Smyčka se stahuje. Angelika Bazalová, držitelka Bludného balvanu, má nové důkazy o covidu

23.05.2024 4:44 | Rozhovor

Kolem těch vědců, kteří se snažili, seč mohli, aby původ covidu-19 zůstal utajen, se stahuje smyčka. Podle členky Rady ČTK Angeliky Bazalové k tomu velmi přispívají důkazy, které si od vlády vyžádali a vyhádali aktivisté v USA. „Jednoznačně z toho vyplývá, že ti lidé, někteří vědci, se fakt cíleně domlouvali na tom, jak to zaonačit, aby se ta diskuse o laboratorním úniku vůbec nevedla,“ říká Bazalová na základě toho, co už z těchto materiálů dala dohromady. Ocenění Bludný balvan ji skutečně netrápí.

Smyčka se stahuje. Angelika Bazalová, držitelka Bludného balvanu, má nové důkazy o covidu
Foto: Jakub Hněvkovský
Popisek: Členka rady ČTK, novinářka Angelika Bazalová

Co říkáte na to, že vám byla udělena anticena Bludný balvan?

Abych řekla pravdu, zastihl jste mě trochu nevhod, moje myšlenky jsou teď někde úplně jinde. Zrovna se vracím ze schůzky s jedním molekulárním genetikem, kde jsem dostala tolik nových informací, že si nejsem jistá, že se budu schopna soustředit na vaše otázky. 

Tak můžeme začít klidně tím, co se chystáte psát, protože, předpokládám, že se ta schůzka týkala nějakého vašeho aktuálního tématu. 

No jasně. Potřebovala jsem pochopit, jak přesně byl netopýří virus v laboratoři ve Wu-chanu modifikován, aby se mohl navázat na receptory v lidské buňce. Ty okolnosti, jak se to vlastně stalo, že vědci, kteří nás údajně chtěli tak vehementně chránit před nebezpečím smrticích epidemií, až jednu takovou sami vyrobili, mne natolik pohlcují, že Bludným balvanem se teď fakt nezabývám. Mimochodem, je to zajímavé. Viděl jste tu slavnou epizodu ze seriálu Simpsonovi z roku 2010, v níž se zdrojem globální epidemie stanou kočky? A epidemie covidu-19 skutečně s kočkami souvisí. 

Opravdu? Jak? 

No, ony koronaviry, jak známo, většinou svoje nositele nezabíjejí. Jedinou výjimkou jsou kočičí koronaviry. Ty někdy dokážou v těle kočky zmutovat do smrtelné varianty. Je to proto, že spike protein kočičího koronaviru obsahuje takzvané furinové štěpící místo. Když chtěli vědci ve Wu-chanu učinit netopýří virus smrtelným, snažili se napodobit kočičí koronavirus a vsunuli do něj právě furinové místo, které „okopírovali“ z kočičího koronaviru. 

Počkejte, to chcete říct, že tvůrci Simpsonů věděli o budoucí pandemii už v roce 2010? 

(smích) Ne, to říct nechci, ale faktem je, že výzkumy na koronavirech se děly léta. Právě kočičí koronaviry a jejich furinová štěpící místa, to je takový spojující bod, kde se potkávají výzkumy Američanů a Číňanů. A v určitou chvíli se ty týmy zřejmě propojily a začaly spolupracovat. Ty práce na toto téma existují a byly známé, respektive, kdo se o to zajímal, ten to věděl. Tak třeba to někdo řekl i scenáristům (smích). Anebo je to prostě náhoda. 

A dozvíme se někdy o té americko-čínské spolupráci ve Wu-chanu na virech, které zabily miliony lidí, něco víc? A budou aktéři někdy pykat? 

Nevím. Zrovna včera jsem o tom dělala rozhovor pro moji platformu Mainstream s amerikanistou a politologem Romanem Jochem. Hodně to záleží na politice. Republikáni to možná využijí jako předvolební téma, a pak je jistá naděje, že budou chtít usvědčit viníky. V Kongresu USA běží velké vyšetřování a na povrch vyplouvají detaily o tom, co se v letech před pandemií na poli těchto výzkumů dělo, a některé věci jsou opravdu šokující.

Hodně tomu pomohla iniciativa Right to Know, jejímuž spoluzakladateli Gary Ruskinovi se podařilo na základě zákonů o svobodném přístupu k informacím doslova „vytřískat“ z amerických institucí desítky e-mailů a zápisů. Je to neuvěřitelné čtení.  Jsou to desítky stran dokumentů a rozborů, já v tom teď ležím a snažím se nějak si to utřídit. Jednoznačně z toho vyplývá, že ti lidé se fakt cíleně domlouvali na tom, jak to zaonačit, aby se ta diskuse o laboratorním úniku vůbec nevedla, přestože – a to z toho je taky vidět – věděli, že všechny stopy vedou právě tímto směrem. Je to velká story o totálním selhání institucí. Svoje pohůnky měli všude na světě, i v Česku. My jsme o tom už dělali pořad i v Mainstreamu i on-line diskusi na Twitteru a určitě není poslední. 

Jaký zájem by na tom světová vědecká komunita mohla mít, aby jim v tom pomáhala? 

Tak především granty. Lidé jako Fauci rozhodují o velkých balících peněz. Například jeden z vědců Kristian Andersen, který nejdříve vyslovil podezření, že virus vznikl v laboratoři, ale pak úplně otočil a vášnivě hájil přírodní původ, pak dostal spoustu peněz na své výzkumy. Dnes se řeší, nakolik byl tímto „motivován“. On tvrdí, že o tom grantu bylo rozhodnuto už předtím, což je pravda, jenomže zapomněl zmínit, že ještě chyběl Fauciho podpis. Takže vědci ve vysokých patrech se rozhodovali podle toho, kudy tečou peníze, a někteří další s nimi chtěli být zadobře, tak jim aktivně pomáhali báchorku o přírodním původu viru šířit.

Andersen sám dokonce v jedné té zprávě říká, že nechtěl být tím, kdo to selhání vědy oznámí světu. Moc dobře si uvědomovali, k čemu by to vedlo, a že by na to vlastně doplatili všichni. Takže drželi spolu. No a ti v těch nižších patrech všude po světě by se museli postavit proti nim, což jim většinou nestálo za to. Vždyť víte, jak těch pár, kteří se o to pokusili, dopadlo. Vzpomeňte na doktorku Soňu Pekovou. A tak se zavřeli do laboratoří a mysleli si svoje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Očkovat jsem se nenechal !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 23.05.2024 8:11:18
Nejsem ovce mám svůj názor !

|  12 |  2

Další články z rubriky

Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

11:12 Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

Od eurokomisaře se žádá, aby nehájil zájmy své domovské země, připomíná Ivan David. Proto by podle n…