Stanislav Huml tleská Slonkové: Skrytá kamera v reportáži byla v pořádku, Babiš ml. poskytl silná prohlášení. Lidé by si měli uvědomit...

28.11.2018 16:46

ROZHOVOR „Babiše lze porazit jen ve volbách. Jiná cesta nevede. Anebo odsouzením za trestní kauzu. Nemohu se postavit do role mesiáše, tvrdit, že to bylo proti korupci a sám mít špinavé ruce a pomazanou hlavu od bláta,“ říká směrem k premiérovi Andreji Babišovi bývalý poslanec ČSSD Stanislav Huml. Lidé by si prý měli uvědomit, že jim premiér soustavně lže. Ve skryté kameře problém nevidí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zároveň řekl, že když už sociální demokracie do vlády vlezla, měla hořký kalich vypít až do dna a podpořit ji. Nyní se obává, že klesne pod pětiprocentní hranici. Stanislav Huml se vyjádřil také k aktuálním zahraničním událostem.

Stanislav Huml tleská Slonkové: Skrytá kamera v reportáži byla v pořádku, Babiš ml. poskytl silná prohlášení. Lidé by si měli uvědomit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Co říkáte na zadržení ukrajinských armádních lodí i s námořníky ze strany Ruska? Už se objevují první slova o odsouzení takového kroku, Rusko však tvrdí, že šlo o provokaci před volbami…

Je potřeba se podívat, co se stalo před půl rokem. Dnes je tam přeci stav takový, že ukrajinská strana zatkla ruské rybářské lodě, protože použily přístav na Krymu a ti lidé jsou tam dodnes zavření, jejich lodě někdo dokonce prodává v dražbě. Když se na to podívám touto optikou, jde o jiný úhel pohledu, než jednostranný akt. Tohle byly, pravda, vojenské lodě, ale byly v mezinárodních vodách? Nebyly. Byly ve vodách, které jsou ruské pohraniční vody, kde se musí podřídit zvláštnímu režimu. Pokud se nepodřídí a pohraniční stráž zareaguje, nevidím v tom velký problém.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí
Je tam také nový most a četl jsem, že by ho Ukrajinci měli vyhodit do vzduchu, protože se jedná o most nepřítele. Jestli si ho ruská strana hlídá a chrání, považuji za přirozený jev. Nevidím jediný důvod, proč bych měl odsuzovat, když se někdo ve svých vlastních pohraničních vodách chová jako ochránce svého území.

I přesto ale samozřejmě západní média i mocnosti začínají reagovat, že to je nemyslitelné a podobně. Jak docílit toho, abychom k těmto informacím přistupovali opatrně a neodsuzovali všechno zbytečně rychle, jak se stává?

Prezident Miloš Zeman má pravdu, když se ztotožnil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a vyzývá k chladnému zhodnocení, aby nejprve promluvili diplomaté a aby se věc neřešila vyhraněným způsobem. Mezi námi, vyhlášení válečného stavu ze strany Ukrajiny je v této situaci absolutně neadekvátní krok, protože když tam v kotli tenkrát zahynula spousta vojáků, nedělo se nic a Porošenko s vyhlášením válečného stavu váhal. Nyní, když jde o lokální konflikt, nějakou rozdmýšku, notabene v Černém moři v pohraničních vodách jiného státu, přijde mi neadekvátní vyhlašovat válečný stav. Já se docela ztotožňuji s názorem, že je to před volbami a Porošenko má pocit, že potřebuje být lídrem a mít nějakou šanci, aby ho znovu volili.

K domácí politice. Máme za sebou neúspěšný pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Nastala přitom výjimečná situace, tedy že koaliční strana nepodpořila vlastní vládu a ministry, za což v posledních dnech čelí kritice. Byl to dobrý nápad, odejít při hlasování ze sálu? 

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
Jsem šťastný, že nejsem nyní ve Sněmovně, protože to rozhodování muselo být strašné. Můj názor je od začátku asi stejný. Nebyl bych pro to být ve vládě, kdybych byl poslancem v tomto volebním období. Považuji to za hrubou chybu a nikdo mi to nevymluví. Dokonce jsem ve velkém rozporu s prezidentem Zemanem, který tvrdí, že opozice je bez chuti a bez možnosti ovlivňovat. Není to pravda, i v opozici se dá udělat poctivá práce. Především strana, která dostala v posledních volbách přes držku, by měla k politice přistupovat s pokorou, vyčistit se od vlivů. To se nepovede ve vládě a vypadá to, že trajektorie strany je opravdu sestupná, pokračuje a skončí pod pěti procenty.

Když už v té vládě jsou, když už se před časem rozhodli, že do vlády vstoupí, tak neměli příliš mnoho na výběr. To je také pravda. Jestli jste poslouchala Zaorálka při projevu ve Sněmovně, mně ho bylo líto. On je jedním z těch, kdo do vlády také nechtěl, ale řekl jednu velkou pravdu. Nyní už by bylo lepší tu vládu podpořit. Tím, že se distancovali od vlády, která je jejich, se činí nečitelnými. Měli hlasovat pro vládu, protože když už do ní vlezli, musí si ten kalich vypít až do dna.

V  rozhovoru před rokem jste mi řekl, že ČSSD potřebuje nutný restart. O půl roku později jsem se vás ptala, zda se od té doby něco změnilo, a vy jste mi tehdy odpověděl: „Obávám se, že nikoliv. Sociální demokracie udělala vše pro to, aby dostala přes držku.“ Podle toto, jak vás poslouchám, stále podle vás pokračuje tímto směrem...

Ano, totální chyba se udělá jen jednou a pak se to s vámi vleče celé volební období. Fatální chyba spočívala ve vstupu do vlády a nyní to už změnit nemohou.

Dá se tedy říci, že ČSSD v podstatě trochu odnese skandál, který se týká pouze Andreje Babiše?

Ano, je to tak. Navíc, jestli si myslí, že vyhrají nějakou karenční dobou a různým zvýšením důchodů, tak to jim nepomůže. Ve finále lidé nakonec budou stejně volit mezi pravicí a levicí. Jako levici bohužel začali vnímat hnutí ANO. Ona to není pravda, ale pokud Babišova vláda dnes bude dělat levicovou politiku, bude pořád Babišovou vládou, nikoliv vládou ĆSSD.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Jak hodnotíte práci opozice?

To je těžké. Udělat, co udělali, byla povinnost. Já si osobně myslím, že porazit Babiše bude třeba jinými způsoby než tímto. Nechci hodnotit opozici jako takovou, opozice je pravicová a já nejsem jejich vyznání. Nejhorší na tom je, že jim lidé budou horko těžko zapomínat, co za léta ve vládě napáchali. Dokud se nenajde někdo, kdo bude úplně čistý – nebude poznamenán minulostí a založí rozumné hnutí, které nebude navázáno na žádného oligarchu, který bude v první řadě hájit zájmy svého velkého podniku, do té doby máme smůlu.

Jakým způsobem porazit Andreje Babiše? Ten nikdy neodstoupí, jak se nechal slyšet...

Ve volbách. Jiná cesta nevede. Anebo odsouzením za trestní kauzu. Já to stále vidím jako trestný čin, nemohu si pomoct, ať to bylo pouhých padesát milionů, vlády dříve padaly za daleko menší částky. Nemohu se postavit do role mesiáše, tvrdit, že to bylo proti korupci a sám mít špinavé ruce a pomazanou hlavu od bláta.

S celou kauzou kolem Andreje Babiše mladšího se rozběhly dva názory na způsob práce novinářů Sabiny Slonkové s Jiřím Kubíkem i kolem použití skryté kamery. Co si myslíte vy?

Skrytá kamera byla podle mne v pořádku. Já si nemyslím, že to bylo špatně. Na druhou stranu natočit sebe sama, jak si otevírám pomocí kódu, který jsem ukradl, mi přijde jako fatální chyba. Jinak si myslím, že reportáž neměla být tak režijně zpracovaná, i když to tak dělají od začátku, ale oni odhalili dobrou věc. Duševní nemoc přeci neznamená, že člověk lže. To, co jim Babiš mladší řekl, jsou opravdu silná prohlášení. Táta chtěl, abych zmizel, tak jsem zmizel... Pohyboval se tam, kde se pohyboval, což je také zajímavá destinace, i když si nemyslím, že Krym by měl být zakázaný. Je zde přesně vidět, jak se něco jiného prohlašuje, ale něco jiného se dělá. Babiš starší byl v průběhu kauzy nachytán při fatálních lžích a to by si lidé měli uvědomit, že jim jejich premiér soustavně lže.

A co říci k chování prezidenta Miloše Zemana v celém dění? Prohlásil, že i kdyby vláda padla, pověří znovu sestavováním Andreje Babiše?

Poté, co jsem ho viděl mávat hůlkou na Hradě na Slávka Sobotku, to bylo podruhé, kdy v mých očích totálně selhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…