Šichtařová: Mně by nevadilo, kdyby nám EU stopla dotace! Víme, co by s námi udělalo euro, zažili jsme to

16.12.2018 20:21 | Zprávy

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Díky intervencím jsme měli možnost si nanečisto vyzkoušet, jak by se nám žilo s eurem, tvrdí ekonomka Markéta Šichtařová, která chválí rozhodnutí vlády nestanovovat cílový termín pro přijetí společné evropské měny. Myšlenka zelené energie, která se momentálně v Evropě tlačí, je podle ekonomky naivní a nedomyšlená. „Země, které skutečně ekologii zatěžují, z nás mají tak akorát srandu. Čína se stává velmi nebezpečnou velmocí. A ta si rozhodně s nějakými ekologickými předpisy nedělá hlavu. Naší slabosti využije. A může se jí otevřít cesta k naší kolonizaci podobně, jako už dnes Čína zkolonizovala polovinu Afriky,“ ukazuje Šichtařová druhou stranu mince. Věří také, že zastavení dotací ze strany EU v rámci kauzy Agrofert nepostihne celé Česko, kdyby ale zastaveny byly, žádná velká škoda by to prý nebyla. „Podporují se tím projekty, které by bez dotací patrně nebyly životaschopné,“ uzavírá Šichtařová problém společných evropských peněz.

Šichtařová: Mně by nevadilo, kdyby nám EU stopla dotace! Víme, co by s námi udělalo euro, zažili jsme to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Česká vláda se rozhodla poslechnout společné doporučení Ministerstva financí ČR a České národní banky a nestanovila cílové datum přijetí eura v České republice. Jde o rozumný krok? A měli bychom euro vůbec přijímat?

Odpovím vám trochu z jiného konce. Tříleté intervence ČNB nám velmi dobře nasimulovaly stav, jak by to vypadalo, kdybychom euro měli. Kurz totiž byl po značnou část té doby prakticky fixní. Výsledek nedopadl dobře. Slabý kurz donutil české exportéry konkurovat cenou a zvýraznil orientaci ČR na provozy s nízkou přidanou hodnotou, nízkou úrovní technologie. Vžil se pro to pojem „montovna“. To není obraz ekonomiky, která by byla dlouhodobě konkurenceschopná, která by dokázala trvale zvyšovat blahobyt.

Měli jsme tu tedy velmi názornou ukázku toho, co by euro způsobilo, až na to, že naše zkušenost byla vratná, přijetí eura by už vratné prakticky nebylo. Když k tomu připočteme fakt, že s největší pravděpodobností se během další recese opět objeví dluhové problémy jižní Evropy a opět budeme řešit nová „Řecka“, jen tentokrát třeba v hávu Itálie či Španělska, zdá se přijetí eura naší zemí jako velké dobrodružství, které by nás patrně ekonomicky poškodilo.

Z toho také plyne, že odložení stanovení termínu pro přijetí je jednoznačně dobrou volbou.

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán minulý týden prohlásil, že elektřina se stane luxusním zbožím. Na vině jsou prý emisní povolenky, jejichž cena roste, kritizuje i dotace pro takzvanou zelenou elektřinu. Lidem zároveň Štěpán doporučil, ať přejdou k plynu. Jde v případě rostoucích cen elektřiny skutečně o časovanou bombu, nebo se problém jen nafukuje?

Ano i ne. Můj vztah k zelené elektřině je velmi rezervovaný, německá honba za větrnými elektrárnami a solárními panely nepřinesla, myslím, evropské energetice, nic dobrého. Na druhou stranu démonizace emisních povolenek je také trochu přehnaná, protože jsme tu měli i období, kdy se trh s emisními povolenkami úplně zhroutil a povolenky byly téměř bezcenné. Jejich cena se silně odvíjí od ekonomického cyklu. To, že jsou právě nyní dražší, vůbec neznamená, že třeba zase prudce nezlevní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…