Právnička Marvanová: Klaus i Zeman jednají sobecky a rozkládají vlastní mateřské strany

30.10.2013 11:17

ROZHOVOR Prezident by měl být postavou, která moderuje politickou debatu, ale do boje mezi stranami nevstupuje. Takovým byl Václav Havel, ale Václav Klaus ani Miloš Zeman se tak nechovají. Podobně se nad dnešní politikou zamýšlí právnička a exmístopředsedkyně Poslanecké sněmovny Hana Marvanová. Politici by prý měli složit zbraně a situaci uklidnit kvalitním dialogem.

Právnička Marvanová: Klaus i Zeman jednají sobecky a rozkládají vlastní mateřské strany
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Vy opravdu považujete rozkol v ČSSD, tedy boj o moc mezi klikou Bohuslava Sobotky a Michala Haška, za práci prezidenta Miloše Zemana?

Podle informací z médií byly tyto destrukční povolební návrhy některých sociálních demokratů vzneseny poté, co navštívili prezidenta. Kdysi jsem se účastnila prezidentské volby, při níž Miloš Zeman vyhořel, jako poslankyně. Domnívám se, že jde pořád o pomstu za tuto volbu z roku 2003, kdy nebyl zvolen. Zeman prostě prohru nepřekousl. Ostatně s ČSSD nyní jedná stejně, jako jednal Václav Klaus s ODS. Zaujalo mě totiž, jak Klaus zkritizoval ODS za neschopnost, přitom se celou dobu snažil jí škodit. Ať už to bylo za premiéra Mirka Topolánka anebo Petra Nečase. Šlo o neustálý souboj a logicky to stranu poškodilo. No a podle mě se Zeman chová úplně stejně vůči své mateřské straně. S Klausem jednají podle stejného scénáře a je za tím uražená ješitnost.

Je pravda, že Miloš Zeman nesl nezvolení prezidentem v roce 2003 velmi těžce. Není ale přitažené za vlasy, že by se až tak drsně mstil?

Myslím, že ne. A to neříkám jako člověk, který jej nevolil. Záleží mi na demokratické politice a myslím si, že Zeman chce hlavně politiky ovládat. Lidé čekali, že začne jiná politická kultura. Volby skončily pro tradiční a bývalé vládní strany tak katastrofálně, protože lidé jsou hrubě nespokojení s celým obrazem politické scény odprava doleva. Nyní je úkolem politiků situaci uklidnit a vrátit lidem pocit, že demokracie smysl má. A tomu já důvěřuju. Nicméně úterní chování ČSSD tomu nenapovídalo.

Je pravda, že během několika hodin se v ČSSD udály podivné veletoče. Nejdřív výzva Bohuslavu Sobotkovi, aby odešel, pak ústup rebelů a zase naoko jednota. Jak tuto akrobacii vnímáte?

Bojím se, že při takovémto chování vítězné strany má navrch prezidentem svévolně jmenovaná vláda, která je nyní v demisi a není moc odpovědná. Po volbách by měla nastoupit koaliční vláda vzešlá z voleb s mandátem od většiny voličů. Když ale bude pokračovat toto přechodné období, kdy nemáme vládu odpovědnou Parlamentu, tudíž voličům, tak to vede k tomu, že ministři si skoro mohou dělat, co se jim zlíbí. Nemají zpětnou vazbu. Ostatně Zeman už jejím jmenováním udělal velmi nestandardní krok. Z mezí ústavních zvyklostí a toho, jak zde byla role prezidenta nastavena, vybočil.

Opravdu si nicméně myslíte, že prezident se snaží rozložit levici. Vždyť to by šel sám proti sobě…

Vypadá to tak. Vždy jsem podporovala středopravá uskupení. Pokud ale jde Zemanovi o levicovou politiku, tak se nechová moc racionálně. Stejně jako kdyby šlo Klausovi o pravicovou politiku, tak by ji pořád tolik nepoškozoval. Z hlediska taktiky je to kontraproduktivní.

Takže jsou poslední dva čeští prezidenti podle vás sobci a egoisté, kteří z rozmaru ničí své mateřské strany?

Takhle se to nedá vyjádřit, ale jejich jednání je sobecké a egoistické určitě. Prezident by přeci měl jednat v zájmu země a dohody. Snažit se strany přimět k tomu, aby je tam, kde jsou zablokovány v jednáních o důležitých reformách, odblokoval a tak dále. Standardní prezident by si měl po volbách, jak to dělal Václav Havel, pozvat všechny představitele všech stran a vyslechnout si jejich představy. Měl by moderovat debatu, ale nevstupovat do jejich soubojů a přilévat olej do ohně. Země potřebuje alespoň jednu postavu, která ji reprezentuje a znesvářené politiky smiřuje.

Nemyslíte si ale, že kvalitní demokratické politice, tedy dialogu, konsenzu na důležitých tématech a dalším hodnotám, vyhlásily válku pravicové vlády svými postoji nulové tolerance k opozici?

To je pravda. V roce 1990 jsem byla u toho, když se za Občanské fórum dělaly dohody v Parlamentu a většina věcí byla provedena na základě široké dohody. Bez ní by se u nás nemohly provést zásadní reformy. Neříkám, že byly všechny provedeny dobře, ale v letech 1990 až 1992 určitě existovala větší vůle k široké dohodě. Ústava byla přijata, myslím, téměř sto osmdesáti hlasy, protože jsme si byli vědomi toho, že zásadní reformy nejde dělat s nějakými těsnými většinami. Těsná většina to sice protlačí, ale budoucí vláda zase vše zruší, což vytváří pro zaměstnance i zaměstnavatele obrovskou nestabilitu. Dlouhodobé reformy mají smysl jedině tehdy, když jsou přijímány na základě diskuse s opozicí. Politika nulové tolerance, co zde byla nastolena ODS, ale provozovaly ji i levicové vlády, je špatná a chybná. Nicméně to by museli být všichni schopni složit zbraně, situaci odideologizovat a nevést spory o úplně vše. Těch sporných témat by mělo být mnohem méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…