Současný globální kapitalismus je neudržitelný. A znárodňování? Vojtěch Filip o tom, jak si představuje vaši budoucnost i budoucnost KSČM

12.05.2016 4:42

ROZHOVOR Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, jak si představuje budoucí fungování KSČM i České republiky. KSČM je dle něho v dobré kondici. Jak je na tom KSČM se znárodňováním a podporou podnikání? Máme být v EU? Jsme kolonií?

Současný globální kapitalismus je neudržitelný. A znárodňování? Vojtěch Filip o tom, jak si představuje vaši budoucnost i budoucnost KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

V jaké je podle vás KSČM kondici? Co se daří, nedaří a co je třeba zlepšit a jak?

KSČM je v dobré kondici. Získali jsme mnoho nových erudovaných a kvalitních lidí, kteří nás zastupují v regionech i Poslanecké sněmovně. Ve vedení krajů, měst a obcí prokázali naši zastupitelé, že námi prosazovaný princip „poctivé správy“ zvládají na vysoké úrovni a efektivně, a i když s komplikacemi, také v Poslanecké sněmovně se nám občas podaří i z pozice opozice prosadit některé naše návrhy, které přispívají ke zlepšení života občanů České republiky.

Strana bude řešit i programové věci. Co by se dle vás, stručně, mělo v programu změnit?

Program KSČM jistě musí reagovat na změněné podmínky ve společnosti, ale jinak se jeho zacílení nemůže příliš měnit, neboť bychom se tak stali nesrozumitelní. Máme dlouhodobě konzistentní program a je to tak správně. Navrhujeme změnit takové věci, které vyplývají z vývoje u nás a ze změn na mezinárodní úrovni, které se nás přímo dotýkají. To je dnes kupříkladu autorské právo, přebujelý finanční sektor a nenasytnost bank, klást ještě větší důraz na sociální politiku, zdravotnictví a bezpečnost a není možné nereagovat na obrovskou míru nejistoty, kterou před sebou mají ti, kteří se živí prací svých rukou a hlav.

Pokud jde o voličskou podporu či volební potenciál, myslíte si, že už KSČM dosáhla na svůj vrchol, nebo má ještě rezervy a může oslovit více voličů? Případně jakých voličů, kterých stran?

KSČM dnes získává a jsem tomu rád, mnoho nových voličů, a to i mezi mladými lidmi, kteří vnímají, že současný sociální a ekonomický model globálního kapitalismu je již neudržitelný a občanům škodí.

Co můžete říci pozitivního a co naopak kritického o svých protikandidátech?

Jak už jsem několikrát zdůraznil, KSČM generuje kvalitní lidi a nemá tedy nouzi v tom, kdo bude nominován do vysokých stranických funkcí. Své postřehy, ať už pozitivní, či kritické však nehodlám řešit prostřednictvím médií.

Proč byste měl být předsedou KSČM právě vy? V čem se lišíte od toho, co nabízejí vaši protikandidáti?

Jsem rád, že jako demokratická strana máme vícero kandidátů, což dnes není u jiných stran zcela běžné. Stejně tak jsem rád, že nejsme strana jednoho muže. Osobně věřím, že reprezentuji široce srozumitelný směr v KSČM, který je postavený mimo jiné na přímém kontaktu s našimi občany a dává prostor každému se u nás uplatnit. O tom, kdo bude po sjezdu předsedou KSČM, nechť rozhodnou delegáti sjezdu.

Jak hodnotíte prezidenta Zemana?

Prezident Zeman se nebojí říkat suchou realitu a ačkoliv s ním někdy nesouhlasím, tak je to prezident, který nezanedbává naše národní zájmy. Což je často důvod k nenávisti u jeho odpůrců. Jako příklad uvedu, že jeho zahraniční politika nám konečně dovolila nebýt vazalsky orientováni pouze jedním směrem. 

Co si myslíte o Andreji Babišovi? Kritizuje migrační vlnu, ale má v hnutí lidi, jako je pan Pelikán podporující migraci. Kritizoval sankce proti Rusku, ale na Čapím hnízdě přivítal amerického velvyslance… Kritizuje privatizaci OKD, ale v europarlamentu má pana Teličku, bývalého spolupracovníka pana Bakaly… Hájí české národní zájmy?

Ta rozporuplnost, kterou zmiňujete, vyplývá jednoduše z toho, že hnutí ANO je projekt, který není postaven na nějaké ideji, ale je to jednorázový podnikatelský projekt, který by bez osoby Andreje Babiše velmi rychle skončil. Prostě se mu podařilo posbírat momentálně nespokojené voliče napříč spektrem, kteří ale mají na některé konkrétní věci diametrálně odlišný názor. Žel, Andrej Babiš má pravdu, když říká, že ho pomohla stvořit například ODS či TOP 09. Tyto strany svým chováním dlouhodobě znechutily a znechucují dál mnoho občanů.

Ilona Švihlíková napsala knihu o tom, že Česká republika je ekonomicky kolonií Německa a Západu. Je to pravda? A jak získat zpět svou nezávislost?

V tom nemohu s docentkou Švihlíkovou polemizovat, jsme samozřejmě silně provázáni s ekonomikou sousedního a většího Německa. Rozumné je ale snažit se být soběstačný stát, a proto je pro nás podstatné rozvíjet ekonomickou spolupráci nejen na západ a do EU, ale i například na východě, prostě všemi směry.

Hovoří se o tom, že zisky nadnárodních korporací i kapitál je vyváděn z České republiky. Jak tomu zabránit?

Jedině zákonem. Firmy, které u nás vydělávají, by u nás měly mít povinnost také danit zde získané zisky. 

Co byste vzkázal voličům, či podnikatelům, kteří se bojí, že komunisté budou znárodňovat, když se dostanou k moci?

Když se podíváte do našeho programu, tak zjistíte, že jsme strana, která chce naopak podnikání aktivně podporovat. Tím myslím hlavně malé a střední podnikání, které je i zdrojem inovací. Nikoliv podnikání různých gigantů, které na sebe přejímají roli státu.

Češi jsou národem, který umí udělat vtip na cokoli, tak si dovolím jeden takový. Víte jaký je rozdíl mezi ODS a KS Číny? No velký, KS Číny na rozdíl od ODS podporuje podnikání. A KSČM si opravdu nemyslí, že jediným skutečným podnikatelem je soukromý vlastník, ale že stejně může podnikat i podnik ve veřejném vlastnictví, ať už obce, kraje nebo státu. Nebo si fakt ještě někdo myslí, že dnes do insolvence přivedené OKD spravovali podnikatelé? Byli to pouze podnikavci, kteří si mysleli, že budou privatizovat zisky a náklady jim bude hradit stát. No, to ale nemohou myslet vážně.

Měli by dle vás být nějaké sektory ekonomiky státní? Které a jak toho případně dosáhnout?

Samozřejmě i dnes má řada prosperujících států světa velkou část ekonomiky státní, protože zajišťování nezbytných veřejných věcí (statků) nelze reálně jinak vykonávat. Odpověď na vaši otázku by vydala na velký komentář, ale uvedu alespoň některé případy, které ostatně dlouhodobě vyplývají z našeho programu.

Jednak jsou to nezbytné energetické, dopravní a jiné sítě. Dále jsou to vodní zdroje, ale neustálým tématem jsou třeba soukromí exekutoři, tedy privatizovaná část výkonu státní moci, kteří dnes za stát obstarávají vymáhání soudních rozhodnutí. Výsledky známe, a je to přesně ta oblast, kterou má podle jasných pravidel vykonávat stát a která nemá být soukromým byznysem, neboť se jedná o výkon spravedlnosti, ale dneska to plodí naopak mnoho nespravedlnosti. Dále kupříkladu finanční sektor bank a různých dalších půjčovacích institucí je oblast, která nemá žádnou opravdovou přidanou hodnotu pro společnost, a přesto je mnoho lidí rukojmím těchto soukromých společností. A takto bych mohl pokračovat. 

Hovoří se o tom, že přední členové NATO, USA a Turecko podporují či podporovaly Islámský stát a islámský terorismus. Co si o tom myslíte? 

Je mnoho takových indicií, a to často v souvislosti se Saudskou Arábií. Některá prohlášení jejích představitelů to i potvrzují. Myslím, že bychom při různých mezinárodních akcích místo vzletných slov měli hlavně sledovat „cui bono“. V čí prospěch se dané věci dějí, a to nám mnohé napoví.

Měli bychom dle vás zůstat členy NATO? A pokud ne, jaké by mělo být naše bezpečnostní ukotvení, jakou vidíte případnou alternativu k NATO?

Odpověď je jednoduchá – neměli. NATO totiž neplní a ani nechce plnit svůj údajný mírový účel, ale je naopak dneska výrazným zdrojem válečných konfliktů. Bezpečnostní ukotvení hledejme v nové „Helsinské konferenci a aktivizací a změnou postavení OBSE, dále v rámci celého mezinárodního společenství a také u svých nejbližších sousedů, kupříkladu z Visegrádské čtyřky. Hlavně však musíme mít armádu nikoliv pro zahraniční mise, ale primárně pro Českou republiku.

Jste pro to, abychom za současného stavu, tedy v okamžiku platnosti Lisabonské smlouvy i ESM, byli členy Evropské unie? V článku 69 Lisabonské smlouvy je zakotven princip „společné imigrační politiky“, jejímž „cílem je ve všech etapách zajistit účinné řízení migračních toků a která se řídí zásadou solidarity a spravedlivého rozdělení odpovědnosti mezi členskými státy, a to i na finanční úrovni“. A ESM nás zavazuje v případě nutnosti přispět financemi ve výši více než 350 miliard korun na krachující státy eurozóny v okamžiku, kdy budeme v eurozóně… Evropská komise a Angela Merkelová také podporují smlouvu TTP. Stejně tak se ví, že evropský integrační proces a Evropská unie je projektem Spojených států amerických, jak se píše například v deníku The Telegraph…  )

Vaše otázka je podle mne předčasná, protože pokud se bude Evropská komise chovat tak, jak se dnes chová, tak takový okamžik pro Českou republiku nenastane, ale naopak sama komise Evropskou unii rozloží, protože nedělá nic pro emancipaci Evropy, ale naopak ji oslabuje.

Jaké by dle vás mělo být zahraničně-politické a zahraničně-ekonomické zakotvení České republiky?

Naše ukotvení by mělo být hlavně suverénní, s ohledem na naše zájmy. Je potřeba i v době globalizace si udržovat vlastní identitu, a pokud suverenitu sdílíme, tak s těmi, kteří takovou identitu respektují. Neustálé vytváření obrazu nepřátel a znepřátelených bloků je velmi špatnou cestou, která jen vede k neustálým konfliktům. Udržujme a rozvíjejme dobré vztahy nikoliv pouze jednostranně, ale i kupříkladu s dnes rozvíjejícími se zeměmi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…