jste v úvodu uvedl, že krok prezidenta nepovažujete za špatný. Jak tomu mám rozumět?

Pokud bude sestavena úřednická vláda, tak by Jiří Rusnok nemusel být tak špatným premiérem. Žádné výhrady proti němu nemám, úřednická vláda může nabídnout určitou stabilitu.

Myslíte si, že kauza zatýkání na Úřadu vlády nahrává levicovým stranám do voleb?

Určitě, jednoznačně ano.

Jak tedy přesvědčit voliče, že pravice je pro ně to správné?

K tomu může pomoci, když se prokáže propojení Davida Ratha na financování ČSSD (bývalý středočeský hejtman, už rok ve vazbě poté, co ho zatkla policie se sedmi miliony korun, pozn.red.), to by ji mohlo v očích voličů poškodit. A podle mne byl asi propojen. Další věcí je, že problémy kolem Jany Nagyové už byly dost vážné a v rámci ODS o tom museli vědět. Všichni lidé kolem premiéra a Nagyové to museli vědět. 

Měl by se začít striktně trestat způsob výměny politických činů za funkce, který není v České republice už léta ničím neobvyklým?

Otázka je, kdy je tomu člověku funkce nabídnuta. Tady se to jednoznačně stalo v době, kdy se jednalo o udržení vlády. Pokud je funkce nabídnuta po odstoupení, není to stejné. Jde o prokázání nabídnutí funkce dopředu. Někdy tak jednají, protože si nechtějí pohněvat vládnoucí koalici. 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…