Rána z SPD: Fialo, řekněte občanům, co bude následovat po dodání granátů na Ukrajinu!

29.01.2022 20:20 | Rozhovor

„Vláda by měla raději bojovat proti inflaci, rostoucím cenám energií a potravin. Přijímat dočasná opatření na pomoc občanům například po vzoru Maďarska a Polska, namísto buzerace vlastních občanů,“ říká v souvislosti s pandemickým zákonem poslanec za SPD Jan Hrnčíř. K tomu, co se děje kolem Ukrajiny, podotýká: „Obávám se, že o ozbrojeném konfliktu je již rozhodnuto. Zřejmě chce Západ válčit s Ruskem do posledního Ukrajince.“ Účast ČR na tomto konfliktu je podle něj nepřijatelná. Přečtěte si i jeho slova k České televizi a k Českému rozhlasu.

Rána z SPD: Fialo, řekněte občanům, co bude následovat po dodání granátů na Ukrajinu!
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Hrnčíř

Hnutí SPD začátkem tohoto týdne vetovalo projednávání pandemického zákona. Tento den se také proti jeho navrhované novele konala demonstrace. V čem vidíte největší úskalí této případné novely?
 
Místo důrazu na léčbu nemocných a zachování pokud možno normálního života pro zdravé se i tato vláda tváří, že existuje pouze jediná cesta z epidemie – a tou je cesta strachu a restrikcí. Cesta nařízení, zákazů, příkazů, cesta strašení a segregace a nebojím se říct rozdělení společnosti na občany první a druhé kategorie. Cesta, kdy se pod rouškou boje s pandemií bezprecedentně zasahuje do práv nás všech. Cesta, kdy je bez pádných vědeckých důkazů čím dál více osekávána svoboda občanů České republiky.
 
Bez jakékoli logiky a opodstatnění jsou pod záminkou boje s pandemií šikanováni zcela zdraví lidé. Zvláště pak v době, kdy se odborníci napříč spektrem shodují, že mutace omikron zřejmě ukončí epidemii, jak ji známe, je vládou schválená navrhovaná novela pandemického zákona zcela nejen neopodstatněná, ale i nebezpečná.
 
 
Pandemický zákon se nicméně má vrátit „na stůl“ příští týden. Co s tím hodláte dál dělat?
 
Budeme do poslední chvíle bránit ústavní práva občanů a snažit se přimět vládní většinu k rozumu. Ale pravda je, že proti sněmovní většině se dlouhodobě ubránit nemůžeme. Tato vláda by měla raději bojovat proti inflaci, proti rostoucím cenám energií a potravin. Přijímat dočasná opatření na pomoc občanům například po vzoru Maďarska a Polska, namísto buzerace vlastních občanů.
 
V Rakousku má začít už v únoru platit povinné očkování proti covidu. Co na to říkáte? A co to bude znamenat pro české pendlery?
 

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí
Je neuvěřitelné, že se toto děje ve vyspělé západní demokracii. Není bez zajímavosti, že v Rakousku museli nejprve vyměnit kancléře, protože předchozí kancléř Kurz si začínal počínat příliš sebevědomě a neposlušně vůči Bruselu.
 
Nový rakouský kancléř nejenže oznámil další „lockdown“, dokonce i pro očkované, ale současně oznámil, že od 1. února bude očkování povinné pro všechny obyvatele. Kdo se nepodrobí, bude nejdříve pokutován, pak uvězněn.
 
Žádná Severní Korea nebo jiné autoritářské či totalitní země, ale vzor západní demokracie vyhlásil části svých občanů válku. Pokud si i tohle nechají Rakušané líbit, pak už jim není pomoci.
 
Když odbočíme na úplně jiné téma, podívejme se, co se děje kolem Ukrajiny. Lze v tuto chvíli vůbec odhadnout, jak se situace nakonec vyvine?
 
Ruská federace prostřednictvím svého ministra zahraničí Lavrova opakovaně tvrdí, že nemá zájem mít ozbrojený konflikt a vstoupit na Ukrajinu. Na druhou stranu USA a NATO neustále zvyšují napětí a přesouvají vojenskou techniku na východ Evropy. Obávám se, že o ozbrojeném konfliktu je již rozhodnuto. Zřejmě chce Západ válčit s Ruskem do posledního Ukrajince.
 
My v SPD zastáváme pozici vzájemného dialogu a odmítáme neustálé stupňování napětí v této oblasti a zatahování České republiky do případného cizího ozbrojeného konfliktu.
 
 
Naše vláda se chystá darovat na Ukrajinu munici. Co říkáte na postoj, který jsme v této situaci zaujali?
 
Takové stupňování napětí a účast ČR na tomto konfliktu je nepřijatelné. Jedná se o jasnou podporu a eskalaci hrozby válečného konfliktu v Evropě, do války Ukrajiny a NATO proti Rusku, kam se vláda Petra Fialy snaží vtáhnout Českou republiku. Tento vývoz munice na Ukrajinu není v zájmu občanů České republiky. Nemáme žádné právo zasahovat do záležitostí suverénních států. Vláda by zároveň měla našim občanům oznámit, jaké diplomatické a ekonomické důsledky budou po dodání dělostřelecké munice na Ukrajinu následovat.
 
 
Na druhou stranu, co říkáte na to, jak se k tomu postavilo Německo? To se na rozdíl od nás v „boji“ proti Rusku zatím nijak moc neprojevuje.
 
Zahraničně-bezpečnostní politika ČR by měla být v této otázce velmi zdrženlivá a prozřetelná. Podobně jako právě Německo nebo Francie, které na Ukrajinu žádný vojenský materiál dovážet v této době (kromě maximálně polní nemocnice) nehodlají, a chtějí si tak zachovat mezi Ukrajinou a Ruskou federací neutrální stanovisko a nepoškodit si vzájemně dobré vztahy.
 
 
Podívejme se zpátky k nám. Objevila se informace, že by se mohly navyšovat koncesionářské poplatky pro Českou televizi a Český rozhlas. Je to dobrý nápad v době, kdy část veřejnosti volá naopak po zrušení těchto poplatků, když především zpravodajství ČT stíhá jedna kritika za druhou kvůli tomu, zda je, nebo není objektivní?
 

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí
Vedení České televize dlouhodobě tvrdí, že ČT chybí finance na provoz, což je ale v přímém rozporu s milionovými odměnami, které každoročně směřují do kapes vrcholových manažerů této veřejnoprávní televize. Třeba v roce 2019 si patnáct vrcholných manažerů České televize na mzdách a odměnách přišlo celkem na 46,5 milionů korun. V průměru tak na jednoho manažera veřejnoprávní televize vychází částka přesahující 3,1 milionu korun. My chceme, aby byla Česká televize státní příspěvkovou organizací s pevným rozpočtem pod kontrolou nezávislého Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).
 
Když jsme u veřejnoprávních médií, vraťme se ještě k tomu, co se nedávno odehrálo v Českém rozhlase ohledně toho, že měla Jitka Obzinová vést zpravodajství. To se nakonec, po velkém odporu některých zaměstnanců a spolupracovníků rozhlasu, nestalo. Jak toto komentovat?
 
Je to jen další důkaz „privatizace“ Českého rozhlasu jeho zaměstnanci. Český rozhlas namísto objektivního zpravodajství a publicistiky dlouhodobě šíří jednostrannou propagandu. Obsah vysílání stanice Český rozhlas Plus, kde zaznívají jen jednostranné názory a politici SPD vůbec nejsou zváni, nemá smysl ani více komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…