Standa Berkovec a doposud neznámé podrobnosti středeční sněmovny: Babiš chtěl s lidmi mluvit, oni řvali, že ho pověsí...

13.07.2018 15:05

ROZHOVOR „Nedivím se panu Babišovi, že v momentě, kdy vyšel ze Sněmovny ven a chtěl demonstrantům ukázat, že Miroslav Kalousek v minulosti také vyjednával s komunisty, ale oni se s ním vůbec nechtěli bavit a křičeli „pověsit Babiše“, házeli na něj lahve, a poté pan Kalousek o něm tvrdí, že je zbabělý, že fňuká a útočí proti jeho rodině – že se pan Babiš bránil,“ okomentoval dramatické chvíle ve Sněmovně i před ní před vyslovením důvěry vládě poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec. „Pan Babiš se s nimi chtěl sejít a říci jim svůj názor. Považuji to od něj za velmi statečné. Chování davu považuji naopak za velmi zbabělé, že nechtěl žádný dialog. Což rozhodně není házení lahví,“ konstatoval.

Standa Berkovec a doposud neznámé podrobnosti středeční sněmovny: Babiš chtěl s lidmi mluvit, oni řvali, že ho pověsí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Berkovec

Anketa

Máte radost, že vláda Andreje Babiše získala důvěru Poslanecké sněmovny?

83%
17%
hlasovalo: 13213 lidí

Máme čerstvě vládu s důvěrou. Je to dobře, že ji máme?

Je to určitě dobře, že po dlouhé době nejistoty máme vládu s důvěrou. To je nezpochybnitelný fakt.

Proč ustavení vlády s důvěrou trvalo tak dlouho od voleb?

To byste se měl zeptat takzvané opozice. Všichni odmítli s námi a s panem Babišem jednat. Tím se už na začátku vytvořil takový blok. Těch důvodů je více, ale myslím, že tato otázka by patřila spíše na tu druhou stranu. Opravdu jsme se snažili. Vím o tom, protože naši vyjednávači, pánové Brabec, Faltýnek a Babiš, nás o něm velmi otevřeně informovali. Těch jednání bylo iks. Probíhalo to v principu tak, že jsme se s nějakou stranou na něčem domluvili, pak vylezli za dveře a za hodinu jsme se z televize dozvěděli úplně něco jiného. Od začátku nebyla vůle to dělat tak, aby to fungovalo. Pak se mohlo říci, podívejte jak je Babiš neschopnej, nedokáže sestavit vládu.

Mnohým vadí tolerance vládě od komunistů. Není to ale tak, že kdyby nějaká z opozičních stran, které vás kvůli tomu tvrdě kritizují, šla s vámi do koalice, komunisté by podíl na vládě neměli?

Samozřejmě, že ano. A navíc je to od nich tolerance, oni sami do vlády nechtějí a mají výhrady k řadě věcí.

Ve středu jsme byli zase svědky poslaneckého divadla, ale poslanci hnutí ANO do něj nezasahovali. To byl záměr?

Bylo to předem jasně dané. Ať jsme řekli cokoliv, stejně to bylo použito proti nám. Nechtěli jsme to zbytečně protahovat. Své názory jsme jasně řekli do médií a poměrně trpělivě a velkoryse jsme přecházeli ty jejich osobní útoky. Nedivím se panu Babišovi, že v momentě kdy vyšel ze Sněmovny ven a chtěl demonstrantům ukázat, že Miroslav Kalousek v minulosti také vyjednával s komunisty, ale a oni se s ním vůbec nechtěli bavit a křičeli „pověsit Babiše“, házeli na něj lahve, a poté pan Kalousek o něm tvrdí, že je zbabělý, že fňuká a útočí proti jeho rodině – že se pan Babiš bránil.

Ano. Ta slovní přestřelka mezi pány Babišem a Kalouskem byla nejemotivnější část celého poslaneckého divadla. Předtím vyšel Andrej Babiš mezi demonstranty, což byli ti nejskalnější jeho odpůrci. Podle mě to nebyl dobrý nápad, mezi ně jít. Proč tam vlastně šel?

Také si myslím, že to nemělo cenu tam jít. To zadání těch lidí bylo jasné. Celá chyba byla v tom, že celá Sněmovní ulice není vůbec určená pro demonstranty.

Na to jsem se chtěl také zeptat. Demonstranti tam v těch místech vůbec neměli být, bylo to porušení zákazu...

Byla to chyba, porušení tohoto zákazu. Nemám zas až tak velkou zkušenost, ale nezažil jsem tak otevřený a odkrytý parlament jako v České republice. Když sem přijíždějí naši přátelé z Izraele, tak tohle nechápou. Že se o závažných bezpečnostních otázkách jedná za normálním sklem, kde chodí turisté a fotí si vás. Sněmovní ulice není určená pro demonstrace. Pan Babiš se s nimi chtěl sejít a říci jim svůj názor. Považuji to od něj za velmi statečné. Chování davu považuji naopak za velmi zbabělé, že nechtěl žádný dialog. Což rozhodně není házení lahví.

Když Sněmovna skončila, ještě tam demonstranti byli a nějak na vás pokřikovali?

Nevím. Ještě jsem pak pracoval, připravoval se na sněmovní výbor 4. září. Takže jsem to nekontroloval. Ale myslím, že už pak nikdo lahve neházel.

Jak to s touto vládou dopadne? Vydrží do konce volebního období?

Pan premiér udělá všechno pro to, aby pracovala velmi intenzivně. On nešetří nikoho, zase se bude jednat od rána a budou na ně kladeny velké nároky. Každý z těch ministrů bude pracovat podle svého nejlepšího svědomí a schopností. Domnívám se, že je pan premiér ukočíruje. A že vláda bude mít výsledky jako je měla ta dosavadní. Jsem o tom přesvědčen. Jinak bych tam nevstal a neřekl „pro návrh“. Což jsem udělal, a stojím si za tím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…