Šéf komunistů o mýtech poslanců a možném rozpuštění sněmovny. Vidí možné scénáře

30.06.2013 16:50

ROZHOVOR Sociální demokracie změnila názor a chce se v případě, že kabinet Jiřího Rusnoka neuspěje, pokusit sestavit vládu. Je tu ale ještě další hráč na scéně, a tím je KSČM. Jak se zachová za konkrétních okolností a co od této strany můžeme očekávat, zjišťovaly ParlamentníListy.cz u komunistického předsedy, Vojtěcha Filipa.

Šéf komunistů o mýtech poslanců a možném rozpuštění sněmovny. Vidí možné scénáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Jak bude reagovat KSČM v případě, že se 16. července nepodaří docílit rozpuštění sněmovny? Podpoří následně vládu Jiřího Rusnoka?

Tak za okolností, že bude tento kabinet schopen představit odpovědný státní rozpočet, bude pokračovat ve vyšetřování korupčních kauz a bude především usilovat o předčasné volby, určitě to navrhnu jak stranickým orgánům, tak poslaneckému klubu.

V případě, že bude státní rozpočet odpovídat představám KSČM, zvednete pro něj ruku?

To už by ale měla dělat nová sněmovna. V případě, že se dolní komora rozpustí, měly by být volby asi do 21. září, takže by měl být následně k 30. září zvolen také předseda Poslanecké sněmovny. Dolní komora by tak mohla začít projednávat státní rozpočet tak, aby byl do konce roku schválen. Rozpočtové provizorium by rozhodně nebylo vhodné.

A Vy máte nějaký recept, jak donutit pravici k předčasným volbám? Hlasy stále chybějí…

Já dokáži pochopit, že sociální demokracie preferovala možnost, dokud TOP 09 nezměnila názor, že zvažovala i takový model, že by pro rozpuštění sněmovny hlasovala ČSSD, KSČM a TOP 09. V případě, že by se k tomu přihlásila i ODS, lidé by viděli, že má tato strana alespoň nějakou sebereflexi. Zatím ale vidíme, že ani jedna z těchto dvou stran sebereflexi nemá a drží se mandátu, který jim nenáleží.

Jsem proto rád, že po tom zbytečném kroku, kterým se sociální demokracie vymezila vůči svým členům, co přijali místo v Rusnokově vládě, udělala ČSSD to, co měla udělat už dříve, a přihlásila se k sestavení vlády v druhém kole. Protože to byla sociální demokracie, která ve skutečnosti vyhrála volby v roce 2010. Rád bych také upozornil, že tehdejší rozhodnutí Václava Klause pověřit sestavením kabinetu stranu, která nevyhrála volby, postrádalo legitimitu rozhodně více, než rozhodnutí současného prezidenta Zemana pověřit sestavením vlády Jiřího Rusnoka.

Nicméně koalice stále operuje, že má 101 hlasů…

Ale to je přece také mýtus. Jak řekla exaktně Karolína Peake, těch 101 hlasů je podpora Miroslavě Němcové na úřad premiérky, nikoli programovému prohlášení vlády, protože vyjednávání o tom teprve začíná a LIDEM má svoje priority. Což vlastně znamená, že ta koaliční vláda by musela plnit program strany LIDEM. Přesto, že strana LIDEM neprošla volbami, takže její program je v tomto Parlamentu stejně nelegitimní a není úplně zřejmé, jak by hlasování o důvěře vládě nakonec dopadlo.

Přesto to nevypovídá o tom, jak byste chtěli přimět některou z větších pravicových stran, aby zvedly ruku pro rozpuštění sněmovny…

Myslím, že při tom druhém pokusu, kdy bude sestavovat vládu vítěz voleb 2010, se může rozpuštění sněmovny podařit. Případná vláda TOP 09 a ODS, vzhledem k tomu, že tuto situaci pravice zavinila, by v preferencích poslala i TOP 09 spolu s ODS až k samému dnu. V tu chvíli by totiž ODS měla rozhodně méně než současných 8 procent.

S návratem trojkoalice je zde riziko, že by mohlo dojít ke stažení vyšetřování policie…

Já jsem ale přesvědčen, že ministr vnitra už do voleb nebude z trojkoalice.

Proslýchá se ovšem, že mezi sociálními demokraty se také najdou „hříšníci“, kteří by mohli mít z tohoto vyšetřování strach. Je v takovém případě na ČSSD spolehnutí, že skutečně „sebezničení“ sněmovny podpoří?

Já jsem přesvědčen, že ano. Nevěřím tomu, že bude-li chtít Sobotka znovu aspirovat na vítěze voleb, že by jakkoli umožnil zastavení vyšetřování. V případě, že by se o to pokusil, myslím, že by ty volby prohrál.

Samozřejmě, že Jiří Rusnok, který na tom není zainteresován, má volnější ruce než sociální demokrat. Nebude také čelit například tlakům souvisejícím s kauzou a soudním procesem Davida Ratha.

Myslíte, že je to naplánované záměrně?

Víte, je to pravicí načasované až příliš přesně. Neznám totiž žádný jiný důvod, proč by měl David Rath setrvávat ve vazbě. Myslím dokonce, že neexistuje případ v českém soudnictví, kde by důvodem koluzní vazby (znemožňující mařit vyšetřování – pozn. red) byly útěkové důvody. David Rath totiž nedisponuje takovými majetky v zahraničí jako například Rittig, Janoušek… To jsou lidé, kteří mají v tom zahraničí zázemí pro luxusní život. Tomu, že se pan Rittig vrátí v říjnu z Monaka, samozřejmě můžeme věřit, ale to je spíš jako sázka do rulety.

Těžko říct, kdo by si na to vsadil… Myslíte tedy, že vláda Jiřího Rusnoka nemá šanci?

Proč? V případě, že se TOP 09 nebo ODS rozhodnou podpořit vyvolání předčasných voleb, ta vláda by mohla projít.

Víte, už ale sama skutečnost, že díky tomuto kroku došlo k odstavení od moci vlády, která napáchala tolik zlého v této zemi, je hodna poděkování panu prezidentovi.

Jste v dolní komoře Parlamentu už řadu let. Opravdu si myslíte, že může ve sněmovně dojít k jejímu rozpuštění?

Věřím, že když se sociální demokracie přihlásila k sestavení kabinetu v druhém kole, že se to přece jen trochu přiblížilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…