Regionální šéf z ČSSD krátce před sjezdem: V těchto dnech je obzvláště vypovídající, jak Babiš nakládá s pověřením k sestavení vlády. Je na Kanárech. Takže...

05.04.2018 18:55

ROZHOVOR O sjezdu ČSSD, referendu i o vyjednávání o vládní koalici promluvil pro ParlamentníListy.cz předseda místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou David Slepička, který se netajil otevřenou kritikou expředsedy strany Bohuslava Sobotky. Prozradil svůj názor na spolupráci s ANO a řekl také, jak vidí šance ČSSD v blížících se komunálních volbách. „Mnozí naši starostové, radní a zastupitelé se mohou pochlubit tím, o čem se členům ANO ani nezdá. Navíc bude k dispozici i srovnání, protože hnutí ANO uspělo v komunálních volbách před 4 lety, a výsledky jejich práce pro občany v některých městech aby s lucernou v poledne jeden pohledal,“ říká David Slepička.

Regionální šéf z ČSSD krátce před sjezdem: V těchto dnech je obzvláště vypovídající, jak Babiš nakládá s pověřením k sestavení vlády. Je na Kanárech. Takže...
Foto: Archiv D. Slepička
Popisek: David Slepička

Na tento víkend je naplánovaný sjezd ČSSD. Co od něho čekat? Jaká panuje atmosféra ve straně? Zlepšila se za nového vedení?

Dovolil bych si upřesnit – ČSSD čeká pokračování sjezdu. Osobně od něj očekávám, že konečně dojde k volbě vedení tak, aby bylo po téměř půl roce od voleb kompletní, delegáti dostanou jasnou zprávu od předsedy a 1. místopředsedy, v jakém stavu je vyjednávání s hnutím ANO. Chci věřit, že prostor dostane i diskuse o relevantnosti Bohumínského usnesení. Hodnocení atmosféry je čistě subjektivní disciplínou. Za sebe však mohu říct, že radost mi současný stav ČSSD rozhodně nepřináší. Na hodnocení předsedy a 1. místopředsedy je však dle mého brzy.

Jednání o vládě pokračují, může se ale stát, že ČSSD odmítne koalici s Andrejem Babišem. Rozhodovat se má v referendu. Jak to podle vás dopadne a jaký je váš názor na tuto věc, jít či nejít do koalice s Babišem?

Považuji za jediné možné správné řešení, že o tom, zda má být ČSSD účastna ve vládě s trestně stíhanou osobou, budou rozhodovat všichni členové v referendu. Ne proto, že bych chtěl Andreje Babiše soudit, ale proto, že ČSSD se ucházela o důvěru voličů v parlamentních volbách s jasnou deklarací, že takovéto spojení je pro ni nepřijatelné. Co se mě týče, mé pochyby o korektní nabídce ze strany hnutí ANO trvají. Nezaznamenal jsem nic, co by nasvědčovalo tomu, že ANO stojí o jinou vládu než menšinovou s podporou KSČM a SPD.

Anketa

Odvádí Babišova vláda zatím dobrou práci?

30%
70%
hlasovalo: 8765 lidí

Zatím nejpravděpodobnější variantou je ale zřejmě vláda ANO, ČSSD a podpora KSČM. Právě ta je ale mnohým trnem v oku. Mají pravdu ti, kdo tvrdí, že komunisté téměř třicet let po sametové revoluci „zvedají hlavy“?

V politice není o paradoxy nikdy nouze. KSČM dosáhla svého nejhoršího volebního výsledku za posledních téměř 100 let, přesto díky postoji hnutí ANO její kdysi nulový koaliční potenciál prudce vzrostl. A to v zemi, kde platí zákon o protiprávnosti komunistického režimu a je právně postižitelné popírání genocidy spáchané komunisty. Za mě je to víc jak smutné, jsem přesvědčen, že většina obyvatel naší země si posilování komunistů nepřeje. Je to však odpovědností hnutí ANO.

Když jsme u toho, ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se zamýšlí nad počínáním českých komunistů. Jejich činy převádí do řeči paragrafů o vlastizradě, rozvracení republiky a sabotáži. Podle Jandy bychom si měli začít klást otázku, zda komunisté neoslabují obranyschopnost naší vlasti, za což občanům hrozí mnohaleté odnětí svobody a propadnutí majetku. Pokud je nechrání poslanecká imunita. Je možné si zákon vysvětlovat tak, že politik, který brojí proti současné zahraniční politice a v podstatě podporuje Rusko, se dopouští rozvracení obrany státu, vlastizrady nebo sabotáže? Nebo je to jen snaha o kriminalizaci některých lidí?

K panu Jandovi se nehodlám vyjadřovat. Komunisté sice trvale prosazují neúčast ČR v NATO, ale jak chtějí reálně zajistit bezpečnost ČR neříkají. ČSSD je proti vystoupení z NATO.

Příznivci NATO a EU jsou obecně zděšeni z toho, že by komunisté chtěli diktovat některé zahraničněpolitické body. Začali tím, že zpochybňují význam našich zahraničních misí, například v Afghánistánu. A co když to skončí prosazením referenda o EU a NATO a přesměrováním naší politiky na Východ? Co pak? Hrozí toto nebezpečí?

To je přeci dlouhodobá politika KSČM a tím i čitelná. Je na zbytku parlamentních stran, jak se k jimi prosazovanému postaví. Jsem přesvědčen, že ČR by měla zůstat suverénní a svrchovanou zemí a své mezinárodní závazky by měla přijímat s velkou obezřetností. Tlak na nás bude vždycky, jak ze Západu, tak z Východu. Naše poloha je unikátní a naše politická reprezentace by měla usilovat o to z této výhody těžit a hájit zájmy naší země.

Kolem referenda o vystoupení z EU je na můj vkus příliš mnoho emocí, a někdy až hysterie. Za mě a nejen proto, že jsem sociální demokrat, je rozhodující, aby tato možnost všelidového hlasování byla jasně zakotvena v našem právním řádu za smysluplných podmínek. Podobu navrhovanou SPD považuji za nesmyslnou. Podobně jako diskusi o vystoupení z NATO, ať už ji iniciují komunisté, či někdo jiný.

Do EU jsme vstupovali před 15 lety, a to na základě právě všelidového hlasování. Pokud bychom tedy jako ČR uvažovali o možnosti z EU vystoupit, považuji za nepřijatelné, aby to bylo jinou formou než opět referendem. Nicméně momentálně toto téma nepovažuji za aktuální.

Když se vrátíme k jednání o vládní koalici, pokud se ANO a ČSSD nedomluví, co to bude podle vás pro sociální demokracii znamenat? Neupadne strana nakonec v „zapomnění“, jak někteří straší?

Jsem přesvědčený, že síla jakékoliv politické strany je odvislá od její schopnosti hájit zájmy svých voličů. Osud ČSSD má v rukou ČSSD.

Jednání o vládě se táhne, ve společnosti stoupá podpora pro předčasné volby. Myslíte, že k nim nakonec dojde? A zase, pokud ano, co by to znamenalo pro ČSSD?

Chápu, že mnozí jsou stejně jako já nespokojení se současným stavem. Máme půl roku po volbách vládu, která nikdy nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Nicméně proces je teprve ve své druhé třetině. Andrej Babiš není ještě ani po druhé jmenován premiérem. No a jak nakládá se svým pověřením k sestavení vlády s důvěrou, je v těchto dnech obzvlášť vypovídající. Je na Kanárských ostrovech na dovolené. Já bych tedy počkal, jak jeho druhý pokus dopadne. Navíc je tu poté ještě pokus třetí, který bude náležet předsedovi Sněmovny. Třeba v ANO někdo mezitím přijde na to, že 30 % není 51 % a začne jednat. Možnost konání předčasných voleb je trvalou součástí politiky. Tragédii bych z nich nedělal.

Známý advokát Miroslav Kříženecký promluvil v rozhovoru pro Parlamentní listy v souvislosti s jednáním o vládě o „hokynářích“. „Dohadují se jako hokynáři. Napřed jednají 14 dní spolu, pak předseda ČSSD prohlásí, že bez Babiše. ANO řekne, že pak tedy nebude nic. A pak se začnou další den dohadovat o funkce ministra, buďto vnitra, nebo financí,“ uvedl právník. Má pravdu? Jak vy hodnotíte dosavadní jednání?

Strategii vyjednávajícího týmu ČSSD neznám, jsem řadový člen. Její komunikaci však považuji za matoucí nejen pro právníky.

Blíží se komunální volby. Jak vidíte šance ČSSD jak celorepublikově, tak například i na jihu Čech, kde žijete, vzhledem k tomu, že parlamentní volby tady poznamenalo to, co se dělo kolem bývalého hejtmana Zimoly, jeho vyškrtnutí z kandidátky a následné opuštění kandidátky ze strany některých sociálních demokratů?

Není sporu o tom, že značka ČSSD je po sedmiletém předsedování Bohuslava Sobotky značně oslabena. V různých regionech má však různou sílu. Ta je často dána nejen kompetentními místními představiteli, ale především stojí na výsledcích jejich práce. Mnozí naši starostové, radní a zastupitelé se mohou pochlubit tím, o čem se členům ANO ani nezdá. Navíc bude k dispozici i srovnání, protože hnutí ANO uspělo v komunálních volbách před 4 lety, a výsledky jejich práce pro občany v některých městech aby s lucernou v poledne jeden pohledal. I zde je jedna z příčin, proč podle mě hnutí ANO jako celek lpí na Andreji Babišovi. Kdo by pak vytvářel image hnutí, řídil, ale hlavně financoval jejich kampaně, které jsou bezpochyby jejich konkurenční výhodou? Komunální volby na podzim jsou nesporně velkou výzvou nejen pro ČSSD, ale i pro ostatní nejen parlamentní strany. Bude hodně záležet i na novém vedení ČSSD – bez elementární podpory zázemí strany se dělá kampaň v regionech velmi těžko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…