Senátní kandidát Kotek (ALTERNATIVA): Zeman je starý nemocný člověk přelitý alkoholem

23.09.2016 16:04

V čem jsme si od sametové revoluce polepšili? Jaké zásadní rány nás potkaly po roce 1989 a které výzvy před námi naopak stojí? Nejen nad tím se zamýšlí Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Zhodnotil i význam našich posledních tří prezidentů. Proč spatřuje naději v Kroměřížské výzvě? Čím se strana vymezuje proti současným politikům? A jak docílit skutečného omezení korupce a klientelismu? I na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Senátní kandidát Kotek (ALTERNATIVA): Zeman je starý nemocný člověk přelitý alkoholem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kotek z Alternativy

Jak jste se nechal slyšet, za socialismu jste se styděl za představitele tehdejší Československé socialistické republiky Husáka, Jakeše, Biľaka a další, za to, kam republiku zavlekli. Proto jsem se angažoval při změně systému a věřil v jinou, slušnou a morální společnost. Do jaké míry se vaše očekávání s polistopadovým vývojem naplnila?

Zásadně ano, naplnila se mírou vrchovatou v možnostech, které se otevřely. Osobní volnost a svoboda v mluvení, cestování, podnikání i na trhu. Nicméně stud za prezidenta jsem získal za Klause a u Zemana už jen doslova sténám.

Před dvěma roky jste se dokonce odmítl při návštěvě kraje s prezidentem Zemanem setkat. Co vám na něm nejvíce vadí a jak vidíte jeho působení v roli nejvyššího ústavního činitele?

Před dvěma roky byl pan Zeman ještě relativně svěžím zrcadlem nižších společenských pudů české kotliny. Dnes už to je starý, nemocný člověk přelitý alkoholem, s velmi nebezpečnými projevy ohrožujícími demokracii a svobodu republiky. Ostuda a propad Česka ve vnímání kultivované Euroatlantické společnosti národů jsou toho smutným důsledkem.

Kritizujete nejen současnou hlavu státu, ale i exprezidenta Václava Klause. Která z politických osobností měla tak podle vás za uplynulých pětadvacet let pozitivní vliv na vývoj naší země ke svobodě a demokracii?

Oba dva měli v mém vnímání nikoliv pozitivní, ale velmi negativní vliv. Nastavení diskvalifikační 5% hranice pro volby v naší začínající demokracii stejně jako opoziční smlouva doslova paralyzovaly rozvoj demokratické společnosti. Zastření korupce a klientelismus se zdrcující amnestií, to jsou pro mě těžké rány.  

A jak vzpomínáte na našeho prvního prezidenta, Václava Havla, který by 5. října oslavil své 80. narozeniny?

Jeho role je dána hlavně dobou, ve které žil a jak ji žil. Jeho víra a vymezení ke slušnosti a morálce v politice, v pravdu a lásku v sobě nese významně nadčasové a hluboce lidské poselství. Jistě měl svá pochybení, ale dostal se na cestu, na které nešlo opisovat, proto byl i on omylný. V zásadě však měl směr a zásady. Bohužel, obsazení parlamentu nemělo osobnosti takového morálního kreditu, proto zůstal osamocen. Proto jsme zabředli do anachronismů z totalitní doby – lež, pokrytectví, korupce se rozlezly zákonodárnou i samosprávnou mocí jako rakovina. Kromě toho jsou obdobně zasaženy ostatní složky společnosti, policie, státní zastupitelství a justice – nechci to paušalizovat, takže vznáším čest a slávu čestným výjimkám. 

Máte nějakého favorita nebo typ na budoucího prezidenta? A prozradíte nám ho?

Skoro bych se dal na modlení, aby jím nezůstal Zeman. Nemám favorita, protože neznám kandidáty. Sleduji občanskou iniciativu „Kroměřížské výzvy“ a její rodící se „peloton“ kandidátů. V něm spatřuji naději, kterou asi aktivně podpořím.

V politice nejste nováčkem a v krajské politice jste hlasitým kritikem koalice. S čím ale jdete do senátních voleb? Jaké jsou vaše priority?

Jsem dlouhodobě názorově vyhraněný a žiji v tomto ohledu naplno. To je vidět i z vaší reflexe a překvapivě kvalitní přípravy osobitých otázek. Nejsem tlampačem stranických slibů a plně si uvědomuji roli senátu. Proto mým vkladem nejsou proklamace, ale vlastní vizitka. Proto lze důvodně předpokládat, že ve své práci budu nadále vycházet v zásadě z principů občanské společnosti a protikorupčních aktivit. Rozhodné vymezení za svobodu a demokracii, za které se stavím v konfrontacích aktuálních situací – podporou REST (rekonstrukce státu a jeho transparentnost na všech stupních), proti potlačování práv a svobod občanů u nás i kdekoliv na světě, proti násilným agresím, jakou je obsazení Krymu. Pro rozvoj naší společnosti a pro dobro našich životů je to zachování a rozvíjení občanských svobod s minimalizací vlivu státu a byrokracie, se souběžným, pevně vymezeným adresným sociálním systémem.     

Patříte k nejaktivnějším a zároveň nejnenáviděnějším protikorupčním aktivistům u nás. Bojem s korupcí se zaštiťuje řada stran, ale i senátorů. Došlo z vašeho pohledu za poslední roky k nějakému pozitivnímu vývoji v omezení korupce?

Před devíti lety jsem se na chodbě senátu potkal s jedním senátorem. Neznal jsem ho, ale on mě zastavil a naprosto spontánně mi řekl: „Vy jste Kotek z Karlových Varů, že jo. Vy jste totiž jediný v téhle republice, kdo bojuje s korupcí, zatímco my všichni o ní jenom mluvíme.“ Překvapilo mě to, ale časem jsem poznal, že měl docela pravdu. Jistě ale nejsem jediný, přesto se ve svém snažení mnohdy osamoceně cítím. Naštěstí jsem prolnul s některými občanskými a nevládními iniciativami, které mi pomohly, a recipročně to vyústilo třeba v REST. Ale upřímně, nějak významně nereflektuji, že by se u nás něco zásadního změnilo. Ta korupční a klientelistická rakovina totiž mezitím prorostla celým systémem státu. Policii a zejména státní zástupce nevyjímaje. Je to zásadní problém, který nadřazuji ostatním domácím problémům.  

Zákon o střetu zájmů, prokazování původu majetku, kontrolní hlášení pro plátce DPH… Je to podle vás ta správná cesta v boji s korupcí?

Každý pokus o potlačení korupce a omezování takového prostoru je chvályhodný. Je však důležité vědět nebo vycítit, je-li marností či kontraproduktivní zátěží. Příkladem jsou kontrolní pokladny či to DPH. Vždyť stát má armádu kontrolních úředníků, kteří mohou dělat kontroly. Nelze to obrátit, že „všeci kradnů“. Taková opatření si nelze vysvětlit jinak, než jako hrubý zásah do občanských svobod.

Jaká opatření podle vás Česko v boji s korupcí nejvíce postrádá?

Vymahatelnost práva, efektivní uplatnění nástrojů, které jsou k dispozici, profesionální práce policie a státních zástupců, posléze i justice. Ale jejich neschopnost (předstíraná nebo skutečná) rozmělňuje veškerou korupci mimo zákonný dosah a protlačuje jí za hranici promlčení.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Karlovarsku?

V senátní kampani jsou sliby regionálních témat jaksi nekompetentní, neboť to není senátu zákonem vymezeno. Ten má jiné, zákonodárné vymezení. Pro krajské volby jsou kompetence opět vymezeny zákonem, takže gejzíry billboardových slibů na dostavbu R6, poplatků ve zdravotnictví či na dálnici jsou klasickým předvolebním klamáním. Náš volební program je komplexní a je dostupný na www.alternativa.online. Jeho nadřazenou prioritou je výše tolik probraný boj s korupcí a klientelismem. Nadřazen je proto, že paralyzuje veřejné rozpočty natolik, že se pak nedostává na řešení standardních rozpočtovaných potřeb. Sliby o zastavení obecných trendů, jako je úbytek lidí z regionu, to jsou vize bojů s větrným mlýnem. Nicméně sami se snažíme některé přístupy ve školství, zdravotnictví a dalších ve volebním programu definovat.

ALTERNATIVA, politická strana má své zastoupení na regionální i krajské úrovni. Na celostátní ale nemá žádného zástupce. Proč je podle vás perspektivní stranou, kterou by měli voliči upřednostnit?

ALTERNATIVA je perspektivní svým dynamickým pojetím, které se vymyká velrybářským problémům standardních parlamentních stran. Proto se pak logicky vymyká také kvalitou kandidujících osobností na volitelných místech, které tak může generovat do zastupitelstev. Je čitelná a předvídatelná svou mnohaletou prací, která za ní je vidět a kterou lze od ní do budoucna očekávat. Proto je zárukou zásadního programového vymezení, jehož se drží. Její regionální působení může mít nejen motivační roli pro jiné podobné iniciativy v republice, ale stejně tak je partnerským segmentem do mozaiky s takovými podobně vymezenými subjekty v jiných krajích.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…