Studená válka a humanitární katastrofa. Tejc varuje před základnami NATO u Ruska

31.08.2014 16:22

NA HRANĚ S XAVEREM Poslanec Jeroným Tejc okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, k jakým zásadním změnám by mělo dojít v zákonu o exekucích, kdy by již exekutor neměl mít právo zabavovat nemovitosti či obstavovat konta na základě nepřiměřeně nízkého dluhu. Co se týče situace na Ukrajině, vyzývá poslanec namísto sankcí a vyostřených gest k diskuzi a snaze řešit konflikt mírovou cestou. V opačném případě podle něj hrozí, že budeme stát tváří v tvář nejen katastrofě ekonomické, ale i humanitární.

Studená válka a humanitární katastrofa. Tejc varuje před základnami NATO u Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Chystáte velký převrat ohledně exekucí, o co půjde?
Velké převraty musí připravit ministerstvo. My jsme se pokusili o zásadní změny v tom smyslu, že například nebude možné zabavovat či blokovat nemovitost nebo účty kvůli pohledávkám, které jsou nepřiměřeně nízké. Zjednodušeně řečeno, pokud bude někdo dlužit do 50 000 korun, neměl by exekutor zablokovat nemovitost. A za další, exekutor by měl dlužníkovi zabavovat věci, jen pokud je možné z nich uspokojit věřitele. Nelze tolerovat šikanu, kdy byly dětem zabavovány hračky či věci, které nelze zpeněžit.

Jak je možné, že jsme toto nevěděli takovou dobu? Jsou exekutoři skutečně tak silní, že si vždy uměli prosadit, aby se s tímto nic nedělo?
Problém vznikl tím, že ono pomyslné kyvadlo bylo nejdříve na straně dlužníků, kteří neplatili dluhy věřitelům a ti se nemohli domoci svých pohledávek. Snad i proto byla nastavena velmi přísná a tvrdá pravidla. Za tu dobu se ale situace velmi změnila a ono kyvadlo se vychýlilo v neprospěch dlužníků, kdy museli dané dluhy několikanásobně přeplácet. To by se mělo změnit. Jsem rád, že v současné sněmovně je těmto našim návrhům věnována pozornost a že budou s největší pravděpodobností i přijaty.

Není to náhodou trochu s křížkem po funuse?
Do značné míry ano. Problém týkající se dluhů není dán jen exekucemi, to už je jenom chytání kočky za ocas. Původy můžeme hledat u neregulovaných spotřebitelských úvěrů, neregulovány byly i jakékoliv rozhodčí doložky a nebyly spravedlivě stanoveny ani částky za právní zastoupení a vymáhání exekucí. To všechno se už změnilo. Zasáhlo to bohužel stovky tisíc lidí a já se snažím alespoň o to, aby se tento problém zmírnil. Prosadit něco podobného za pravicových vlád bylo nemožné, proto ta iniciativa přichází až nyní. Věřím, že bude úspěšná.

Říká se, že exekutoři jsou jednou z nejsilnějších lobby v této zemi, jaká je vaše zkušenost?
Nemyslím si, že by jejich lobby byla silnější než například lobby notářů. Hodně se o nich mluví a samozřejmě mají zájem na tom, aby byli při vymáhání úspěšní. Věřitelé, kterými jsou často velké banky či telekomunikační společnosti, mají jednoznačný vliv na fungování celého systému, co se týče reklamy či oslovování společnosti. Na rozhodování sněmovny však vliv mít nebudou.

Mají tyto vaše návrhy plnou podporu uvnitř ČSSD?
Řekl bych, že podpora uvnitř strany je maximální.

Co říkáte z pozice poslance a předsedy ústavně právního výboru na situaci na Ukrajině?
Netěší mě to. Jakákoliv eskalace napětí nepomůže nikomu. Pokud se situaci nepodaří zklidnit, nebudou žádní vítězové, ale jen poražení. Snažím se na celou věc dívat objektivně. Nemyslím si, že lze celou vinu, tak jak to někteří činí, dávat pouze ruské straně či separatistům. Situace na Ukrajině není jednoduchá. Mimo jiné i proto, že po pádu vlády se ultrapravicové skupiny přetransformovaly do jakýchsi politických hnutí, které se začaly podílet na vládě. Nejsem příznivcem sankcí, protože poškodí spíše nás než Rusko a navíc mohou zavřít dveře k jednání. 

Říká se, že když roste hodně hub, bude válka. Letos jich roste opravdu extrémní množství. Co myslíte, bude válka?
Doufám, že ne. Výroky o stavění nových základen NATO na hranici s Ruskem nás vrací zpět do studené války. Věřím, že všichni, kteří mají kompetence rozhodnout, udělají vše pro to, aby se konflikt nevyostřil. Mohla by z toho totiž skutečně být nejen ekonomická, ale i humanitární katastrofa, a to nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny okolní státy.

Máte pocit, že jsme se jako ČR zapojili dostatečně do řešení tohoto problému?
Na začátku této krize jsem na zasedání klubu varoval před tím, abychom měli jasně jednostranný postoj. Jsem rád, že premiér nepatří k těm, kteří by razili za každou cenu politiku síly. Naopak se snaží o dialog a o to, aby se situace řešila jednáním. Přes tlak médií se premiér Sobotka chová racionálně a to je dobře.

Sázíte se někdy s někým o něco?
Málokdy. Častokrát totiž prohrávám.

A kdyby vám někdo nabídl sázku, jestli za rok bude předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka, šel byste do toho?
Z principu nešel. Navíc v politice je rok dlouhá doba. Když si vzpomenu, jak vypadala situace v naší zemi před rokem, před dvěma lety, před pěti, rozhodně bych tehdy netipoval, že se budou záležitosti vyvíjet tak, jak se nakonec vyvíjely. Nerad bych se sázel ani v této věci. Navíc je to předčasné, sjezd bude až v březnu a jediný, kdo může rozhodnout o předsedovi ČSSD, je členská základna.

Což o to, sjezd bude až v březnu, jenže volby budou už skoro za měsíc…
Výsledek voleb je neodhadnutelný. Určitě se na něm podepíše naše politika ve vládě, kroky, které jsme udělali či neudělali, i to, jakým způsobem jsme byli schopni o našich krocích přesvědčit veřejnost. Komunální volby však nebudou jen odrazem politiky na vládní úrovni, ale také toho, jak fungovaly jednotlivé radnice. Co se týče Senátu, tak podle mě každý, kdo byl šest let senátorem, má obrovskou výhodu k tomu, aby získal hlasy voličů pro příští období.

Jak konkrétně ale podle vás volby dopadnou a co se stane po nich?
Nevím, jestli lze očekávat nějakou revoluci ve smýšlení voličů. ČSSD by podle mě měla uspět. To, jak moc a v jakých regionech, bude do jisté míry záviset na jednotlivých lídrech. Neočekávám každopádně, že by ČSSD propadla. Tipuji, že budeme první na pásce.

Řekl jste, že neočekáváte revoluci v myšlení voličů. Co revoluce uvnitř ČSSD?
ČSSD se otřásá v základech o každých volbách za posledních patnáct let. To neznamená, že to má nějaké zásadní následky pro ni samotnou. Sjezd bude na jaře a není důvod, abychom po volbách přijímali nějaká zásadní rozhodnutí.

Podle posledního průzkumu SANEPu je Michal Hašek nejoblíbenějším hejtmanem v ČR. Svědčí to o tom, že se záležitosti z loňského podzimu už narovnaly?
Svědčí to podle mě spíše o tom, že je Michal Hašek dobrým hejtmanem a rozumí problémům nejen jižní Moravy, ale i problémům krajů obecně. Je viditelný a dokáže řešit akutní problémy.

Vnitrostranické události z loňského roku napovídaly tomu, že by to s jeho oblibou mělo být spíše naopak. Jste rád, že se tento vývoj zvrátil a že to je tak, jak to je?
Jsem především rád, že některé hysterické kampaně, které jsou kolikrát uměle vyvolávány, nemají dlouhou životnost. Dlouhodobé hodnocení se odehrává naštěstí na základě skutečných výsledků.

Jak se těšíte na začátek nového školního roku, jak se vás dotkne?
Mě se to doufám nijak zásadně nedotkne. Dotkne se mé dcery, která nastupuje na gymnázium.

Tak to máte trému, ne?
Trému bych měl v případě, kdybych si měl zopakovat školní docházku. Přiznám se, že vracet by se mi do školy už opravdu nechtělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…