Šmucler: Covid případy do luxusních hotelů, vyjde to levněji. Česko nejhorší? Mám jiná čísla

22.10.2020 12:44

ROZHOVOR „Snažím se dodat lidem naději, a kdybych mohl, tak bych to i zorganizoval. Tak se snažím pomáhat proti panice – ta zaplňuje nemocnice, spousta lidí je tam ze strachu. Strach oslabuje imunitu,“ vysvětluje Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. „Nemocnice je třeba zbavit lidí, kteří tam nepatří. Hlavně je třeba hlídat okresy. Praze při dobrém řízení nic nehrozí. Je třeba hlídat, aby někdo pomohl okresní nemocnici, pokud se začne plnit, tento stát je ale malý,“ doporučuje. „Německo mělo mnohem horší čísla na jaře, teď se tam čísla zvyšují. Slovensko mělo minulý týden nejhorší dynamiku epidemie v Evropě. V Česku vždy řešíme jen krátkodobá čísla a čísla, která vyvolávají pozornost,“ dodává.

Šmucler: Covid případy  do luxusních hotelů, vyjde to levněji. Česko nejhorší? Mám jiná čísla
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Vláda ve středu značně zpřísnila už tak dost přísná opatření. Co na ně říkáte?

O lockdownu se mluví v Praze dlouho. Proto jsem podepsal petici vlastně proti lockdownu, v souladu s doporučeními WHO a řady profesorů. Nic jsme nezachránili, ale mám čisté svědomí.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Situace je ale opravdu vážná a prý hrozí kolaps zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

Dnes řekl ředitel Motola, že mají 500 volných lůžek a hlavní problém je, kam dát fakticky zdravé, ale pozitivní lidi. Pak by měli lůžek ještě více. Poslal bych je do luxusního hotelu, ať se mají dobře, i tak to bude levnější.

Na Facebooku máte sdílený text s titulkem, že 63 procent Čechů koronavirus nepovažuje za hrozbu. Vám to přijde jako dobrá zpráva. Proč? 

Text je jiný – Češi si uvědomují nebezpečí, ale většina nepanikaří. Panika je nemoc a má se léčit.

Na stejné sociální síti píšete, že v Bavorsku je lockdown, takže řeči o rouškách v létě v Německu a špatných Češích jsou nesmysl... počet případů je tam ale nižší, což je ostatně skoro všude, jsme na tom asi nejhůře...

Německo mělo mnohem horší čísla na jaře, teď se tam čísla zvyšují. Slovensko mělo minulý týden nejhorší dynamiku epidemie v Evropě. V Česku vždy řešíme jen krátkodobá čísla a čísla, která vyvolávají pozornost.

Takže jsme neudělali chybu, že jsme před létem rozvolnili?

To posoudí historie. Nejlepší mozky světové epidemiologie řeší dva extrémní příklady, jak to řešit – Švédsko a Česko. V roce 2021 o tom budou jistě zajímavé studie.

Co podle vás pomůže k tomu, aby čísla nakažených, ale hlavně hospitalizovaných, a zvláště úmrtí, už nestoupala, ba naopak?

Nemocnice je třeba zbavit lidí, kteří tam nepatří. Hlavně je třeba hlídat okresy. Praze při dobrém řízení nic nehrozí. Je třeba hlídat, aby někdo pomohl okresní nemocnici, pokud se začne plnit, tento stát je ale malý.

Co si vlastně myslíte o covidu a jeho nebezpečnosti?

Je to akutní respirační onemocnění s nadstandardní nebezpečností oproti sezónní chřipce – expert WHO udává smrtnost jeden a půl promile, tedy něco jako prasečí chřipka, snad tedy méně než hongkongská chřipka. Tehdy to zvládli a neměli technologie, jako máme teď.

Nicméně mnozí vás a ještě pár dalších obviňují ze zlehčování covidové situace, a že tím zanášíte do hlav lidí zmatek. Asi se to k vám také dostalo. Co na to řeknete?

Snažím se dodat lidem naději, a kdybych mohl, tak bych to i zorganizoval. Tak se snažím pomáhat proti panice – ta zaplňuje nemocnice, spousta lidí je tam ze strachu. Strach oslabuje imunitu.

Jak jsou na tom teď zubaři?

Ekonomicky je to ničí a jsou nejpostiženější z celé medicíny. Budou velké problémy udržet péči na zdravotní pojišťovny. Letos prostě dostanou mnohem méně peněz, zbytek medicíny dostane (až na lázně) více peněz. Pomoc od pojišťoven je malá a zrovna dnes jim píšeme, snažíme se, aby peníze ze stomatologie neutíkaly jinam. Proto bojuji, záchrana stomatologie je moje profese.

Jaký očekáváte další vývoj?

Je otázka, zda teď při poklesu bude konec velkých vln s dlouhým „dohořením“, jak to vidíme v USA a Švédsku, kde to kleslo, ale není to nula. Anebo bude třetí vlna po uvolnění opatření. Osobně doufám a věřím, že už nic takového nebude, ale neznáme promořenost populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…