Starosta Prahy 18: K oslavám ODS nevidím mnoho důvodů

15.05.2016 11:52

Z ODS se stala větší pražská buňka propojená s Poslaneckou sněmovnou, říká bývalý náměstek primátora a člen ODS Ivan Kabický (BPP). V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil nejen k minulosti strany včetně jejího napojení na kmotry. Prozradil nám také, jaký je jeho vztah k lobbistovi Tomáši Hrdličkovi, a zhodnotil současnou koalici na pražském magistrátě. Rozpovídal se i o rozvoji Prahy 18 a vyjádřil se k řadě palčivých otázek.

Starosta Prahy 18: K oslavám ODS nevidím mnoho důvodů
Foto: Praha.eu, tan
Popisek: Ivan Kabický byl s ODS spojený po dlouhé roky

Minulý měsíc oslavila ODS 25 let od svého vzniku. Má podle vás co slavit?

K oslavám nevidím mnoho důvodů. ODS by měla pracovat a usilovat o moc – jako každá politická strana. Místo toho zatím hledá témata, kopíruje pana Kalouska, lamentuje na místopředsedu vlády Babiše, neví, co si počít s islamizací… Vůbec ODS dnes vnímám jako větší pražskou buňku propojenou s Poslaneckou sněmovnou. Jak ODS funguje na celorepublikové úrovni, ukážou krajské volby.

Základní princip ODS se nezměnil, naplňuje teorii Katze a Maira o kartelu, tedy zachování stability pomocí státních příspěvků – letos 62 mil. Kč, minimalizace rizika volební porážky omezováním ostrosti stranické soutěže, vědomím, že je s jejich konkurenty pojí sdílený zájem na společném přežití. Když to a mnohé další děláte 25 let, tak na to reagují nespokojení voliči a odcházejí.

Podle vašeho mínění se již za vlády Pavla Béma z ODS stala kartelová strana, a proto jste se rozhodl ji loni v břenu opustit. Na druhou stranu ještě v letech 2010 až 2013 jste působil jako náměstek primátora Bohuslava Svobody. Navíc jste v minulosti podle některých médií udržoval velmi dobré vztahy s Tomášem Hrdličkou. Nedomníváte se, že tak máte na vývoji v pražské ODS svůj podíl?

Zcela určitě měl. Ale nejen v době, kdy jsem na rozdíl od většiny svých „soukmenovců“ dobrovolně odstoupil z funkce náměstka primátora, jsem navrhoval jinou cestu ODS. Odejít přímo a středem do opozice, jak jsem to udělal sám, omluvit se voličům za kmotrovské praktiky a začít budovat nový program odspodu, od členské základny. Bohužel se naplnila má slova o kartelu. Nečlen ODS byl pak za tři měsíce zvolen předsedou ODS, program strany nikdo nezná a stále a dokola se jen opakuje, že ODS je nová čistá strana zbavená kmotrů. Současnou situaci vnímám tak, že ODS se stále hledá. S Tomášem Hrdličkou se občas potkám, vždy jsem si vážil jeho politického přehledu, ze kterého po dlouhá léta čerpala většina nejen pražské ODS. Ano, občas jsme si nerozuměli, neshodli se v názorech, ale nemám potřebu předstírat ztrátu paměti a Tomáše třeba ani nepozdravit. Proto s ním i nyní rád posedím u kávy. Všechno je to jen o lidech a o jejich prioritách včetně přístupu k ostatním. To, že je někdo na „černé listině“, z něj automaticky mého nepřítele nedělá. Nezapomeňte, že i bývalý primátor Bohuslav Svoboda přišel právě od Tomáše Hrdličky.

20letá pověst pražské ODS není zrovna libozvučná. Máte vy sám čisté svědomí? Nešlo podle vás z vaší strany udělat něco jinak, lépe?

V ODS jsem byl deset let a pracoval jsem poctivě podle svého přesvědčení. Určitě jsem mohl udělat více nebo něco jinak, ale ohlížet se zpět do minulosti má smysl, jen pokud se z ní chcete poučit. Jak jsem již řekl, moje názory nebyly populární, zdály se často příliš revoluční a mnozí nechtěli opustit své dohody, které se vydávaly za usnesení oblastních sněmů a výsledky hlasování. ODS se stala uzavřenou sektou, kde odlišné názory byly brány jako záškodnictví, a naplnila bohužel i obecný princip, že největší nenávist je vnitrodruhová, zejména když do lodi teče.

A jak nyní sledujete aktuální dění na magistrátě, kde se zástupci původní koalice po půlroce shodli na tom, že spolu vlastně chtějí spolupracovat i nadále? O čem to podle vás vypovídá, a může tato spolupráce fungovat?

Rád se zabývám teorií her a dnešní situace na magistrátu je jejím naprosto typickým příběhem, respektive pojmu „vězňovo dilema“. Každý den se hraje jiná hra a všichni se vzájemně podvádějí, někdy získají výhodu, kterou za pár dní ztratí, a dočasně vyhrávají nebo prohrávají. Protože většina uvažuje stejně, tedy jak získat výhodu nad tím druhým, výsledkem je remíza, a proto se příliš mnoho věcí do konce volebního období nezmění. Celou situaci stěžuje větší množství jestřábů, kteří mezi sebou bojují o ovládnutí teritoria, tudíž se i klove do více hejn.

Podle demografické studie, kterou jste si nechali vypracovat, mají mít Letňany za deset let 30 tisíc obyvatel, což je téměř o polovinu více, než je jejich současný počet. Přirozeně tak bude nutné posílit i občanskou vybavenost. Kde vidíte největší rezervy? Co podle vás lidem na Praze 18 nejvíce chybí?

Letňany mají už dnes 20 tisíc obyvatel, neboť musíme počítat i s těmi, kteří tu nejsou trvale hlášeni.

Do infrastruktury a občanské vybavenosti investujeme plánovitě a soustavně, takže nemáme problémy jako jiné městské části. Například už nyní počítáme s budoucím nárůstem školáků – dětí, pro které jsme v minulých letech radikálně navyšovali kapacitu mateřských škol. Samozřejmě nemyslíme jen naši nejmladší generaci, proto uvažujeme projekt zařízení pro seniory. Co Letňanům chybí, jsou dopravní obslužnost, vyřešení obchvatu lesoparku, vybudování komunikace okolo Letiště – to jsou z mého pohledu nyní naše hlavní priority k řešení. Výsledkem naší práce jsou rostoucí ceny bytů a zájem o bydlení v Letňanech.

Do jakých projektů plánujete v nejbližší době investovat?

Jak jsem uvedl, je to dostavba základních škol a další předškolních zařízení. Dále plánujeme investice do nových sportovních a dětských hřišť, opravy komunikací, výstavby nových chodníků včetně realizace Letňanského korza, které propojí centrální Letňany s lesoparkem.

Jak jste se loni pochlubil pro naše stránky, Letňany jsou moderní a zelenou městskou částí s dostatkem školských i předškolních zařízení. Znamená to, že se vám podařilo stejně jako v roce 2014 umístit všechny přihlášené děti splňující kritéria přijetí?

Ano, všechny děti, které splnily kritéria přijetí, se dostaly do prvních tříd. Máme plně naplněnou kapacitu předškolních zařízení a v listopadu 2016 budeme otevírat nové předškolní zařízení pro dalších 42 dětí.

Proč upřednostňujete prodej obecního pozemku, který dnes slouží jako parkoviště při ulici Tupolevova, soukromému investorovi, který zde chce postavit bytový dům, namísto dříve plánovaného polyfunkčního domu, který měl řešit problematiku rezidenčního parkování?

Tato problematika začala již v roce 2004 platným usnesením zastupitelstva m. č. Praha 18. My jsme pokračovatelé těchto platných závazků, aby městská část nebyla vystavena soudnímu sporu a úhradě velmi vysokých finančních náhrad. Máte velmi zkreslené informace. Projekt je pořád stejný, rozhodnutí je vydané podle platné legislativy a investor, který je již i vlastníkem pozemku, k dnešnímu datu nepožádal o žádnou stavební změnu k vydanému rozhodnutí. My jsme otevřená radnice, každý může přijít nebo nám napsat a my vše vysvětlíme. Problém je jen zkreslování a překrucování faktů, což bohužel často dělají i média kvůli prodejnosti.

Současná koalice v Letňanech není novinkou. Na rozdíl od předchozího volebního období ale nyní vládnete jen těsnou většinou 11 hlasů. Promítá se to nějak negativně do prosazení vašich priorit? Vidíte oproti minulosti nějaký rozdíl?

Doba je úplně jiná. Nemáme žádnou „papírovou“ koaliční smlouvu, a přesto nám to nebrání kvalitně spolupracovat ve prospěch Letňan. Po 1,5 roce existence současného zastupitelstva je při většině hlasování vždy 13 až 15 hlasů jednotných. Nevím o žádných těsných 11 hlasech.

A jak byste charakterizoval činnost politické opozice na radnici?

Opozici představuje pouze zastupitel Ondřej Lněnička, bývalý starosta, který na tomto postu působil v době mého mandátu náměstka primátora. Bohužel jeho opoziční práce spočívá v podávání stížností na mou osobu. Například posledním opozičním postřehem je nepořádek u kontejneru SVJ, kterého jsem členem, a měl bych s tím tedy něco dělat. Přestože by mi jeho zájem měl svým způsobem lichotit, připadá mi smutné, že jeho opozičním tématem jsem pouze já. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…