Štěkající psi, koupení oligarchou za šunkovou kost. Topkař z regionu vyzývá Babiše k odchodu, ale nejhrůznější představou je Zemanova úřednická vláda

01.12.2018 10:01

ROZHOVOR „Spíše než předčasné volby by zemi prospěl odchod Andreje Babiše. Hrůzná představa je, kdyby se nedejbože vlády ujala úřednická vláda Miloše Zemana,“ říká jihočeský vicehejtman Josef Knot (TOP 09). Vyjádřil se k reportáží Slonkové a Kubíka i celkově k médiím. Promluvil také o aktivní naštvanosti „své sociální bubliny“.

Štěkající psi, koupení oligarchou za šunkovou kost. Topkař z regionu vyzývá Babiše k odchodu, ale nejhrůznější představou je Zemanova úřednická vláda
Foto: archiv J. Knot
Popisek: Josef Knot

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

V pátek se konalo hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Co na výsledek říkáte? A jak vůbec hodnotíte stávající situaci na české politické scéně?

Co se asi tak na současnou situaci dá říci... Andreji Babišovi pomohli komunisté. V procesu budování demokratické společnosti je na ně prostě „spolehnutí“. A nejvyšší představitelé státu oslavují 17. listopad, tedy Den boje za svobodu a demokracii, potají a v noci. Za takové situace se asi česká politická scéna moc kladně hodnotit nedá.

Je pravda, že nad kauzou Čapí hnízdo se vznáší celá řada otazníků. Co říkáte na to, co se děje kolem Andreje Babiše, především v otázce jeho syna?

Andrej Babiš podle mě udělal jednu neocenitelnou službu nám všem, kteří máme děti. Znáte to, všichni si občas, možná právem, vyčítáme, že se svým dětem dostatečně nevěnujeme, že jim nemůžeme dopřát všechno, co by si přály, že tu pro ně nejsme pokaždé, když nás potřebují... ale zostudit své dítě před očima celého národa, to se myslím povedlo až Andreji Babišovi.

Konání Sabiny Slonkové a jejího kolegy ale někteří odsoudili, jiní jim tleskají. Jak to vidíte vy? Dělali investigativní novináři jen svoji práci, nebo překročili určité hranice?

To je těžká otázka. Osobně se domnívám, že nahrávat soukromou osobu bez jejího vědomí, to už je za hranicí novinářské etiky. Nicméně je pravda, že svým rozhodnutím zatáhnout svou rodinu do kauzy Čapí hnízdo udělal Andrej Babiš ze svých dětí osoby veřejné a investigativním novinářům je tak vlastně naservíroval na stříbrném podnose.

Jak v tomto kontextu vidíte nezávislost českých médií? Má pravdu Jaroslav Plesl, že bylo od Seznamu nezodpovědné, že rýpal v soukromí Andreje Babiše, zejména jeho údajně psychicky nemocného syna? Nebo to máme vidět tak, že Plesl hájí zájmy s ním spřízněného Babiše? Na druhou stranu, Sabina Slonková dříve pro Babiše také pracovala...

Podle mě je celá ta myšlenka vlastnění médií oligarchy prostě celá špatně. Vždyť už z té otázky je to poznat. Dávno neřešíme, jestli je pravda, co novinář píše, ale pro koho píše... Správný novinář – to by přece měl být hlídací pes demokracie. Ten, který bedlivě hlídá, a když je potřeba, tak zavrčí a třeba i kousne. Když si takového psa koupíte za šunkovou kost, bude sice možná štěkat podle vašich pravidel, ale nikdo mu už neuvěří, že štěká na skutečného zloděje.



Když odbočíme od médií a vrátíme se k tomu, jak se k situaci kolem Andreje Babiše postavili politici – kdo podle vás uspěl, a kdo se spíše zesměšnil? Co říci k Tomiu Okamurovi, který se nejprve postavil po bok předsedů tzv. demokratického bloku a Pirátů, aby poté svá vyjádření omezil na to, že chce ve vládě nahradit ČSSD? A co postoj prezidenta Zemana?

Ze strany Tomia Okamury prostě jen touha po moci za jakoukoli cenu. A ze strany Miloše Zemana, toho pojí s Andrejem Babišem vyšší společné zájmy, do kterých nevidíme...

Aféra kolem Andreje Babiše přišla právě v období, kdy jsme si připomněli 17. listopad. I toto někteří vidí jako dobře cílenou akci Slonkové a spol. Mají pravdu?

Nelze to vyloučit. Do kalendáře paní Slonkové nemám přístup – měsíc předtím ji možná plně vytížily oslavy stoletého výročí republiky.



Když se celkově podíváme na oslavy 17. listopadu, povedly se? Co říci na to, že květiny od Babiše, Zemana a Okamury skončily v koši?

To je zase otázka na tělo.  Házet kytky od demokraticky zvolených vedoucích představitelů státu do koše je špatně. Ale chovat se jako nejvyšší představitel státu tak, abych se musel před veřejností ukrývat a květiny klást na památník v noci, to je přece taky špatně... A co je příčina a co následek, o tom ať si každý udělá obrázek sám...

Jak tedy vnímáte atmosféru v zemi, vzhledem k četným demonstracím? Lze to chápat tak, že česká společnost je do značné míry opravdu aktivně naštvaná, nebo jde o akci „pražské bubliny“?

Víte, jak už jste správně řekl, každý se pohybujeme v nějaké sociální bublině a v ní se vzájemně utvrzujeme ve svých názorech. Snadno tak dojdeme k mylnému přesvědčení, že co si myslíme my, myslí si většina národa. A pak najednou po volbách koukáme na to, že ANO volilo 30 procent všech voličů – kteří to byli, já nikoho takového neznám, říkáte si. Takže já nemůžu hodnotit jinou sociální bublinu, než tu svou – a můžu vám říct, že moje sociální bublina je opravdu aktivně naštvaná.

Andrej Babiš se chlubí, že jeho vláda funguje, že v zahraničí nás výborně reprezentuje, že země prosperuje. Když odhlédneme od všech afér, je to pravda?

Vzhledem k naší velikosti jsme vláčeni spíš situací ve světě a kroky vlád se v makroekonomice projevují se zpožděním, takže si troufnu říci, že naše momentální křehká prosperita je spíše důsledkem kroků vlád minulých a obecně dobré hospodářské situace ve světě, než osvícené politiky pana premiéra Babiše. 

A myslíte si, že by České republice prospěly předčasné volby? Nedopadlo by to ale nakonec tak, jak někteří tvrdí, že by ANO spíše posílilo a klid na politické scéně by stejně nepřinesly?

Spíše než předčasné volby by zemi prospěl odchod Andreje Babiše. Hrůzná představa je, kdyby se nedejbože vlády ujala úřednická vláda Miloše Zemana.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …