Přijde banda muslimů, rozleje vám pivo. Běda, když chcete vepřové. Mají pod palcem vše. Lidé mlčí, promlouvá o stavu v Anglii úspěšný Čech

08.06.2017 9:08

ROZHOVOR „Moji kamarádi si dávali pivo už mimo arabskou zónu na zahrádce v restauraci, a přesto je napadla banda muslimů a začala jim rozlévat pivo, protože si ‚dovolili‘ na veřejnosti pít alkohol,“ popisuje běžné poměry ve Velké Británii čtyřiatřicetiletý Radim z Olomouce, který tam pracuje už několik let jako programátor průmyslových robotů a výrobních linek. „Britové si raději nechají lidi, se kterými mají velké bezpečnostní problémy a my, co tu poctivě pracujeme, budeme muset postupně odejít. Je to dáno tím, že se kvůli Polákům na nás dívají jako na nekvalifikované a nevychované lopaty z východu, to mne uráží,“ dodává IT specialista z Hané, jehož příjmení redakce zná. Kvůli své bezpečnosti si ho ale nepřál uvádět.

Přijde banda muslimů, rozleje vám pivo. Běda, když chcete vepřové. Mají pod palcem vše. Lidé mlčí, promlouvá o stavu v Anglii úspěšný Čech
Foto: Vít Hassan
Popisek: Přistěhovalecká čtvrť Neukölln v Berlíně

Jaká nyní panuje atmosféra ve Velké Británii po dvou teroristických útocích? Jsou znát některá zvláštní bezpečnostní opatření? Dotýkají se do  určité míry i cizinců?

Tak určitě jsou důslednější kontroly na letištích a více se hlídají známá centra a důležité objekty, jako například elektrárny a další strategické budovy nebo například nejznámější mrakodrap v Londýně – Shard. Také lze daleko častěji potkávat ozbrojené policisty ze speciálních jednotek, ale to je snad už dnes běžné všude v Evropě. Cizinců se však žádná konkrétní opatření ohledně bezpečnosti netýkají, alespoň jsem se zatím s ničím podobným nesetkal.  

Nechtějí Britové náhodou zřídit nějakou domobranu anebo zcela důvěřují svým bezpečnostním složkám? Nevíte náhodou, jak je v Británii těžké si pořídit střelnou zbraň pro svoji sebeobranu?

Nemám konkrétní informace o tom, jak lze získat v Británii zbraň. Ale co je na Ostrovech opravdu dost zajímavé, je fakt, že tam zbraň nesmí nosit, kromě zásahových jednotek, ani policisté, což mají přímo zakotveno ve svých zákonech. Proto mohl například při tom útoku u Buckinghamského paláce terorista pobodat policistu. Kdyby měl pistoli, tak ho celkem bez problému zlikviduje. Nevím to sice stoprocentně, ale myslím si, že oni nesmí nosit ani tasery. Prostě, když jsou policisté v nebezpečí, mohou zavolat jen speciální jednotky. A většina Anglánů vám k tomu ještě řekne, že to je tak úplně v pořádku.

Jinak, co se týká ozbrojování veřejnosti, tak v Anglii nesmíte s sebou nosit ani nůž nebo mít pepřový sprej. S tím zákonem mám takovou tragikomickou zkušenost. Jeden z mých kamarádů, který jako skaut nosil u sebe běžný nůž a samozřejmě nikdy se nedostal do konfliktu se zákonem, šel navštívit jednou muzeum, kde byly nainstalovány scanery. Když se ho zeptali, jestli má u sebe nějakou zbraň, tak řekl, že jen obyčejnou kudlu. Kvůli tomu ale pak byl policií zatčen a nakonec dostal 500 liber pokuty a podmíněný trest. Ten jeho případ se navíc celkem dlouho táhl.  V souvislosti s tím a se skutečností, že ani policista nemůže vlastnit střelnou zbraň, bude její získání v Británii pro normálního civilistu asi hodně komplikované.

Nevraží Britové na cizince z východní Evropy ještě více než doposud? A jak vůbec vnímají ty nové přistěhovalce z muslimských států, kteří přišli do Anglie v posledních dvou letech?

No, já bydlím v Lutonu asi 30 kilometrů od Londýna a tam je muslimských přistěhovalců možná víc než třetina ze všech obyvatel a žijí ve svých vlastních čtvrtích. Kdybyste se tam jen tak v klidu prošel, tak na vás nezaútočí, ale občas v těch čtvrtích incidenty určitě jsou. Moji kamarádi si například dávali pivo už mimo jejich zónu na zahrádce v restauraci, a přesto je napadla banda muslimů a začala jim rozlévat pivo, protože si „dovolili“ na veřejnosti pít alkohol. Určitě by měl někdo problém a nedopadl by dobře, kdyby si tam třeba chtěl, v souladu s běžnými zákony, otevřít řeznictví a prodával by i vepřové maso. S muslimy se musíte bavit a jednat jiným způsobem. V Lutonu je potkáte téměř všude, mají pod palcem taxislužbu, prodávají svoje kebaby v rychlém občerstvení nebo provozují i jiné menší prodejny.  Je vidět, že se na vás dívají jinak a často vás i přehlížejí. Velké potyčky se odehrály, když křesťané s kříži v rukou procházeli v procesí i jejich zónami. Vlastně neprováděli nic provokativního jen šli po ulicích ve své zemi, ve svém městě a musela to pak řešit policie.

Ta situace s názory na Východoevropany se hodně změnila a bohužel k horšímu. Když jsem ještě jezdil okolo let 2003–2004 jako student si na léto do Británie přivydělávat na farmy, tak se ke mně starší Angláni chovali velmi pěkně, zvali mě k sobě domů a vyptávali se, jak to bylo u nás s pádem komunismu. Celkem si nás považovali za to, že naši letci s nimi bojovali proti Hitlerovi za II. světové války. Po vstupu východoevropských států do Evropské unie se tam ale nahrnulo asi 2 miliony Poláků, a ti pohled na všechny Slovany včetně nás dost negativně zkreslili. Vytvořili jim hodně špatnou reputaci. Oni se totiž spolu hodně sdružují, někdy bývají opilí na veřejnosti, mnohdy nezaplatí za nájem nebo pracují načerno. Neštěstím asi je, že tam přijíždí i dost nekvalifikovaných lidí s nižším vzděláním, kteří jsou často v zaměstnání líní, není na ně spolehnutí a snaží se především získat co nejvíce různých podpor. No a Angličané pak dost těžko rozlišují mezi Čechem a Polákem. K nám se jednou na ulici dokolíbal asi třicetiletý Polák, který se nám chlubil, že si už vyřídil invalidní důchod a nabízel nám, že za poplatek nám řekne, jak na to. Na druhou stranu si je řada firem ráda najímá za nižší mzdu, než by dostávali Britové. Nahlas vám v Británii o cizincích nikdo nic neřekne, jsou jinak vychováni, protože by byli hned považováni za rasisty či xenofoby.  

Setkal jste vy sám s nějakou nevraživostí nebo dokonce útokem na vaší osobu, a co říkáte na ten případ brutální vraždy Čecha v Británii, kterého utloukl místní gang mladistvých, a hlavně na osvobozující rozsudek soudu? Je něco slyšet o této kauze v britských médiích, a jak obyčejní Britové takový případ komentují? 

Pokud si pamatuju, tak toho Čecha měli ubít Angličané. Vím, že se to propíralo v novinách, ale žádná velká aféra z toho nebyla. Člověka to určitě naštve, že to tak dopadlo, ale takových mladých grázlů běhá všude po světě fůra a mohlo se to stát prakticky kdekoliv.

Já osobně jsem se s přímou nevraživostí ještě nesetkal, a pokud lidem vysvětlíme, že nejsme Poláci, ale Češi, tak už potom problémy nemáme vůbec. V práci mám kolem sebe plno cizinců a jsem tam jediný Východoevropan, takže nemám problém, spíše naopak, dost si mne považují.

Jak si vůbec vysvětlujete tu zvláštní situace na Ostrovech, kdy Východoevropané tam především přišli za prací a stali se terčem útoků místních, co by nežádoucí konkurence, a Arabové, z nichž se v daleko větší míře rekrutují příjemci dávek a nyní i radikálové, Britům moc nevadí, a to ani po teroristických útocích?

Důvod, proč Britové nemají rádi Východoevropany, jsem už dostatečně vysvětlil v minulé otázce. Tak nám to zařídili Poláci. A ti Afričané, kteří na Ostrovy přijíždějí, jsou většinou v produktivním věku, pracovat chtějí a zajišťují většinou různé služby. Jak jsem už řekl, provozují taxislužby, pracují u mycích linek pro automobily a podobně, a to za nižší úplatu, což se místním samozřejmě líbí. Problémem je, že za nimi postupně dojede celá jejich rodina včetně starých rodičů a z těch se pak stávají příjemci dávek. V Británii to ale nahlas nikdo neřekne, že mu to vadí, oni jsou tak už naočkování svým výchovným systémem, zejména pak ti mladí. Řada z nich na to ani nemá kritický názor. Řeknou vám, že máme prostě 21. století, kde se rozmohl terorismus a s islámem to většinou vůbec nespojují. Po těch teroristických útocích jsem se pohádal se svým mladším kolegou, kterému je 24 let. Řekl jsem mu, že se mi to nelíbí, a že migrace muslimů by měla být víc kontrolována, protože s ní do Británie přicházejí i teroristé. On mi oponoval, že to s islámem nemá nic společného, a že prý zastávám rasistické názory.

Britská premiérka vyhlásila, že trpělivosti a vstřícnosti vůči muslimům bylo už akorát dost. Domníváte se, že se skutečně přikročí k tvrdším opatřením v souvislosti s udělováním azylu, či vykazování imámů hlásajících nenávist, anebo že začne fungovat i návratová politika? 

Já si myslím, že razantní vystoupení paní premiérky se připravilo především proto, aby se uklidnily emoce po těch útocích. Přece jen byly v poměrně krátkém čase tři za sebou. Britové s tou azylovou politikou skutečně něco udělají, ale to je v souvislosti s brexitem a víceméně je to namířené proti východoevropanům, což mne uráží. Oni si raději tady nechají lidi, se kterými mají velké bezpečnostní problémy a rizika a my, co tu poctivě pracujeme, budeme muset postupně odejít. Je to dáno tím, že Britové se kvůli Polákům na nás dívají jako na nekvalifikované a nevychované lopaty z východu. Navíc teroristé se rekrutují z třetí i čtvrté generace muslimů, a to jsou už Angličané, které mohou jen těžko někam vykázat. Nicméně si myslím, že jak jich bude ještě víc, začnou si dělat daleko vyšší nároky a teprve potom, nastane ve Velké Británii daleko složitější situace. Domnívám se například, že ani ty teroristické útoky nepřimějí vládu k tomu, aby například dovolila policistům nosit střelné zbraně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…