Šéf ČSSD z Plzně: Zeman je vzdělaný a zkušený muž, který si zaslouží úctu

13.03.2015 14:17

38. SJEZD ČSSD Primátor Plzně a zároveň předseda okresního výkonného výboru ČSSD Plzeň-město Martin Zrzavecký nijak výrazně nelituje, že se prezident Miloš Zeman neúčastní sjezdu sociální demokracie, který začal právě dnes dopoledne v Praze, neboť prý z názorů a postojů prezidenta je patrné, že se sociální demokracii názorově vzdálil, přesto si Zrzavecký Zemana váží. „Bez ohledu na mediální ´honičku´ na pana prezidenta si dovolím tvrdit, že je to vzdělaný muž s letitou zkušeností v politice, obrovským přehledem i schopností analytického myšlení,“ tvrdí o hlavě státu primátor Plzně v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Šéf ČSSD z Plzně: Zeman je vzdělaný a zkušený muž, který si zaslouží úctu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka kráčí na podium

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Za úspěch lze jednoznačně považovat vítězství v parlamentních a senátních volbách, s tím související úspěchy v plnění programu ČSSD. Potěšující je rovněž udržení vlivu sociální demokracie na komunální úrovni. Z neúspěchů bych možná zmínil vnitrostranické problémy týkající některých jedinců, kteří upřednostnili své osobní zájmy nad stranickými. Věřím, že šlo o selhání jedince a že je to již za námi.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se dostalo sedm stran v čele s vítěznou ČSSD. Kabinet, který vznikal na naše zvyklosti rekordně dlouho, se zatím jeví jako poměrně stabilní a těší se značné důvěře občanů. Ukazuje se, že vláda plní stanovené cíle, a jsou to zejména cíle ČSSD, které obyvatelům naší země zlepšují život. ČSSD vedla velmi pečlivá jednání o koaliční smlouvě s cílem vytvořit kvalitní dokument, ve kterém bude prosazeno maximum z programu sociální demokracie. Působení zástupců ČSSD ve vládě kladně hodnotí i premiér.

Tématem, které si zaslouží naši zvýšenou pozornost je naplňování deklarovaných slibů našeho koaličního partnera o zajištění dalších příjmů do státního rozpočtu – registrační pokladny a zvýšený výběr DPH tak, jak sliboval ministr financí, zatím neplní svoji funkci. A vzhledem ke zvyšujícím se nákladům na zjištění bezpečnosti našeho státu se otázka plnění státní kasy jeví jako velmi aktuální.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi ve svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Prezident Miloš Zeman je nejvyšší ústavní činitel. Měli bychom k němu přistupovat se vší úctou, která se k jeho úřadu váže. Bez ohledu na mediální „honičku“ na pana prezidenta si dovolím tvrdit, že je to vzdělaný muž s letitou zkušeností v politice, obrovským přehledem i schopností analytického myšlení. S některými jeho výroky nemusím souhlasit, a dokonce se mi nemusí líbit. Žijeme však v demokracii a máme prvního přímo voleného prezidenta. A protože je pan prezident velmi silná a výrazná osobnost, budí i u nás v okrese silné emoce – negativní i pozitivní. Jsem si jist, že se nálada u nás nijak neliší od nálad kdekoli jinde v republice. A je jedno, zda se ptáte spolustraníků, nebo lidí mimo ČSSD – hlasy se různí a různí se i jejich intenzita.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Byla to politická událost, která v daný čas měla svůj význam. Dnes už je v „propadlišti dějin“ a není třeba se k ní znovu a znovu vracet. Dnes je podstatné, že je ČSSD jednotná a její předseda má silný mandát.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Není strategické realizovat českou zahraniční politiku mimo rámec EU. Česká republika je geopoliticky součástí tohoto prostoru, tato pozice přináší našemu státu řadu výhod, bez kterých by dnes nebyl tam, kde je. Ministr zahraničí Zaorálek úspěšně vrátil Českou republiku do Evropy a má plnou podporu ČSSD.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne?

Práce hejtmanů a starostů či primátorů je obtížná – jsou velmi blízko svým voličům, spoluobčanům, ale velmi těžko se jim vysvětluje, že mnoho věcí v dané obci nejsou schopni ovlivnit, protože jsou v přímé kompetenci státu či státních organizací. Mám tím na mysli například údržbu silnic – silnice 1. tříd spravuje stát a má na jeden kilometr rekonstrukce nesrovnatelně větší finance než kraje, které spravují silnice 2. a 3. tříd. Jenže to, kdo se stará o co a kolik na to má peněz, běžný občan ani netuší. Stát ovlivňuje celou řadu dalších oblastí – stačí jako příklad uvést nové rozpočtové určení daní, které mnoha obcím a městům snížilo významně rozpočet.

Hlavním vzkazem komunálních voleb byl příklon voličské veřejnosti k subjektům bez jasně zakotvených politických pravidel. Naší hlavní rolí je ukázat, že sociální demokracie má kvalitní komunální politiky, kteří v dané obci žijí, znají její silné i slabé stránky a jsou z politiků nejblíže občanům.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

ČSSD nepozvala ani představitele ostatních politických stran a prezidenta na sjezd zvala doposud jen dvakrát; v případě pana prezidenta Zemana to bylo krátce po jeho zvolení hlavou státu před dvěma roky. Z názorů a postojů pana prezidenta je patrné, že se sociální demokracii názorově vzdálil a profiluje se více konzervativně.

Kteří kandidáti mají jistý Váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora B. Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Mojí podporu má Bohuslav Sobotka, který má jasnou podporu i delegátů z našeho okresu, podporuji i Milana Chovance a další navrhované kandidáty. Osobně jsem velmi rád, že budou kandidovat i obě dámy: Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

Jak už jsem uvedl výše, největší hrozbou je příklon k subjektům, které nemají historii, tradici, politický program ani zkušenosti či etické kodexy. Velké etablované strany staví své lídry z členů, kteří si na vlastní kůži zažili politický život tzv. odspodu. Jakákoliv politika totiž začíná odspodu. To znamená, že pro sociální demokracii je důležité, aby svůj základ i nadále budovala na práci místních organizací a komunálních politiků, aby docenila jejich schopnosti a zkušenosti. Kvalitní práce na nižší úrovni pak posiluje vyšší stupeň, například na krajské a poté celostátní úrovni. Já jsem přesvědčen, že i po 135 letech má sociální demokracie lidem pořád co nabídnout.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…