Řezníčka proplesknout! Jak to mluvil s dámou? Biden, prezident ČT a dalších médií. Petr Štěpánek tuší další podivnosti

14.11.2020 14:30 | Zprávy

ROZHOVOR „Bidena prezidentem provolala ta samá média, která po čtyři roky nenechala na Trumpovi nit suchou,“ říká hudebník Petr Štěpánek. V souvislosti s korespondenčním hlasováním podotýká: „Mně tu rozhodně něco smrdí.“ A dodává: „Nestrašme se navzájem komunisty. Dnes jsou pro svět mnohem nebezpečnější všichni ti pokrokářští novolevičáci, maskovaní tu do zelena, tu do duhova, tu do růžova či srocení pod pirátskou vlajku. Harrisová bude jejich princeznou.“ Na závěr nevynechal ani naši politickou scénu a Andreje Babiše.

Řezníčka proplesknout! Jak to mluvil s dámou? Biden, prezident ČT a dalších médií. Petr Štěpánek tuší další podivnosti
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Spisovatel, hudebník Petr Štěpánek

Atmosféra kolem prezidentských voleb v Americe byla, a vlastně stále je, skutečně velmi vyhrocená. Jak vy hodnotíte výsledky? Na FB v různých příspěvcích naznačujete, že situace zatím rozhodně není úplně jasná a zmiňujete, že ačkoliv Donald Trump podává řadu žalob, média nepočkala na soudní verdikty a prohlásila rovnou Bidena zvoleným prezidentem…

Obvykle to v povolebních Spojených státech amerických chodívá takhle. Hlasy ještě zdaleka nejsou sečteny, ale když už se výsledky v jednotlivých státech unie jeví, že jsou jednoznačné a počet potenciálních volitelů, kteří pak 14. prosince prezidenta formálně opravdu zvolí, dosáhne čísla 270, poražený kandidát zvedne telefon a zavolá vítězi, aby mu pogratuloval. Jinými slovy, uzná svoji porážku. Teprve pak vítěz pronese do kamer děkovný projev, ve kterém přijme své vítězství. Finální počty, kolik kde pro kterého kandidáta hlasovalo voličů, se pak ještě dlouho dopočítávají, ale na již známém výsledku to nic nemění.

Letos je to jinak. Poprvé v historii Spojených států došlo k masivnímu použití korespondenčních hlasů, které v některých státech ex post skokově změnily poměr hlasů. Existují mnohá svědectví o možném porušení pravidel, o možném falšování výsledků. Prezident Trump za těchto okolností svoji porážku neuznal, čemuž se vůbec nedivím, Bidenovi nezatelefonoval, aby mu pogratuloval, a naopak jeho právní tým podává řadu žalob v několika státech unie.

Biden a Demokratická strana přesto za halasné podpory zcela jednostranných médií postupují, jako by všechno probíhalo jako obvykle. Neprobíhá. A v tom je problém. Prohlášení Bidena za „president-elect“ je poněkud předčasné.

Václav Klaus připomněl, že normálně odevzdané hlasy by výhru a další 4 roky v Bílém domě jasně přiřknuly Trumpovi. Byly to korespondenční hlasy, co hlasování otočily ve prospěch Bidena. Klaus se pozastavil nad údajnými podvody, provázejícími poštovní hlasovací lístky. Sdílíte jeho obavy? Jaký je váš názor na korespondenční hlasování?

Někde jsem četl, že korespondenční hlasování letos v USA použilo především kvůli obavám z koronaviru 100 miliónů voličů, to znamená dvě třetiny z celkového počtu. Zároveň je nám jako neochvějná pravda předkládána teze, že korespondenční hlasování v mnohem větší míře použili voliči demokratů. Já opravdu nevím, jak to bylo ve skutečnosti, ale mně na tomto tvrzení cosi nesedí.

Nemyslím si totiž, že v Americe je to nějak jinak než třeba u nás nebo kdekoli jinde. A zkušenost je taková, že ono pomyslné dělení na „chřipečkáře“ a „poseroušky“ nikde nejde po stranické linii, nebo po linii pravice / levice, nýbrž naprosto napříč nejrůznějšími kolektivy, stranami či uskupeními. V Americe ale zřejmě mají v některých okrscích voliči demokratů z koronaviru až desetkrát větší strach než voliči republikánů, tedy alespoň dle výsledků sčítání korespondenčních hlasů. Mně tu rozhodně něco smrdí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…