Tomio a prezidentská kandidatura, faktury, nula korun na účtu... "Pučista" Fiedler odhaluje vnitřnosti hnutí Úsvit

25.02.2015 18:01

ROZHOVOR Poslanec za hnutí Úsvit Karel Fiedler ParlamentnímListům.cz odhalil oponu dění v tomto hnutí. Vyjádřil se k otázkám ohledně financí, k pohnutkám, které vedly k rozkolu, ale také třeba k budoucnosti nové strany, jež vzniká a ocitne se ve sněmovně, i když ji občané nevolili.

Tomio a prezidentská kandidatura, faktury, nula korun na účtu... "Pučista" Fiedler odhaluje vnitřnosti hnutí Úsvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Jelikož jde o rozhovor, i když je v něm často logicky zmiňované jméno Tomia Okamury, jeho vyjádření neobsahuje. Na čtenáři samotném je tak to, aby si utvořil názor sám - z toho, co média (včetně ParlamentníchListů.cz) v posledních dnech přinesla.  

V úterý krize v hnutí Úsvit vyústila a je jasné, že už společnou řeč nenajdete. Viděl jste se od včerejších událostí s Tomiem Okamurou osobně tváří v tvář? Jak se k vám nebo dalším kolegům, které nazývá pučisty, chová?

Je velmi popudlivý, velmi vznětlivý. Vím, že je asi zavřený ve své kanceláři, ale nepotkali jsme se. Jakoukoli snahu o klidnou, věcnou debatu se snaží záměrně přivést v konflikt, aby mohl odejít a prásknout dveřmi.

Nedá se mu asi tak úplně divit. Navíc v kuloárech se šeptá, že se celá tato záležitost chystala již dlouho dopředu. Věděl jste to?

Fakt je ten, že nějakou dobu to v našem hnutí již spělo k nějaké změně. Ale že to bude probíhat způsobem, jako to nyní probíhá, s tím jsme nepočítali.

Dobře, ale ještě jednou se zeptám, tušil jste, že se něco připravuje? A i kdyby ne, jste ochotný tomu uvěřit?

Neřekl bych, že se to, co se nyní děje, připravovalo nějakou dlouhou dobu. Samozřejmě nějaká jednání a povídání o tom, jak pokračovat dál, byla. Neudála se ale jen během jednoho večera. Řekl bych, že po dobu zhruba celého roku jsme docházeli k tomu, že máme poněkud jinou představu o tom, jak by měl fungovat náš poslanecký klub. Jak se totiž projevoval náš předseda Tomio Okamura, bylo jiné, než jsme očekávali – a proto to k tomu bodu zlomu spělo. A nešlo ani o týden, měsíc nebo půlrok, ale doslova o celý rok. Že ten finální projev bude takový, jaký je a že se ze strany Okamury dočkáme takových osočení a takových nařčení – musím zopakovat, že s tím jsme ale opravdu nepočítali.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Je vás několik, kteří jste od Tomia Okamury odešli a zakládáte novou stranu. Dá se říci už nyní něco bližšího – třeba jak se bude jmenovat, zda se bude lišit svým programem od hnutí Úsvit? A také od kdy začne fungovat?

Co se týká názvu, samozřejmě jsme se o tom již bavili, ale po pravdě řečeno, ještě není definitivně stanoven, vybrán ani zvolen. Prezentovat ho tedy budeme až v okamžiku, kdy bude vše již dohodnuto a definitivní. O nějakých úvahách hovořit nechci.

Ale prozradit můžete, zda to bude strana nebo také hnutí?

Bude to strana. Na tom jsme domluveni. A bude mít striktně daná pravidla, stanovy. Bude se chovat jako standardní subjekt, ne jako něco obskurního. Toto slovo používám nerad, ale nenapadá mě po zkušenosti z Úsvitu nic jiného. Určitě tam bude přijímání nových členů. To je jeden z nejdůležitějších bodů. Vždyť nemůžeme donekonečna lhát těm našim voličům a příznivcům a slibovat jim, že příští měsíc už budou konečně stanovy. Že začneme nabírat nové členy. A za měsíc to zas a zas jen opakovat v planých slibech. Co se týká programu, tak žádné drastické změny od programu Úsvitu dělat nechceme. To, proč jsme se přece přidali k této myšlence a proč jsme šli za hnutí Úsvit kandidovat, to byla skutečně ta přímá demokracie. A od ní se odklánět nemíníme.

Jenomže lidé vás zvolili za hnutí Úsvit a místo toho se ve sněmovně teď objeví nová strana. Bude trvat, než ji voliči poznají. Můžete prozradit to, kdy ji tam můžeme očekávat?

Nebudeme to určitě oddalovat, máme i dnes pracovní schůzku, na které o tom všem budeme jednat. Nechci a nemůžu tedy říci, zda to bude za měsíc, za dva nebo později.

A ano, víme, že pro voliče bude přijetí nové strany problém. Najednou se budou muset seznámit s tím, že i v programu bude něco nového. Jsme si toho vědomi, ale my jsme v podstatě neměli jinou možnost.

To vám ale asi ne každý z těch, kdo volili Úsvit, uvěří. Vysvětlíte to, proč myslíte, že neexistovala jiná možnost?

Například v posledních dnech bylo přiznáno i Jaroslavem Novákem (Večerníčkem), že poslání hnutí Úsvit nebylo naplňovat ty vize, které hlásalo, ale sloužit Tomiu Okamurovi. A to k tomu, aby uspěl v další prezidentské volbě a kandidatuře na hlavu státu. Úsvit měl být tedy jen jakýsi průvodní jev nebo vozíček, který ho za tím přiveze. A to skutečně bylo veřejně přiznáno na našem úterním klubu – proto to zmiňuju. Jaroslav Novák jednoznačně řekl, že hnutí Úsvit byl jednorázovým projektem s ohraničenou životností pěti let. Nepočítalo se s jeho pokračováním. Nebyla to pro nás ale zas až tak velká novinka, mysleli jsme si to už delší dobu.

Jste smířeni s tím, že nová strana, která vzniká, může být pro vás, kteří jste se od Okamury odklonili, jakási labutí píseň? Že už vás lidi znovu do Poslanecké sněmovny v příštích volbách nepošlou?

To nemůžu samozřejmě vůbec nijak rozporovat. Jsme si toho vědomi. Naše pozice je nyní velmi těžká a přesvědčit veřejnost o tom, že by nám mohla dát důvěru, bude složitá. Pravděpodobnost, že se to podaří, opravdu není velká. To si nezastíráme. Přesto se o to chceme pokusit. Existuje alespoň jakási naděje. Druhá varianta, na kterou jsme mohli přistoupit, byla totiž jen ta, že s jistotou skončíme. Tedy pokud bychom pokračovali jako doposud. Tím nemyslím to, že jak jsem uvedl, byl projekt hnutí Úsvit definován na konkrétně danou dobu, ale tím myslím to, jak předseda hnutí a předseda klubu, který byl též nakonec odvolán, vedli náš poslanecký klub a naše hnutí. To opravdu byla jistota konce. A ten my jsme nechtěli. Řekli jsme si, že z té jistoty konce chceme vystoupit a pokusit se o velmi obtížnou věc – přesvědčit občany, že to, proč to děláme, je v jejich zájmu a v zájmu dodržení toho, proč nás zvolili. Že chceme naplňovat původní vize, s kterými jsme do voleb šli. A právě tady se dostáváme do velkého názorového rozdílu s Tomiem Okamurou, který říká, že jsme to udělali z nějakých pučistických tendencí. Mně se to slovo puč opravdu dotýká. A příčí. Nebyl to žádný puč.

Ještě se k tomu můžeme vrátit. Ale zeptám se na to, co napadá asi každého. Měl jste třeba vy sám nabídky z nějaké jiné politické strany?

Dostal jsem je, ano.

A víte o tom, že by je dostali i někteří vaši kolegové?

Nebyl jsem sám.

I když je mi jasné, že konkrétní zcela nebudete, můžete třeba odhalit, zda šlo o nabídky z některé strany vládní koalice?

Nebudu to opravdu upřesňovat. Chci zachovat nějakou slušnost vůči té nabídce. Ale i kolegové, kteří ty nabídky dostali – a někteří jich dostali dokonce více – se shodli na tom, že jsme sem šli všichni pro ty původní vize Úsvitu a že v nich chceme pokračovat. Že je nechceme opustit.

Proto jsme udělali ten krok, který jsme udělali, nechceme být přeběhlíky. My z žádné strany nikam neodcházíme, my neopouštíme ani klub. Osočování, že jsme přeběhlíci, je naprosto nemístné a absurdní.

Od úterka se mluví též o tom, že v hnutí Úsvit jsou problémem finance, netransparentnost. Můžete se k tomu vyjádřit?  

Ano, financování nebylo transparentní a nebylo průhledné. Opět to nemůžu vyvracet. V tuto chvíli bych se ale komentářů ohledně financí v hnutí Úsvit zdržel, protože byla stanovena komise, a ta má provést revizi hospodaření a nakládání s finančními prostředky. Termín dokončení je stanovený, tuším, přesně na měsíc, do té doby bych počkal. Mám samozřejmě nějaký svůj názor, ale dokud ta zpráva nebude na stole, abychom se do ní mohli podívat, nemůžu ho prezentovat. Pravdou však je, že v našem hnutí permanentně chyběly peníze.

Na co například?

Nebylo na volební kampaně, na založení krajských buněk, o kterých se stále jen mluvilo a slibovalo. Do dneška nejsou proplaceny některé faktury za komunální volby. Ano, u některých je to sporné, zda by se zaplatit měly, je diskutabilní, co v nich je uvedeno za náklady, jiné jsou skutečně sporné zcela zřetelně. Ale jsou i takové, a nejsou v zanedbatelném množství, řádově v nich jde o desítky tisíc, které jednoznačně ty služby poskytly, jako například roznos letáků, pronájem billboardů a tak dále. A ty faktury nemají přesto dodneška uhrazeny. To je cynismus, když přitom mluvíme o zaplacení daně (DPH) až po přijetí platby a podobně a přitom sami jako hnutí zavdáváme příčinu k pochybnostem. A to bylo velmi obdobné i v situaci, kdy jsme hovořili o přímé demokracii a zároveň jsme se vyhýbali jakémukoli náznaku nejen přímé demokracie, ale snad dokonce demokracie vůbec, přímo v hnutí Úsvit.

A proto došlo k puči, pokud tedy použiju slova Tomia Okamury?

To, co se událo, bylo označeno za puč a ano, my jsme byli označeni za pučisty. Já to ale krátce zrekapituluju a zkusím ukázat v jiném světle. Když byl odvolán bývalý předseda poslaneckého klubu Radim Fiala, prezentoval to tak, že byl odvolán většinou jednoho hlasu. To bych rád uvedl na pravou míru. Chvíli budeme počítat. Náš poslanecký klub má 14 členů. Podle jednacího řádu klubu je možno ho odvolat nadpoloviční většinou všech členů – nikoli tedy přítomných členů. To znamená, že je to těch osm. Vlastnímu hlasování, pokud si to dobře pamatuju, bylo přítomno 10 osob, osm hlasovalo pro odvolání. A dvě – což byl Radim Fiala a Tomio Okamura – hlasovali proti. Takovéto hlasování nazvat tedy, že byl odvolán většinou jednoho hlasu, je demagogie. A nešlo o ojedinělou záležitost, zejména v posledních dnech.

Další hlasování, co proběhlo, bylo o těch dvou vizích, co spolu soutěžily. Jednu předložil Tomio Okamura a druhou Marek Černoch. O tomtéž proběhlo na klubu hlasování v poměru 10 pro Marka Černocha a 1 proti a jeden se zdržel. Naprosto jednoznačný výsledek hlasování. Následný den se hlasovalo na předsednictvu klubu Úsvit, zda bude podpořeno toto stanovisko. Tam byl zase výsledek hlasování 4 proti jedinému Okamurovi. Ta hlasování byla tedy naprosto jednoznačná. A předseda, který se zaštiťuje přímou demokracií, je přesto nebyl ochoten uznat jako výsledek demokratického hlasování. I při hlasování na konferenci se dala prognóza výsledku odhadnout dopředu a taky tak dopadla. Okamura prostě prohrál se svoji vizí, ale není ochotný to přiznat. A tak to nazývá pučem. Chtěl bych tedy vědět, jak si skutečně Tomio Okamura představuje demokracii.

Víte, jedno je jisté, Tomio Okamura byl autoritativní vždycky a asi jste to museli moc dobře vědět, když jste s ním do politiky vstupovali. Proč jste čekali, že se to změní?

Čekali jsme především to, že dojde k naplnění volebních slibů. Ale ty Okamura evidentně naplnit nechtěl. A znovu připomínám Večerníčka, který to vlastně taky potvrdil. Tomio Okamura celou tu dobu podváděl voliče i příznivce hnutí Úsvit a přímé demokracie. A podváděl i nás.

Silná slova. Ale v souvislosti s vaším předsedou padají dost často. Nebylo právě to třeba také příčinou, že jste se od něj odklonili?  

Víte, nedávno jsme museli řešit, že jsme měli v poště našeho poslaneckého klubu dopis s velmi nechutným slovním obsahem. Byly tam urážky, výhrůžky a podobně. Kolega Petr Adam jako místopředseda klubu si v souvislosti s tím udělal výtah z příspěvků na facebookovém profilu Tomia Okamury. A začal z nich citovat. Ty příspěvky diskutérů byly také naprosto za hranou únosnosti, slušnosti i zákonných mezí. Mluvilo se v nich často i o fyzické likvidaci. Nechybí tam ani příspěvky diskutérů u romských témat ohledně sociálních dávek, typu: ‘Jediná dávka, kterou bych jim dal, by byla dávka ze samopalu.‘ Jestliže se od toho není ochotný Okamura distancovat, a v podstatě i když mu je naznačeno, že by se tomu neměl smát, ale řešit to, tak nezasáhne. Šokovalo mě, že on na to prohlásil, že se přece může smát, čemu chce. On nemá nejmenší pocit a nutkání se od takovýchto rasistických příspěvků distancovat, i když jsou za hranou zákona. A my takovouto politiku opravdu nehodláme dělat.

Ale riskujete, že budete následovat osud strany LIDEM…

Rád bych chtěl zdůraznit, že by nás lidé neměli brát jako stranu LIDEM, i když to sem tam slýcháváme. Je mezi námi totiž jeden zásadní rozdíl. Ten krok, ke kterému jsme byli donuceni, protože se nedá ani říct, že jsme se k tomu odhodlali, nám nic nepřinese. My se tím neudržíme ve vládní koalici, ani jsme se do vládní koalice nedostali. Nezískali jsme žádnou výhodu, nezískáme tím žádné finanční prostředky, protože je notoricky známo, že hnutí Úsvit má na účtu velmi malou finanční částku. Podle toho, jak jsou udělány smlouvy až do konce volebního období, které mimo jiné uzavíral podle mých informací právě Tomio Okamura, tak disponibilní prostředky hnutí až do konce volebního období jsou nula korun. Čili my si nepomůžeme k ničemu. Osočování, že to děláme pro peníze, abychom se dostali k těm nějakým hypotetickým milionům, je tedy naprosto liché. My jsme navíc i tušili, že peníze na účtu ani nejsou. Přesto jsme podezíráni aspoň z toho, že jsme se po něčích zádech někam chtěli dostat. To odmítáme. Chceme pouze realizovat to, co jsme těm lidem před volbami slíbili. Protože Tomio Okamura to realizovat nechce. V tom je ten náš zásadní rozpor.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…