Profesor Šesták: USA? Rasismus naruby, sektářství. Šlechta se také neomlouvá. ,,Aby černí táhli" jako první, pokud jde o šachy... Vyvolá to rabování?

24.06.2020 8:47 | Zprávy

ROZHOVOR Provinění otrokářského cejchu je dnes interpretováno jako dědičná vina bílého muže a sám Západ tak může za všechny problémy světa. Je to druh sektářství kolem požadavku rituální očisty bílé rasy a smytí její viny na genocidním kapitalismu vedoucí až k pozitivní diskriminaci neboli tzv. rasismu naruby. Tak komentuje profesor Jaroslav Šesták dění posledních týdnů ve Spojených státech, kde sám kdysi také žil. Připouští, že se nynější svět zbláznil. Za chvíli může být i nepřístojné, že v královské hře šachy jsou bílí vždy první na tahu. Ale už jenom slovní spojení „aby černí táhli“ by si bez ohledu na další souvislosti mohlo vysloužit rabování obchodů.

Profesor Šesták: USA? Rasismus naruby, sektářství. Šlechta se také neomlouvá. ,,Aby černí táhli" jako první, pokud jde o šachy... Vyvolá to rabování?
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Prof. Ing. Jaroslav Šesták, DrSc, dr.h.c., fyzikální chemik, emeritní vědec Akademie věd ČR

Žil jste kdysi ve Spojených státech, tak i s touto zkušeností můžete okomentovat demonstrace, které tam vypukly poté, co byl při policejním zásahu zabit černoch George Floyd. Zaznívá při nich heslo „Black Lives Matter“. Proč by mělo záležet jen na životech černých? Neměla ta tragická událost mnohem větší souvislost s kriminální minulostí zabitého a podezřením z dalšího trestného činu než s barvou pleti?

Policie v Minneapolisu si jistě ověřila Floydovu pestrou kriminální minulost a jednala agresivněji, než měla, a nesmí se jí to prominout! Ale udělat z této spíše nešťastné události symbol rasové nesnášenlivosti je hrubé pomýlení mající svůj důvod. Už kdysi v období 60. let tzv. květinového hnutí mládeže demonstrovali ve Velké Británii londýnští policisté s heslem: „Až vás někdo přepadne, nevolejte nám! Zavolejte si hippies!“. Policie je od toho, aby udržovala pořádek, a jistě není bez chyb. Tak proč se dnes vyvinula tak mocná odezva na jediný případ? Natěšení aktivisté získali možnost křičet, opanovali veřejný prostor, tisk a právě levicově a tzv. pokrokářsky smýšlející novináři jim začali přisluhovat vytvářejíce do té doby neexistující problém: přetrpěný rasismus. Téměř nikdo se neodváží nazvat události pravým jménem, i když se iniciativy chopila kriminální spodina, která se vyžívá v destrukci a násilí a může tak v rabování a v loupení uschovávat své rádoby ušlechtilé pohnutky boje proti rasismu. Jde o motivaci vždy připravených demonstrantů ve jménu dobra a pokroku, aby mohli začít hrát svou obvyklou destrukční hru o lepší společnost. Stejně tak i Evropu zasáhla určitá zmatenost a agresivní aktivisté se tak mohli projevit. Je zjevné, že řada levicových činitelů to zneužívá a bude zneužívat.

Vy tu tragickou událost nepovažujete za důsledek přetrvávajícího rasismu v USA, za což je zásah bělošského policisty proti černošskému recidivistovi vydáván?

V Minneapolisu se před třemi roky stala jiná vražda. Černý policista, Somálec, zcela nesmyslně zastřelil bílou ženu a nic se nestalo, přešlo se to s nezájmem a mlčením. Rasově motivované vraždy jsou na denním pořádku v Jihoafrické republice, kde bělošští farmáři se zde stali doslova štvanou zvěří. Kde ale hledat počátek nesnášenlivosti? Jde o vykořisťování, k němuž dochází zejména v komunitách bezbranných ilegálů, nevzdělaných a jazykově nevybavených přistěhovalců, které nemilosrdně obírají ti úspěšnější právě z jejich etnické komunity. A tak nějak se vytváří povědomí útlaku a přecitlivělosti těch méně úspěšných na vnější impulzy. Sám jsem to před půl stoletím zažil. Stačilo, že jsem vedle sedícího černocha opomenul při rozhovoru, a už se hlásil se svým rasismem. Mnohokrát jsem byl tehdy vděčný za rozhodnost policie a její odstrašující roli, která usměrňovala poměrně rozsáhlou kriminalitu. A když jsem se vrátil, litoval jsem, že naše domácí Česká policie nedisponuje její autoritou. Bylo by nesmyslné rušit tento jinak fungující pořádek!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…