Stovky genderových identit? Neberme je vážně. Většina lidí se považuje za ženy či muže. Sexuolog Zvěřina promluvil do koronavirové doby

25.04.2020 11:57

ROZHOVOR Historie nás učí, že lidstvo přečkalo i velké svízele, od válek po hladomory a epidemie. Ten aktuální virus přežijeme také, říká v rozhovoru sexuolog Jaroslav Zvěřina, podle nějž se doba karantén a sociální distance ve velké míře nepodepíše ani na lidské sexualitě. „Lidská sexualita se přes všechny nápady našich progresivistů v posledním století nijak zásadně nezměnila. Většina lidí se považuje buď za ženy, nebo za muže. Dovedou se zamilovat a navázat párový vztah,“ říká.

Stovky genderových identit? Neberme je vážně. Většina lidí se považuje za ženy či muže. Sexuolog Zvěřina promluvil do koronavirové doby
Foto: Archiv Jaroslava Zvařiny
Popisek: Mudr. Jaroslav Zvěřina

Pane doktore, žijeme v pandemické době, v éře koronaviru, kdy jsou lidé mnohem více doma než obvykle a páry mnohem více spolu. Jaké dopady může taková situace mít na párové soužití?

Těch pár týdnů či měsíců změny našich životních stereotypů naštěstí nemůžeme považovat za jakousi novou epochu. Každopádně podobné změny, spojené s nejistotou a obavami jsou velmi užitečným testem kvality lidí a jejich vztahů. Režim karantény by měl ukázat vyznavačům a vyznavačkám životního stylu „single“, že je rozumnější a příjemnější nebýt sám. Pro fungující manželské či partnerské dvojice větší příděl společně tráveného času může mít pozitivní, avšak také negativní výsledek. Pro rodiče s dětmi školou povinnými musí být větší uzavření v rodinném kolektivu nezvyklou a užitečnou příležitostí k povídání a čtení, společnému sledování televize, hudebních nahrávek a podobně. V párech konfliktních a nefunkčních je možné, že režim karantény vyvolá negativní emoce. Domnívám se optimisticky, že těch negativních příhod je v dané souvislosti jen nepatrně.

Řekl byste, že může kvůli této situaci dojít i k rozpadu vztahu? A dá se tomu nějak zabránit?  

Dvojice, které alespoň trochu spolu ladí, nemusí mít strach z nějakých nepřekonatelných situací. Vždyť odedávna se manželským párům doporučuje v případech sporů a nedohod, aby se vydaly na nějakou společnou cestu. Pozitivní efekt na soudržnost manželského páru mají ostatně také oblíbené svatební cesty. Nemyslím, že dnešním partnerským dvojicím hrozí z karanténních zážitků nějaká „ponorková nemoc“.

Je evidentní, že ta omezení pohybu lidí nebudou trvat do nekonečna. Dva dospělí by vždy měli dokázat nalézt rozumný způsob společného trávení času, od stolních her, rozhlasu a televize až po větší frekvenci intimních kontaktů. Je rozhodně důležité mluvit spolu, vyprávět si. Ještě důležitější než pro dospělé jsou společná povídání pro malé děti, ty nesmíme nechat osamocené. Již proto ne, že v současných průměrných rodinách je dětí žalostně málo. S rodiči zpravidla tráví žalostně málo času. A to nepochybně potřebují společnost mnohem víc než dospělí.

Může koronavirová karanténa vztah paradoxně i stmelit?

O tom není žádných pochybností, vždyť většina lidí je jednoznačně optimistická. Jsme-li v malém rodinném kolektivu postaveni před jakoukoliv komplikovanější situaci, je to velmi dobrá příležitost k testování naší schopnosti vzájemně se poslouchat a na něčem rozumném se dohodnout.

Co když se partneři neshodnou na závažnosti epidemie? Například, když jeden nemoc zlehčuje a považuje jen za lehkou virózku a druhý zase dovádí věc do extrému, kdy vůbec nevychází z bytu?

Nedohoda v hodnocení koronavirové pandemie je celosvětová a celostátní. Doporučuji toleranci a respektování i těchto hodně extrémních postojů. Výrazná úzkost je rozumnější než zbytečné bagatelizování rizik. Mám několik pacientů, kteří z frajerského sebevědomí vyrazili na lyžování do rizikových států, aby sobě a některým svým blízkým přivezli ne právě příjemné onemocnění. Ani dvoutýdenní karanténa nebyla pro ně žádným emočním ziskem.

Mohlo by vzhledem k tomu, že jsou lidé více doma a spolu, dojít ke zvýšení porodnost?

Pokud by se tak stalo, bylo by to pro naši zemi velice užitečné. Jediným faktorem, který by vyšší počet těhotenství mohl po epoše pandemie způsobit, je větší příděl společně tráveného času, a tedy také vyšší frekvence intimních styků manželských i partnerských dvojic. Jak znám postoje naší postmoderní civilizace k reprodukci, domnívám se, že výraznější baby boom nikde koronavirus nezpůsobí. V euroatlantické civilizaci jsou lidé ve vztahu k počtu dětí velmi, velmi rezervovaní. Antikoncepce samozřejmě je všeobecně dobře dostupná.

Jak je to možné? Vždy se přece říká, že „sex je zábavou chudých“, a porodnost v afrických zemích rozvojového světa je tradičně velmi vysoká?

Počet dětí, který se v dané společenské formaci narodí, je dán počtem dětí, které si přejí porodit ženy ve fertilním věku. A tento počet jen nevelice přesahuje 1. Ještě větším problémem jsou mladé ženy v naší postmoderní civilizaci, které až ve třetině případů vůbec nepočítají s nějakým porodem a mateřstvím. Na tom žádné pandemie nemohou mnoho změnit.

Můžou si během dlouhých týdnů izolace sami doma partneři uvědomit něco negativního, co dřív netušili?

Doba koronaviru je do značné míry stresující. Zátěž je pro partnerský vztah užitečnou prověrkou jeho kvalit. Větší nesoulad je třeba zkusit vyřešit vzájemnou dohodou. Pokud nezvyklý příděl společně tráveného času vyvolá velkou vzájemnou averzi, a dohody nelze dosáhnout, je čas navštívit partnerskou či manželskou poradnu a problém dvojice probrat se zkušeným poradcem.

Ovlivní nějak současná situace v podobě karantény a sociální izolace lidskou sexualitu?

Nemyslím, pane redaktore, lidská sexualita se přes všechny nápady našich progresivistů v posledním století nijak zásadně nezměnila. Většina lidí jsou subjekty binární, dovedou se zamilovat a navázat párový vztah. Většina lidí se považuje buď za ženy, nebo za muže. Výstřelky moderního pseudofilozofování kolem genderistických témat a údajné existence desítek, ne-li stovek genderových identit není třeba brát vážně.

Asi největším negativním faktorem v této souvislosti může být ekonomická krize, která má údajně následovat tu virovou pandemii.

Historie nás učí, že lidstvo přečkalo úspěšně i velké svízele, od válek po hladomory a epidemie cholery a podobných faktorů. Ten aktuální virus nepochybně také přežijeme. A nepřestaneme pak být sami sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jok

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…