Teď už na život a na smrt. Foldyna varuje před pětikoalicí. A řeči o Zemanovi? „Džamile“ zabalit věci a poslat ji zpět

17.10.2021 10:46 | Rozhovor

Progresivismus proti zastáncům tradic. Tak vidí poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) aktuální politický souboj. Už nejde o dělení napravo a nalevo, ale o holý a bezohledný souboj na život a na smrt. Ve volbách o minulém víkendu získaly podle Foldyny sněmovní většinu strany, které chtějí naši suverenitu předat do Bruselu. A zkušený poslanec vyjmenovává, o co všechno se nyní bude hrát, co všechno se může změnit. Vyjádřil se i k drsným výrokům, které padaly v uplynulých dnech o zdraví prezidenta Miloše Zemana.

Teď už na život a na smrt. Foldyna varuje před pětikoalicí. A řeči o Zemanovi? „Džamile“ zabalit věci a poslat ji zpět
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Jak se vám zamlouvá výsledek voleb a o čem vypovídá?

Ideálním výsledkem v našem politickém systému je zisk 51 % a více hlasů, a dokud toho nedosáhneme, tak nikdy nebudu spokojený. Volební výsledek vypovídá především o tom, že globalistické, progresivistické a protinárodní síly se umí spojit a taktizovat, zatímco konzervativní a pronárodní síly to zatím nedokážou. To je něco, co se musí změnit.

Když se totiž podíváme na strany, které se, kvůli 5% volební hranici do Sněmovny nedostaly, tak jde v drtivé většině o subjekty, které by s globalisty a progresivisty nespolupracovaly a je proto zřejmé, že smýšlení většiny společnosti je tradicionalistické a pronárodní, a současné – a podotýkám, že velmi těsné – volební vítězství progresivismu toto smýšlení neodráží.

Někdo říká, že výsledek voleb je podvodem na voliče; já ale říkám, že jde o vítězství lepší politické taktiky. Ukazuje se, že pokud nebudeme stejně profesionální, jako jsou progresivisté, tak nemáme šanci. Aktivismus a dobré úmysly zkrátka nestačí.

ČSSD se poprvé v novodobé historii země nedostala do Sněmovny. Navíc letos slaví sto let existence. „Myslím, že toto je poslední volební období, kdy je ČSSD ve Sněmovně. Pak se nejspíš ta strana rozpadne, protože ji už nebude nic držet pohromadě,“ řekl jste mi před rokem a půl při svém odchodu ze strany. První část vašeho vyjádření se splnila. Čím to je?

To já nevím; buď jsem jasnovidec, nebo jsem správně zanalyzoval situaci a následně provedl správnou syntézu, nebo je to náhoda. Nechť si každý vybere, co platí. Na tom, že se stalo přesně to, co jsem předpovídal, to ovšem nic nezmění.

Je to políček sociálním demokratům i za účast ve vládě s hnutím ANO?

Je to rána z milosti straně, která dlouhodobě dělala špatnou politiku. V takovém případě je účast ve vládě škodlivá, protože je vše víc vidět. Kdyby ČSSD dělala politiku dobrou, tak by jí účast ve vládě naopak pomohla.

Teď k druhé části; očekáváte, že se ČSSD tedy rozpadne? Drží ji něco pohromadě? Tehdy jste mi odpověděl, že židle...

Ano, byly to pouze židle, a židle jsou to i dnes. A protože těch židlí teď, logicky, bude stále méně, tak je, myslím, vcelku jasné, jak to skončí.

Byl jste členem ČSSD třicet let. Není vám z osudu tradiční strany trochu smutno?

ČSSD z doby, kdy hájila zájmy slušných, pracujících lidí, tedy ČSSD z doby Miloše Zemana, mi líto je. ČSSD z doby, kdy vymyslela tzv. předsudečnou nenávist a začala pronásledovat lidi s nepohodlným politickým názorem, tedy ČSSD z doby Jana Hamáčka, mi líto není. Bohužel je smutnou pravdou, že štafetu potírání svobody slova a dalších atributů likvidace demokracie dnes od ČSSD převzali mnohem výkonnější sekáči.

Kdo například?

Všimla jste si slov o čistkách, o převýchově lidí s „nesprávným“ politickým názorem a dalších, donedávna nemyslitelných, vyjádření? Já ano. Takže štafetu likvidace demokracie po ČSSD převzaly TOP 09, KDU-ČSL, STAN a další strany celé té pětikoalice.

Kdo ČSSD odčerpal většinu hlasů? Názory jsou různé – ANO, SPD, SPOLU...

Nikdo, ČSSD si své voliče odehnala sama. V politice vám nikdo nikdy nic neodčerpává, a pokud vám ubývají voliči, tak musíte hledat chybu pouze a jenom u sebe.

Levice celkově v letošních volbách neuspěla, souhlasíte? A bude v Poslanecké sněmovně chybět?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…