Starostka Prahy 12: Bilance našeho hospodaření nezavdává žádný důvod k výhradám

11.05.2016 12:47

Ačkoliv se komunální volby uskuteční za více než dva roky, volební období Daniely Rázkové se chýlí ke konci. S historicky první lidoveckou starostkou v Praze a současně první ženskou představitelkou radnice na Praze 12 jsme se ohlédli nejen za uplynulými dvěma roky, ale prozradila nám i své priority do doby, než své křeslo starostky přenechá zástupci hnutí ANO.

Starostka Prahy 12: Bilance našeho hospodaření nezavdává žádný důvod k výhradám
Foto: archiv starostky
Popisek: PhDr. Daniela Rázková (KDU-ČSL)

Jste historicky první starostkou Prahy 12. Navíc se po volbách zásadně přepsala politická mapa na Praze 12. Přinesla tato změna nějakou pozitivní změnu? V čem konkrétně?

Doplňuji, že jsem také první starostkou z KDU-ČSL ve velké Praze. Byla jsem zvolena za uskupení Změna pro Prahu 12. Ano, je to skutečná změna pro Prahu 12 a veskrze pozitivní. Jsou pryč ti, kteří prodávali mateřské školy a neřešili zajištění občanské vybavenosti. Rozhodovali bez komunikace s veřejností. Pustili jsme se s koaličními partnery do projektu otevřená radnice a hlavně do věcí, které se neustále odkládaly, jako je například kanalizace na Točné, dokončení odkanalizování Komořan nebo příprava na stavbu nových škol a školek.

Zahájili jsme kroky k sestěhování radnice ze sedmi míst pod jednu střechu. Lidé vědí, co se chystá, protože všechny investiční záměry jsou prezentovány v místním kině. Stejně tak další klíčové otázky, jako jsou napojení Prahy 12 na okruh, otázka hazardu, protože jsme městská část s nulovou tolerancí. Otevíráme také diskusi na téma energetických úspor pro domácnosti. Není bez zajímavosti, že došlo i ke snížení kriminality. Za vyšší objasněností případů je i aktivní zapojení občanů naší městské části.

Připomeňme také, že v polovině volebního období v rámci tzv. půleného mandátu starosty přenecháte křeslo starosty zástupci z hnutí ANO. Budete svůj úřad předávat s čistým štítem?

Věřím na dobré konce, takže jsem přesvědčena, že s čistým štítem. Udělám pro to maximum.

Dva roky utekly jako voda. Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojená nejste?

Od mého zvolení uběhlo zatím jen 15 měsíců. Koalici se daří prosazovat její program. Osobně mi udělalo radost ocenění Komunální politik roku 2015, které jsem získala v kategorii Sociální projekt roku za náš portál Pomoc na dvanáctce. V senátu jsem převzala krásnou cenu z křišťálu, je to červené „dobré srdce“ v dlani. Hodnocení toho, co se mi nepovedlo, přenechám jiným.

Jak jste řekla pro PL, za podstatné považujete to, kolik peněz půjde do vzdělávání, sociální oblasti a jaké perspektivy uvidí naše děti v tom mít samy děti. Domníváte se, že se vám daří tento cíl naplnit? Jak byste hodnotila dostupnost a naplněnost nejen MŠ, ale i ZŠ na Praze 12?

Daří. V základních školách na území Prahy 12 funguje od září 2015 již pět přípravných tříd, kterými jsme uspokojili také poptávku po umístění předškolních dětí. Plánujeme vybudování dalších škol a školek v Modřanech a Komořanech. Na základě školami zpracovaných projektových žádostí bylo mezi školy rozděleno 700 tisíc korun. Peníze školy použijí na další vzdělávání pedagogů. Radnice podpořila také vzdělávání v programu Montessori stejně jako možnost dofinancovat část úvazku školního psychologa nebo zřízení funkčního Wi-Fi připojení. Každé mateřské škole poskytla radnice na zkvalitnění výuky 13 tisíc korun.

V základních a mateřských školách se během prázdnin již tradičně opravovalo. Šlo o systém kombinovaného způsobu oprav v přibližném objemu 17 milionů korun. V MŠ Pohádka se například opravila část pláště budovy, v MŠ Tyršovka, objektu Karasova, došlo k opravě přístupových můstků a venkovního osvětlení, v MŠ Zvoneček byly zrekonstruovány dvě dětské umývárny, stejně tak v MŠ Pastelka, v ZŠ prof. Švejcara otopná soustava a v ZŠ T. G. Masaryka školnický byt a učebna chemie.

Dále byly dokončeny projekty zlepšení energetické bilance objektů výměnou oken, zateplením fasád a střešních konstrukcí ZŠ a MŠ Na Beránku, ZŠ Rakovského, ZŠ prof. Švejcara a MŠ Oáza. Nad rámec schváleného rozpočtu městské části Praha 12 se v loňském roce podařilo realizovat za finanční podpory magistrátu opravu střešního pláště MŠ Dolinka včetně zateplení a výměny oken v ZŠ T. G. Masaryka, a to v celkovém objemu 3,6 milionu Kč. Zastupitelstvo Prahy 12 rozhodlo o přidělení dotací na poskytování sociálních služeb pro občany Prahy 12, a to v celkové výši 1 314 000 korun. Bylo tak podpořeno široké spektrum sociálních služeb, které pomáhají různým cílovým skupinám – například dětem a mládeži, rodinám, lidem se zdravotními hendikepy, seniorům.

Ačkoliv jsou v tomto směru vaše možnosti omezené, jak se ze své pozice snažíte zasadit o to, aby zakládání rodin alespoň na Praze 12 bylo pro mladé perspektivní?

Prostřednictvím zpracovávané žádosti o evropské fondy plánujeme vybudovat 21 startovacích bytů v Modřanské 4, kterou se nám letos podařilo získat od magistrátu do správy městské části. Pro mladé rodiny vytváříme v naší části Prahy příjemné a bezpečné místo pro život, což může mladé lidi přitáhnout.

Kde obecně vidíte příčinu v tom, proč se rodí méně dětí, a jak ukazují demografické statistiky, Česko od stárnutí populace zachraňují vlastně jen přistěhovalci?

V naší městské části to nepociťuji.

Přípravy budoucí výstavby nové budovy radnice Prahy 12, ve které by sídlila všechna pracoviště úřadu, v současnosti dislokovaná na sedmi různých místech, čelí kritice některých opozičních zastupitelů. ,,Je velká škoda, že se v naší městské části nenašla ochota přizvat k přípravě projektu i opozici, ač to zde v minulosti u velkých projektů bývalo zvykem. Současná koalice se přiklonila k možnosti zadání celého řízení formou soutěžního dialogu. Máme velké pochybnosti o tom, že se do této formy výběrového řízení přihlásí dostatečný počet firem a že dostaneme skutečně co nejlepší nabídku vzhledem k potřebám a možnostem naší městské části,“ říká Petr Šula z klubu zastupitelů TOP 09. Můžete tuto kritiku nějak vyvrátit? A v jaké fázi se vlastně aktuálně projekt nachází?

Projekt Nové radnice je ve fázi přípravy na soutěžní dialog. Všechny materiály jsou zveřejňovány na oficiálním webu v rubrice Nová radnice transparentně. Všechny zastupitelské kluby se mohou účastnit jednání, jež svolává místostarosta pro finance, který to má v kompetenci. Vámi citovaná kritika je neoprávněná.

V minulosti jste jako opoziční zastupitelka měla výhrady k hospodaření radnice. Kritika na hospodaření radnice se ale nyní snáší i na vaši hlavu. Můžete ji nějak vyvrátit?

Neříkáte nic konkrétního, takže není jasné, co máte na mysli. S opoziční kritikou se potýká každá vláda na radnici. Naše bilance hospodaření je velmi příznivá a nezavdává žádný konkrétní důvod k výhradám.

Jak to vypadá s vaším záměrem vybudovat na Praze 12 domov pro seniory?

Tento záměr zajišťují kolegové, kteří mají v gesci sociální věci a investice. Zadali jsme výběrové řízení na poradce pro výstavbu domova pro seniory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…