To jsou takové řeči, s Putinem. Starší jsou zkušenější, chtějí z EU. Zkušený politik ODS rozvážně o brexitu a NATO

21.06.2016 4:49

ROZHOVOR Bývalý europoslanec za ODS, sexuolog Jaroslav Zvěřina, je přesvědčen, že odchod Velké Británie by neznamenal pro ostrovní stát nic katastrofálního. „Nevidím jeden důvod, Britové by se prostě osvobodili od těch šedesáti procent, nebo kolik říkají, unijní legislativy a rozhodovali by si o svých věcech sami. Myslím, že Británie by na tom bita nebyla,“ říká Jaroslav Zvěřina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ale představa, že když Británie zůstane v EU, podaří se jí dokopat Evropskou unii k nějakým zásadním změnám, není podle něj realistická.

To jsou takové řeči, s Putinem. Starší jsou zkušenější, chtějí z EU. Zkušený politik ODS rozvážně o brexitu a NATO
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Nejen Velká Británie, ale i celá Evropa žije blížícím se referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Britský premiér David Cameron varoval před nevratnou změnou, která by přinesla zemi ekonomické problémy. Co si o tom myslíte?

Já nevidím jeden jediný důvod, proč by se z brexitu měla nějak otřásat Velká Británie.

Vy tedy nevěříte, že odchod Velké Británie by způsobil oslabení libry, nebo dokonce snížení důchodů, jak tvrdí britský premiér?

Myslím, že odchod Velké Británie by znamenal hlavně oslabení Evropské unie, protože už jen to, že se o tom jedná, že bylo vypsáno referendum, způsobilo, že popularita Evropské unie je hodně dole. Jinak by se to vůbec nemohlo stát.

Takže nemyslíte, že by brexit poškodil ekonomicky i samotnou Velkou Británii?

Necítím se kompetentní to posuzovat.

Objevují se až katastrofické scénáře. Britský tisk napsal, že odchod bude znamenat otřesy na finančních trzích, zeslabení britské libry...

Oni tím straší, protože nějak ty voliče k urnám dostat musejí. To je logické. Ale myslím, že tyto obavy nemají žádný logický důvod. Proč by měla padnout libra atd.? Bude nejistota na akciových trzích, s tím se musí počítat. Když se něco tak velkého mění, je problém, než si na to lidé zvyknou. Něco se zatřást může, ale nejde o žádný katastrofický problém. To se časem srovná.

Neznamenal by odchod například i změny v domácí politice?

Politicky by to pro Británii neznamenalo nic katastrofálního. Nevidím jeden důvod, Britové by se prostě osvobodili od těch šedesáti procent, nebo kolik říkají, unijní legislativy a rozhodovali by si o svých věcech sami. Myslím, že Británie by na tom bita nebyla.

Nemusel by odejít David Cameron, který varuje před odchodem z Evropské unie, kdyby občané rozhodli jinak? Neposílila by třeba extrémní pravice, která nejvíc volá po osamostatnění země?

Cameron je státotvorný, snaží se prosadit takovou tu starou myšlenku, že je třeba reformovat Evropskou unii. Ale když se podíváte na to, čeho se mu podařilo dosáhnout ve vyjednávání s Evropskou unií, vidíte, že ničeho podstatného nedosáhl. Takže představa, že když Velká Británie zůstane v EU, podaří se Evropskou unii dokopat k nějakým zásadním změnám, není podle mne realistická.

Průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii přinášejí docela zajímavé poznatky. Například to, že pro setrvání v Evropské unii jsou spíš mladí lidé, pro odchod spíše starší. Jak si to vysvětlujete?

Starší jsou zkušenější a mají víc rozumu. To je celkem logické. Mladí jsou dobrodružné povahy a nemohou nahlédnout všechna ta negativa, která jim Evropská unie přináší.

A víc využívají pozitiva. Třeba možnost cestování, studia, zaměstnání i podnikání v rámci celé Evropské unie určitě využívají víc než třeba senioři.

Ano, on je to svým způsobem líbivý projekt. Ale když vezmete tu neakceschopnost Evropské unie, prohlubující se byrokracii a regulace všeho možného, pak na tom nic moc líbivého není.

Ale nemluví pro Evropskou unii skutečnost, že v Evropě nebyla přes sedmdesát let válka?

To je takový nerealistický vtip, když někdo říká, že Evropská unie zařídila mír. To přece není pravda. Mír zařídily studená válka a NATO. To s Evropskou unií nemá nic společného. Ale je obdivuhodné, a to musím uznat, že se opravdu podařilo smířit Němce a Francouze. To je opravdu kus státnického umění, to ano. Ale to není zásluha Evropské unie, to je vypořádání se s válkou.

Když jste říkal, že negativní dopad by měl odchod Velké Británie především na Evropu, máte na mysli ekonomické důsledky, protože Velká Británie byla čistým plátcem do evropské pokladny, takže bude méně peněz na přerozdělování?

To ano, nějaké miliardy tady chybět budou, ale peníze podle mého názoru nejsou ten hlavní problém. Hlavní problém je, že to v Evropské unii oslabí morálku členských zemí. Co lze očekávat? Že nápad odejít bude mít sem tam někdo další. A dnes se politická struktura v členských zemích mění a bůhví, co přinese další vývoj.

Domníváte se, že i v České republice budou sílit hlasy, které volají po odchodu z Evropské unie? A považoval byste to pro nás za dobré?

Ty hlasy už tady jsou. Když čtete diskuse na internetu, spousta lidí volá po tom, abychom odešli z Evropské unie. Myslet si to mohou, ale já se domnívám, že by to v současné době zase tak moc užitečné nebylo.

Je tedy podle vás pro Česko stále výhodnější zůstat součástí Evropské unie?

Když se podíváte na šest set kilometrů společné hranice s Německem, tak odcházet z Evropské unie mi nepřijde moc praktické.

Myslíte si, že odchod Velké Británie by tedy vedl k destabilizaci Evropské unie? Že by se začala postupně drolit?

Destabilizace už je. Když vezmete situaci, kdy se stavějí na hranicích bariéry a kdy se ruší Schengen a platí všelijaká omezení v pohybu a bezpečnosti, ve Francii už je výjimečný stav několik týdnů nebo měsíců, je zřejmé, že žádná stabilizace se nekoná.

Někteří experti tvrdí, že odchod Velké Británie, velkého státu s velkým počtem obyvatel, přispěje k tomu, že se ještě zvýší síla a vliv Německa. Váš stranický kolega a europoslanec Jan Zahradil dokonce prohlásil, že Německo bude ovládat celou Evropu. Souhlasíte s tím?

Německo už ovládá celou Evropu a jediným, kdo je trochu vyvažuje, není Británie, ale Francie. To je na kontinentu. Británie nehraje podstatnou roli. Oni se snažili v Evropské unii leccos prosadit, ale moc jim to nešlo. Já jsem zažil několikrát Camerona, jak byl nešťastný z toho, že s těmi bruselskými byrokraty není řeč. Proč bychom měli být najednou optimisty, že se mu něčeho podaří dosáhnout?

Neznamenal by odchod Velké Británie i oslabení pro Českou republiku? Ostatně byla to právě Velká Británie, která podporovala náš vstup do Evropské unie. Neztratili bychom vlivného spojence v Evropské unii? Nakonec i ODS, která je v Evropském parlamentu v jedné frakci spolu s britskými konzervativci, by měla menší vliv, kdyby Britové odešli.

To určitě, protože Británie byla v Evropské unii takový liberalizační fenomén. Bude nám po ní každopádně smutno, kdyby náhodou odešli.

Říkáte „kdyby náhodou odešli“, znamená to, že nevěříte, že k tomu dojde?

Já si pořád myslím, že to nebude tak jednoduché, jak se to jeví. Ony ty průzkumy jsou takové nepřesvědčivé. Nevím, jestli můžeme suverénně říkat, že víme, jak to dopadne. Myslím, že všichni budou napjatě čekat, co bude.

Teď podle průzkumů ve Velké Británii mírně vzrostl počet těch, kteří chtějí zůstat v EU, ale jiné průzkumy zase ještě nedávno tvrdily, že velký náskok mají odpůrci setrvání. A vzhledem k tomu, že je stále ještě dost nerozhodnutých, může to převážit na kteroukoli stranu.

To může být trik, jak dostat lidi k urnám. Takové triky se občas dělají. Průzkumy se nedají přeceňovat.

Objevují se i obavy, že odchod Velké Británie by oslabil celou Evropu, což by znamenalo větší vliv Ruska. Nejčernější scénáře tvrdí, že brexit bude úspěchem ruského prezidenta Putina, že se mu podaří rozložit Evropu a dokonce ji pak převzít. Také si to myslíte?

Nemyslím. Já bych se toho východního nebezpečí nebál. To jsou takové řeči. Putin má svých starostí dost, když se podíváte, co se děje v Rusku, tak proč by se měl hrnout k nám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…