Takhle si žije pražská politička: bude starostka i senátorka dohromady. Plat 127 364 korun a k tomu náhrady. Pirátům to nevadí, pro ODS je to taky v pohodě

21.11.2018 12:01

„Děkujeme, Praho 10, vážení voliči, milí podporovatelé, sousedé! Radujeme se z úspěchu, začíná nám další práce na čtyři roky. S pokorou přijímáme rozhodnutí občanů, kteří vyjádřili touhu po otevřené radnici.“ Přesně to je shrnutí výsledků komunálních voleb, které na svém oficiálním webu prezentuje VLASTA – soubor zástupců KDU-ČSL, STANu, Desítky pro domácí a Koalice občanů Prahy 10. Právě VLASTA vystřídá v čele radnice Vladimíra Nováka a do křesla starostky vyšle svou zástupkyni Renatu Chmelovou. Ta je přitom už od října 2016 senátorkou za Prahu 10, konkrétně za Štěrboholy a Dubeč. Se souběhem funkcí nemají problém ani Piráti nebo ODS.

Takhle si žije pražská politička: bude starostka i senátorka dohromady. Plat 127 364 korun a k tomu náhrady. Pirátům to nevadí, pro ODS je to taky v pohodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renata Chmelová (VLASTA)

Na Praze 10 následující čtyři roky povládne VLASTA, Piráti a ODS. V zastupitelstvu budou mít většinu 29 hlasů z celkových 45. Nová rada Prahy 10 bude mít devět členů: starostku Renatu Chmelovou z VLASTY, první místostarostku Janu Komrskovou (Piráti) a další čtyři místostarosty, Filipa Humplíka a Martina Valoviče z ODS, Piráta Petra Beneše a Davida Kašpara z VLASTY. V Radě zasedne také Pirát Michal Kočí, Olga Koumarová z ODS a konečně Lucie Sedmihradská (VLASTA).

ParlamentníListy.cz byly v těchto konotacích informovány, že budoucí starostka hodlá zastávat současně i post v Senátu, a tudíž by měla mít dva platy. Zdůrazněme, že obě funkce vyžadují stoprocentní účast dotyčné osoby a že například Piráti mají s takzvanou kumulací funkcí problém. V tomto případě ale samozřejmě ne.

S prosbou o názor na situaci, a zda jim přijde relevantní, že by Renata Chmelová současně pobírala plat starostky a senátorky, což je dohromady 127 364 korun, jsme oslovili řadu lokálních politiků Prahy 10. Do výše platu senátorky a starostky Chmelové nebyly ParlamentnímiListy.cz započítány další náhrady, které k těmto postům náleží.

Oslovili jsme tedy předsedu oblastní organizace ANO na Praze 10 Jaroslava Štěpánka a také současné zastupitele ANO, Radmilu Kleslovou, Terezu Hauffenovou, Petra Davida nebo Jarmilu Bendovou. Dotaz obdržel i současný starosta Vladimír Novák, nastupující místostarosta Filip Humplík a také zastupitelé Lukáš Rázl, Ondřej Počarovský a Radek Lojda. Ti hájí barvy socdem a TOP 09.

„Renata Chmelová jasně deklarovala, že jako starostka bude z hlediska finanční odměny pracovat jako neuvolněná, tedy bez kumulace platů starostky a senátorky. Nicméně pokud bychom měli hovořit o adekvátní odměně starosty městské části se 100 000 obyvateli, částka mi připadá adekvátní. Navíc věřím tomu, že Renata Chmelová bude svou funkci zvládat stejně dobře jako třeba senátor a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera,“ sdělil redakci Filip Humplík (ODS).

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
Podobný názor měl Lukáš Rázl: „Domnívám se, že máte špatnou informaci. Pokud vím, paní Chmelová nemá z funkce starostky Prahy 10 pobírat plat. Bude neuvolněná. Osobně spíše spatřuji problém jinde. Zejména v naprosto nepřiměřeném počtu místostarostů,“ řekl nám člen ČSSD Lukáš Rázl, který naráží na fakt, že Praha 10 bude mít hned pět královsky placených místostarostů.

Oba zmínění politici, tedy Filip Humplík i Lukáš Rázl, zjevně neznají legislativu, natož pak nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků. Právě v tomto platném znění stojí, že plat neuvolněného starosty či starostky města od 100 001 do 200 000 obyvatel činí 51 464 korun. Totéž se týká i primátorů nebo hejtmanů. Chmelová tak sice může být neuvolněná, ale tento plat jí podle zákona náleží.

Další, s kým jsme mluvili, byl šéf desítkového ANO Jaroslav Štěpánek. Ten nám řekl, že se tuto informaci dozvěděl až od nás. „Vůbec o tom nevím, můžeme se o tom pobavit až po ustavujícím zastupitelstvu 21. listopadu, ale co paní Chmelovou znám, myslím si, že to takhle nebude,“ řekl nám předseda oblastní organizace ANO na Praze 10 Jaroslav Štěpánek. Hnutí ANO bude mimochodem na Praze 10 v opozici a tento vstřícný přístup je z úst Jaroslava Štěpánka vcelku překvapivý. Nikdo další z ANO už na dotazy velkorysých příjmů jejich starostko-senátorky nereagoval.

Naopak zastupitel za TOP 09 Ondřej Počarovský v kumulaci funkcí vidí velký problém. „Je to kumulace funkcí, proti které vždy razantně vystupovala. Obě role nelze zvládat dostatečně kvalitně. Starosta více než 100tisícového města má tolik povinností, že si lze těžko představit zvládnutí ještě další funkce. I když bude pí. senátorka neuvolněná, odměnu pobírat ze zákona bude, a kdyby odměnu poukázala charitě, což jistě udělá, obstát ve dvou funkcích nelze. Zarážející na celé situaci je to, že tato kumulace najednou nevadí ani Pirátům, a ani senátorce zvolené do Senátu také za Piráty. Jednoduše káže vodu, pije víno, a to dost kvalitní,“ uvedl naší redakci.

Současný starosta Vladimír Novák se odmítl vyjádřit. „Chce placenou funkci na radnici, tak se bavit nebude, s Chmelovou se vždy dohodli, takže reakce nečekejte,“ uvedl jeho někdejší stranický kolega.

Další dotazy mířily přímo na Renatu Chmelovou a také na radnici Prahy 10, ale odpověď jsme rovněž nezískali. Zajímalo nás, zda si opravdu ponechá obě dvě funkce, bude pobírat oba dva platy najednou a zda neuvažuje, že by se vzdala jedné z funkcí či jednoho z platů. Také nás zajímalo, jaké bude mít jako starostka kompetence.

Odpovědi bohužel neznáme. Renata Chmelová na přímé dotazy, které se týkaly jejího vytížení a abnormálně vysokého příjmu, nereagovala během více než pěti dnů. Asi toho má moc.

La dolce vita může začít – nahlížíme do koaliční smlouvy na Praze 10

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…