Rozum po letech aktivistického řádění... SPD má podle lídra Nerušila řešení i pro Prahu

12.08.2022 19:26 | Rozhovor

SPD chce v Praze uspět nejen na „velkém“ magistrátu, ale i v městských částech. Jeho lídr Milan Urban, odborník na urbanismus s mezinárodními zkušenostmi, má do aktivistického řádění na magistrátu posledních let vnést rozvahu a rozum. Josef Nerušil, lídr pražské organizace hnutí, promluvil i o spojenectví sil, které by mohly metropoli přinést změnu.

Rozum po letech aktivistického řádění... SPD má podle lídra Nerušila řešení i pro Prahu
Foto: screen ČT24
Popisek: Josef Nerušil v polemice s Jakubem Železným

Hnutí SPD představilo svou kandidátku na pražský magistrát. Kandidujete ve sdružení s Trikolorou a hnutím Pes Jiřího Janečka za podpory nezávislých kandidátů. Tak široké spojenectví je v případě hnutí SPD docela nezvyklé.

Naším cílem je nabídnout lidem silný pronárodně orientovaný subjekt, který sjednotí hlasy pro vlastenecké strany, tak aby nikomu z nich hlasy nepropadly. Na naší kandidátce naleznete i členy strany Manifest.cz, národních socialistů, Zemanovců, naši kandidátku podpořila Akce D.O.S.T. nebo členové z Českého svazu bojovníků za svobodu a spousta zajímavých nezávislých osobností. Je to do jisté míry i odpověď na situaci po volbách z loňského roku, kdy téměř milion hlasů propadl. Je naší společnou vůlí, aby se toto fiasko už znovu neopakovalo, alespoň ne na pražský magistrát. Situace je taková, že kromě aktivistů od Pirátů a Čižinského Prahy sobě, koalice SPOLU, hnutí ANO a nás nemá nikdo jiný reálnou šanci překročit pětiprocentní laťku, potřebnou k zisku mandátu. A podobně jako v parlamentních volbách propadlé hlasy se v důsledku započítají vítězům, v případě Prahy tedy progresivistickým stranám. To si, doufám, z vlastenecky orientovaných voličů nepřeje nikdo.

Jaký je váš cíl v pražských komunálních volbách?

My bychom chtěli uspět na městských částech. To proto, abychom dostali co nejvíce našich lidí do politiky, a mohli tak pokračovat v budování silné politické strany. S úspěchem na magistrát pak počítáme.

Na pražský magistrát kandiduje celkem 22 politických stran a hnutí. Je to méně než před čtyřmi roky, přesto je ale konkurence vysoká.

Celá třetina ze zmíněných dvaceti dvou subjektů ani nedokázala na svou kandidátku sehnat potřebných 65 kandidátů, tedy uspět ani nemohou. Budou však ubírat hlasy tam, kde jich bude potřeba. Anebo jsou to slepence nějakých obskurních straniček, těm, doufám, voliči nenaletí. Vynořily se také subjekty, které zajímá jen magistrát. To je ale krátkozraký přístup, žádné straně se nikdy nepodařilo v Praze uspět jen s magistrátní kandidátkou. Naši sílu kromě zázemí parlamentní strany dělají naše komunální kandidátky. Lidé mohou volit naše kandidáty v sedmnácti městských částech. V mnohých městských částech jdeme ve spojenectví s dalšími neparlamentními stranami, na Praze 9 se Svobodnými, na Praze 17 pak se stranou PRO Jindřicha Rajchla. Nabídku od hnutí SPD dostal každý. Kdo chtěl, ten se spojil, kdo nechtěl, jednoduše nedokázal překročit své ego předsedy minipartaje. Voliči by těmto straničkám měli dát ve volbách vědět, že takhle také ne.

Lídrem vaší kandidátky se nakonec stal Dr., Ing. Milan Urban z hnutí SPD. Proč nakonec padla volba na něj?

Silným argumentem pro Milana Urbana byly jeho zkušenosti. Je odborníkem na urbanismus, má architektonické zkušenosti z Velké Británie, navíc byl v letech 2002–2006 a 2010–2014 pražským zastupitelem. Působil v dozorčí radě Pražské plynárenské a je stoupencem držení klíčové infrastruktury v rukách města. Je to člověk, který po letech aktivistického řádění na magistrátu vnese na pražské zastupitelstvo rozvahu a vyvážený přístup.

Letošní předvolební kampaň se zatím zcela nerozběhla, nicméně jsou již náznaky, že bude poměrně ostrá, největší rozruch zatím způsobila útočná kampaň koalice SPOLU vůči Andreji Babišovi. Hnutí SPD se dlouhodobě vymezuje vůči Pirátům, naposledy jste měli na billboardu jedno z volebních hesel „Potopíme Piráty“. Jak kampaň pojmete letos?

My logicky průběžně kritizujeme vládu, protože nic tak strašného jsme tu za posledních třicet let neměli. Enormní drahota, každodenní skandály hnutí STAN, zatahování naší země do války, kterou lidé nechtějí… Piráti se pak ve volbách potopili sami spojenectvím s hnutím STAN. My v naší kampani chceme využít především pozitivní energii z našeho spojenectví s Trikolorou, hnutím PES a dalšími, společně pak chceme voliče přesvědčit, aby nerezignovali, aby přišli k zářijovým volbám, protože je to příležitost, jak vystavit vládě vysvědčení a zároveň složit vlastní reparát za propadlé hlasy z předchozích voleb.

Poslední dobou se diskutují i konflikty, které vyvolávají na mítincích odpůrci Andreje Babiše a které mnohdy skončily i fyzickými potyčkami. Nemáte obavy, že by vyhrocená společenská atmosféra mohla dopadnout i na vaše předvolební aktivity?

Co se týče hnutí SPD, my jsme na útoky ze strany těchto „demokratů“ zvyklí. Ataky už nejsou tak časté jako dřív, kdy jsme byli novým hnutím, ale stále se s nimi setkáváme. Lidé i tady v Praze jsou většinou fajn, přijdou, vyfotí se, vezmou si naše předvolební materiály nebo třeba poprosí o balónek pro děti. Anebo nám nevěnují pozornost, to je také zcela v pořádku. Pak je tu ale skupina občanů, není jich moc, kteří mají o sobě vysoké mínění, ale jinak než agresí se projevit neumějí. Časté je také ničení našich reklamních ploch. Jeden příznivec nám poskytl plochu svého plotu, večer jsme vyvěsili plachtu, že ji ráno vyfotíme… V jakém stavu myslíte, že jsme ji druhý den nalezli?

Na druhou stranu, předseda hnutí ANO Andrej Babiš se velmi tvrdě vyjadřuje na adresu svých odpůrců, kteří narušují jeho předvolební setkání. Podle médií o nich mluví jako o fašistech a nacistech. Není to podle vás přehnané?

Nemám rád inflaci těchto termínů, agresivní jedince není třeba hned srovnávat s masovými vrahy. Bohužel jejich chování a myšlení v mnohém na 30. léta minulého století odkazuje. Tehdy také po ulicích běhaly nejrůznější bojůvky považující se za nadlidi s oprávněním trestat jiné názory.

Co by tedy měl podle vás ministr vnitra Rakušan udělat, aby zabránil dalšímu šíření předvolebního násilí?

Myslím, že v případě nejenom ministra Rakušana, ale celé této vlády bude lepší, když nebudou dělat nic. Respektive vláda ať se stará, abychom v zimě nezmrzli, ministr Rakušan ať čistí ten svůj kšeftařsko-politický projekt STAN, ale hlavně ať nepřemýšlejí nad zaváděním dalšího „dobra“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…