Ševčík: Vláda upřednostňuje zájmy jiných před zájmy českých domácností a firem

29.06.2022 14:57 | Rozhovor

Podle nově zvoleného děkana Národohospodářské fakulty VŠE Praha Miroslava Ševčíka ohrožuje vysoká inflace desetitisíce českých domácností a tisíce českých firem. „Nebezpečí pro ČR tkví v tom, že nejméně do podzimu roku 2022 bude míra inflace stoupat. Vysoká cenová hladina zůstane i pro příští roky limitujícím faktorem vývoje české ekonomiky,“ říká Ševčík v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že doufá, že si nová bankovní rada ČNB uvědomí, že v současné situaci lze jen těžko snižovat tempo růstu míry inflace standardními měnově-politickými nástroji. „Jsem proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb bez toho, aby se udělaly systémové změny,“ dodává Ševčík, který upozornil také na to, že v případě úrokové sazby došlo ke zvýšení o 2 800 procent.

Ševčík: Vláda upřednostňuje zájmy jiných před zájmy českých domácností a firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Patříte k těm pravicovým ekonomům, kteří velmi hlasitě kritizují kabinet za přístup k boji proti stále rostoucí inflaci. Proč podle vás vláda těmto apelům nenaslouchá? Nechce nebo jsou ministři přesvědčeni o tom, že jejich recept je lepší?
 
Inflace je principiálně vždy měnově-politickým problémem. Stávající relativně vysoká míra inflace má ale i následující příčiny. Růst inflace v ČR, ale i v jiných zemích EU, je mimo jiné zapříčiněn již více než dekádu trvajícím kvantitativním uvolňováním peněz, které je realizováno ECB, kdy například od začátku roku 2020 do konce roku 2021 došlo téměř k zdvojnásobení aktiv ECB. Většina zemí EU realizuje dlouhodobě nezodpovědnou expanzivní fiskální politiku. Pokračuje tak cesta do dluhové propasti většiny evropských ale i světových ekonomických velmocí (USA, Japonsko, Austrálie, Kanada). Dochází k růstu absolutního zadlužení, které je vyjádřeno nominálním růstem vnitřního dluhu (z EU je absolutně nejzadluženější ekonomikou Francie). Začíná docházet k monetizaci dluhů veřejného sektoru.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…