Sto dní u koryt stačilo. Gazdík zapomněl? Vždyť je nouzový stav

01.04.2022 16:40 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Stačilo sto dní „u koryt“, říká komentátor Tomáš Vyoral k dosavadnímu počínání hnutí STAN, které tento týden doplnilo svou mozaiku problémů o dílek s podpisem ministra školství Petra Gazdíka. Vyoral se ale věnuje i postavě hradního kancléře Mynáře, kterého označuje za slizkého, nebo prezidenta Zemana, jehož milost pro odsouzeného Baláka mu smrdí.

Sto dní u koryt stačilo. Gazdík zapomněl? Vždyť je nouzový stav
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Občanská iniciativa 3 °C pro Ukrajinu (patřící pod Extinction Rebellion) tento týden v Praze zablokovala v dopravní špičce klíčové tepny jako například Nuselský most nebo Vítězné náměstí. Aktivisté si lehli a posedali na silnici před auta lidí, kteří jeli do práce. Cílem akce prý bylo upozornit, že snížením vytápění budov na zákonné minimum by se omezila závislost na fosilních palivech od Putina. Jak se na tento aktivismus díváte? Pomáhá, nebo jde o zneužití války na Ukrajině, jak aktivistům často lidé vytýkají v komentářích na jejich vlastní facebookové skupině?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Slovy klasika: kvazi ekologičtí aktivisté a celoživotní puberťáci, vyližte si… O zneužívání války na Ukrajině v rámci všeho možného – často až těžko myslitelného – se ani nemusíme dohadovat. Ať už jde o tunelování kapes daňových poplatníků skrze veřejné rozpočty, zavádění cenzury nebo o výše zmíněný příklad. Zajímalo by mě, z čeho by byli živi oni aktivisté, kdyby lidé nechodili do práce a neobstarávali chod elektráren, plynáren, vodáren, dopravy a podobných klíčových, ale i zbytných oblastí. Je velmi jednoduché dělat prázdná a líbivá gesta, obtěžovat a omezovat okolí svou jedinou pravdou, a přitom si žít jak prasátko v žitě. Chtěl bych vidět životní styl a spotřebu oněch aktivistů. Mohu se mýlit, ale nedivil bych se, kdyby jejich spotřeba a takzvaná uhlíková stopa byly ještě vyšší než v případě nás, kteří sice nejsme pozérskými aktivisty, ale máme v sobě přirozeně zakotvenou ohleduplnost k přírodě. V míře rozumné a reálné.

Senátní ústavní komise odmítla prodloužení nouzového stavu o více než třicet dní. Předseda komise, advokát Zdeněk Hraba (STAN) k tomu na sociální sítě napsal, že se všem musí měřit stejným metrem. Nakolik tím podle vás zkomplikoval plány premiéra Petra Fialy? A jak krok Hraby, potažmo celé senátní komise hodnotíte?

Podle mého jde o pouhé divadlo pro nás – plebs. Nedokážu si představit, že by koaliční partner komplikoval farizejské plány Petra Fialy. Pro chod země a život občanů zcela zbytečný Senát – coby do velké míry smetiště a koryto pro vysloužilé či neúspěšné politiky – hraje tuto hru, jen aby vykázal alespoň nějakou činnost, a opodstatnil tak své zbytečné fungování. Sice nedovolíme prodloužení ničím nepodloženého stanného práva na více než třicet dní, ale v případě potřeby po třiceti dnech samozřejmě znova kývneme. Ostatně kývačů typu pana Drahoše je podle všeho Senát plný.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje v obžalobě ohledně případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo pro bývalého premiéra Andreje Babiše podmínku a peněžitý trest deset milionů korun. Babišovi přitom hrozilo až deset let vězení. Překvapuje vás to? Sdílíte pohoršení politiků zejména z vládnoucí koalice, kteří Šarochovo rozhodnutí tvrdě kritizovali?

Takový úkrok stranou, nebo spíše směrem dolů, je překvapením. Nicméně pohoršení politiků nesdílím a nekonečnou telenovelu Čapí hnízdo nesleduji už léta. A myslím, že i většina lidí již v souvislosti s touto nekonečnou kauzou otupěla.

Hnutí STAN má další problém. Jeho místopředseda a ministr školství Petr Gazdík má stále poloviční podíl ve zlínské firmě Jocheček. Tím se dostal do rozporu se zákonem o střetu zájmů. Gazdík uvedl, že na svůj podíl ve firmě zapomněl a vzdá se jej co nejdřív. Váš komentář?

V nouzovém stavu porušil zákon? Pak by trest měl být na základě stanného práva adekvátně vyšší, ne? Výmluva, že zapomněl, je pak dalším pohrdáním občany. Nebo má podíly v tolika institucích, firmách a podobně, že zapomněl? Že by zapomněl na podíl, ze kterého mu, alespoň předpokládám, plynou benefity? O tom vážně pochybuji. A pokud ano, pak má možná nějakou poruchu a měl by být uznán nesvéprávným a zbaven všech veřejných funkcí. Ukazuje se, že ona farizejská pakáž, ano doslova a do písmene pakáž, samozvaně se označující za slušnou, která tvrdila, že bude úplně jiná než jejich předchůdci, je úplně stejná. Ne-li horší. A to jim na to stačilo pouhých sto dní bytí u koryt.

Těch problémů kolem jednotlivých exponovaných členů STAN bylo v poslední době až nápadně mnoho. Překvapuje vás, že z pětikoalice musí největší trable řešit právě STAN? O jiných stranách z koalice slyšíme o mnoho méně…

Je to minimálně zajímavé. Předpokládám, že trable mají i soudruzi z jiných stran, ale v současnosti se novináři z nějakého důvodu dostávají k informacím o pletichách klamačů rameny ze STAN. Takže vlastně ano, překvapuje mě, že zatím jsou nám předkládány kauzy především z této strany.

O rozruch se postaral i prezident Miloš Zeman, když v týdnu udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, odsouzenému na tři roky a k peněžitému trestu 1,8 milionu korun za ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Jak tento Zemanův krok hodnotíte?

Negativně. Okamžité omilostnění člověka blízkého Hradu smrdí jako ponožky po týdenním nošení. Miloš Zeman minimálně od začátku Hry na covid dělá – podle mého – jeden přešlap za druhým a podle všeho má občany této země a právo ČR zcela u spodního vyústění trávicího traktu.

Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi tento týden shořela hospoda v Osvětimanech. Nyní se spekuluje o tom, zda se jednalo o úmysl, zlí jazykové mluví o pojistném podvodu, teorií koluje veřejností hned několik. Mynáře navíc nově vyšetřuje etická komise fotbalového svazu pro podezření z narušení regulérnosti soutěže. Příčinou jsou blízké kontakty s Romanem Berbrem. Opět mnoho událostí v jediném týdnu. Jak vnímáte postavu Vratislava Mynáře vy? Škodí prezidentovi?

Opět negativně. A to od samého začátku jeho kancléřství. Jakkoliv je to povrchní a fakticky nijak vypovídající – už jeho slizké vzezření u mě rozeznívalo kontrolky. A řada jeho kauz, přešlapů a pletich – byť by jen něco z toho byla pravda – mi pak dala za pravdu. Ohledně shoření hospody pak těžko soudit. Nesledoval jsem ten případ. Ale možné je vždycky a všude úplně všechno.

Americký prezident Joe Biden byl pohotovým kameramanem nachytán, kterak při vysvětlování svých slov o Putinovi, pronesených během návštěvy Varšavy (Putin nemůže zůstat u moci) používal pomocné kartičky. To, co od něj novináři slyšeli, bylo takřka slovo od slova na papírku, který americký prezident držel před sebou. Je to důvod ke znepokojení?

Důvod ke znepokojení bylo už jeho samotné – a podle řady indicií a nikdo mi nevymluví, že cinknuté – zvolení. Tento údajně jeden z nejmocnějších mužů planety je už z dob před prezidentskou volbou adeptem na domov důchodců s celodenním dohledem. Člověk při smyslech si přece mimo mnohé jiné nesplete svou vnučku s již zesnulým synem. A všechna další Bidenova faux páčka, která přicházejí s četností, s jakou se střídali tuzemští covidoví ministři pro likvidaci zdraví a zdravotnictví, tuto domněnku jen potvrzují. Na současném americkém prezidentovi je názorně vidět, že řada i těch nejvrcholnějších politiků – ne-li všichni – je pouze loutkami, za jejichž špagátky tahají ze zákulisí trochu jiné síly.

Maďarsko o víkendu čekají klíčové parlamentní volby. Tipněte si, obhájí Orbán svůj úřad v souboji se sjednocenou opozicí? A přál byste mu to?

Netipnu, ale přeji mu to. Je to podle mého jeden z mála evropských premiérů a zřejmě jediný z visegrádské čtyřky, který působí, že většinou kope za svoji zemi a svůj národ. Což je v současné době přesycené globalisty těžká výjimka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…