Schwarzenbergův místopředseda v ráži: Neúspěšný a nebezpečný. To je Putin. A Zemanovy nebezpečné věty...

08.05.2015 6:40

ROZHOVOR Miloše Zemana ostře kritizuje za jeho výroky a kroky místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Profesura je za odbornost, nikoliv za minulost. U ministrů mu absence lustračního osvědčení nevadí, stejně tak u lidí kolem sebe, ale u profesorů ano. Je to opět, bohužel, jen a jen svévole a arogance Miloše Zemana,“ okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nejnovější „profesorskou kauzu“. Ruského prezidenta Putina považuje za nebezpečného a neúspěšného politika.

Schwarzenbergův místopředseda v ráži: Neúspěšný a nebezpečný. To je Putin. A Zemanovy nebezpečné věty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Miloš Zeman by měl zvážit odstoupení z funkce, pokud bude pokračovat ve svých nepřijatelných výrocích v zahraničním tisku, napsal jste na Facebooku. Jako příklad uvádíte jeho vyjádření, že anexe Krymu je jen narovnání historických křivd. Český prezident by měl podle vás vysvětlit, čí zájmy hájí. Mám to chápat tak, že se vám jeví, že Zeman spíše hájí zájmy Ruské federace než České republiky?

Ano, chápete to správně! Pokud směrem k nějaké zemi, navíc spřátelené, prohlásím, že je správné, že si kus její země vzal násilnou anexí v rozporu s mezinárodním právem a ve 21. století její soused, pak to není rozhodně v zájmu České republiky. Navíc takové věty jsou strašně nebezpečné. Znamená to tedy, ze Maďaři mají právo na část území na Slovensku a v Rumunsku, protože po staletí patřilo jim?

Ještě jednu otázku na aktuální kroky českého prezidenta – odmítl jmenovat tři profesory. Předseda ODS Fiala napsal, že je divné, že prezident takto kádruje profesory, na rozdíl od ministrů. Jak to vidíte vy?

Mám úplně stejný názor. Profesura je za odbornost, nikoliv za minulost. Zarážející fakt je ten, že u ministrů mu absence lustračního osvědčení nevadí, stejně tak u lidí kolem sebe, ale u profesorů ano. Je to opět, bohužel, jen a jen svévole a arogance Miloše Zemana.

Slavíme konec druhé světové války. Vy jste z Plzně, kterou osvobodili Američané, ale debaty se vedou hlavně o Rudé armádě. Kvůli tomu, že osvobodila většinu našeho území, spadli jsme poté na dlouhá desetiletí do sovětské sféry vlivu. Dá se tedy z její strany hovořit také o osvobození?

Ti vojáci obětovali své životy stejně jako Američané, Rumuni, Poláci, Kanaďané či Belgičané, aby nás osvobodili. Na druhou stranu osvobození přineslo Československu mír, svobodu však nikoliv. Na tu jsme si museli čtyřicet let počkat. Řadoví vojáci za to ale nemohou, byť jeden z generálů Rudé armády, který osvobozoval Československo, byl pak v roce 1968 ministrem obrany SSSR, a vlastně se na „své“ dobyté území tak vrátil.

Ruský prezident Vladimir Putin je 15 let u moci. Jak ho hodnotíte jako politika?

Hodnotím ho jako neúspěšného politika, který za 15 let nenašel recept na diverzifikaci ruské ekonomiky, aby nebyla závislá jen na příjmech z nerostných surovin. Hodnotím ho jako nebezpečného politika, který izoloval ve 21. století Rusko, a pevně věřím, že si to časem uvědomí i většina ruského obyvatelstva, které ho dnes podporuje.

Jak se změnilo za tu dobu Rusko? A je pro nás v současné době hrozbou?

Rusko odmítlo vstřícnost Západu, aby se stalo partnerem. Jako partnera jsme ho brali, Putin to však vnímal jako naši slabost. 

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…