Senátor Canov o EU: Toto se stane, pokud se po brexitu nic nezmění. A v ČT se budou zajímat. Padla slova o Xaverovi

07.02.2020 19:03

ROZHOVOR „To je právě ten kardinální problém – změna EU ze společenství států s volným trhem v byrokratické společenství, které se snaží vše sešněrovat a zbavuje krok po kroku své členské státy jejich suverenity. Pokud ani po odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska EU nezmění kurz zpět k uvolnění, bude narůstat odpor i v dalších státech,“ domnívá se senátor za Liberecko Michael Canov (SLK). Vyjadřuje se i k nominacím do Rady ČT, Xaveru Veselému, či roli jaderné energie při dosažení klimatických cílů. Na úvod však vzpomíná na Jaroslava Kuberu.

Senátor Canov o EU: Toto se stane, pokud se po brexitu nic nezmění. A v ČT se budou zajímat. Padla slova o Xaverovi
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

V pondělí jsme si připomněli náhlé úmrtí dlouholetého starosty Teplic a předsedy Senátu Jaroslava Kubery. O co s jeho odchodem přichází česká politická scéna? Jaké na něj máte osobní vzpomínky?

Přichází o hodně. Jaroslav Kubera prosazoval svobodu ze všech možných pohledů. Byl odpůrcem regulací a zákazů, a především byl politik, kterého lidi milovali a který je uměl oslovovat. Osobně ho znám již od devadesátých let. V době, kdy se stal starostou Teplic v roce 1994, jsem se já stal místostarostou Chrastavy a v tehdejším Severočeském kraji jsme se potkávali na krajských setkáních starostů nejen v sále, ale i v kuřáckých přestávkách. V Senátu se naše kontakty samozřejmě nepoměrně zvýšily, vycházeli jsme spolu skvěle, což ostatně dokazuje i to, že si Liberec a Chrastavu vybral na svoji první cestu po regionech po svém zvolení předsedou Senátu. Lidé z něj byli nadšení. Stalo se tak 5. února 2019, před pouhým rokem. Dnes to působí jak před nekonečnem. Osobně jsme spolu mluvili naposledy v Senátu v pátek 17. ledna, byl plný optimismu a zasmáli jsme se. Jeho pondělní skon mě šokoval a převelice zarmoutil. V mém srdci ale zůstane.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí

Skupina 19 senátorů sepsala otevřený dopis, ve kterém vyzývá členy České biskupské konference (ČBK), aby se distancovali od názorů ekonomky Hany Lipovské na zrušení České televize a stáhli její kandidaturu do rady této instituce. Je to podle vás v pořádku? Nebo snad lidé podle některých s nesprávnými názory do Rady ČT nesmějí? 

Právo navrhovat kandidáty do Rady ČT bylo svěřeno organizacím a sdružením představujícím kulturní, regionální, sociální, odborové zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy, a to po televizní krizi v roce 2000 jako obrana proti zpolitizování televize. Politikům (poslancům) zůstala v rukou „jen“ druhá fáze, tzn. výběr z kandidátů. Do té první fáze, což jsou samotné nominace, nemají politici žádného práva, ani zákonného ani morálního, do toho organizacím a spolkům jakkoli mluvit. Nominace jsou čistě věcí organizací a spolků. Naopak, jakékoli politické ovlivňování těchto nominací je v přímém rozporu s tím, za co bojovali pracovníci televize a lidé demonstrující na Kavčích horách v době televizní krize v roce 2000. 

„Veřejnoprávní média musí existovat, ale je zapotřebí, aby tato média skutečně respektovala celé složení naší společnosti, nejenom co do výčtu všech, ale také i co do šíře jejich života, aktivit a názorů,“ uvedl k tomu kardinál Dominik Duka. Jaký je váš názor? 

Proti definici pana kardinála asi nelze v obecné rovině nic namítnout, nicméně zodpovědnost za výběr z bohaté nabídky kandidátů nesou ze zákona v plné míře poslanci. Je to tedy na nich.

Pod palbou se ocitl i moderátor Českého rozhlasu Luboš Xaver Veselý. Ten dokonce dostal anticenu Kyselý citron od Českého filmového a televizního svazu FITES za podbízivý styl moderování. Není to však spíše proto, že Veselý je kritikem hospodaření ČT?

Myslím si, že Luboš Xaver Veselý si nezaslouží výpady, které se proti němu objevují. Důvody neznám. Každopádně já sleduji jeho pořady sice jen příležitostně, ale docela rád. Na jeho způsobu moderování nic záporného nevidím.

Británie opustila koncem ledna EU. Euroskeptický europoslanec Nigel Farage ve svém závěrečném projevu na půdě EU pronesl, že miluje Evropu, ale nesnáší EU. Mluvil o tom, že jeho rodiče se upsali k volnému trhu, a nikoli k politické unii, vlajkám, hymnám, prezidentům a ke společné armádě. Popsal Farage problém dnešní EU přesně?

To je právě ten kardinální problém – změna EU ze společenství států s volným trhem v byrokratické společenství, které se snaží vše sešněrovat a zbavuje krok po kroku své členské státy jejich suverenity. Pokud ani po odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska EU nezmění kurz zpět k uvolnění, bude narůstat odpor i v dalších státech.

Anketa

Chcete, aby byl Donald J. Trump znovuzvolen prezidentem USA?

64%
15%
hlasovalo: 6767 lidí

Británie byla druhým největším čistým plátcem v rámci EU. Také byla výraznou hlasovací protiváhou Německu a Francii. Jakou budoucnost v EU vidíte pro ostatní „rebely“, tedy například státy V4, bez hlasů britských europoslanců?

Bez britských poslanců to budou mít „rebelové“ pochopitelně těžší. Na druhou stranu, pokud bude Británie po vystoupení úspěšná, bude to odstředivé tendence v EU mocně posilovat.

Europoslanci v půlce ledna podpořili klimatický plán nové Evropské komise. Dva pozměňovací návrhy, jež uznávaly roli jaderné energie při dosažení klimatických cílů, však odmítli. Co k tomu říci? Nezdraží se kvůli tomu v budoucnu výrazně elektřina, a tím pádem logicky i všechno ostatní?

Špatně, třikrát špatně. Jaderná energie je nejen vhodnou výrobou energie, ale navíc ohledně klimatických cílů splňuje požadované parametry. Ještě že je tu Francie, která ji má. To nás snad ubrání před pokusy ji v EU zakázat.

Je dobře, že se na celém světě otevírá otázka zachování životního prostředí a boje s klimatickými změnami? A pokud se nepřipojí ostatní svět, může Evropa sama o sobě něco změnit?

Dobře to je, ale vše s rozumem... Bez zapojení Číny, Ruska, Brazílie atd., to znamená celého světa bude úspěšnost logicky velmi omezená. 

Český průmysl se v návaznosti na nové změny obává, že se mnohá odvětví přesunou jinam, mimo Evropu. Nedošlo by ale tím pádem ještě k dalšímu zvýšení emisí?

Viz předchozí otázka a odpověď. Pokud by se vše jen přesouvalo do Číny apod., bylo by to pochopitelně zcela špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…