Turecko, to má být náš spojenec? Vždyť dodnes prodávají lidi do otroctví. Stanislav Huml promlouvá i o klacku na prezidenta a utopeném Konvičkovi

29.11.2015 9:03

ROZHOVOR Poslanec ČSSD Stanislav Huml považuje spor mezi premiérem a prezidentem za zbytečné „okopávání kotníků“, které jen poškozuje levici. Omezování svobod a práv kvůli teroru je podle Humla vítězstvím teroristů a tato opatření navíc ani nebudou mít příliš úspěch, konec Islámského státu se nicméně po pařížských útocích přiblížil, jen je nutné udržet jednotu západních zemí.

Turecko, to má být náš spojenec? Vždyť dodnes prodávají lidi do otroctví. Stanislav Huml promlouvá i o klacku na prezidenta a utopeném Konvičkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

Veřejnou debatu v posledních dnech rozvířila mediální přestřelka mezi prezidentem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou. Je to příznak nějakého vážného rozkolu, nebo jde jen o marginální spor?

Mám oba ty lidi rád, Miloše Zemana za jeho bonmoty a jeho přímost, za Slávkem Sobotkou zase stojím, protože je to můj premiér. Nechci jim v tom sporu rozhodně dělat rozhodčího, oba ty politiky mám opravdu rád a přál bych si, aby našli společnou řeč. Jsou to oba významní levicoví politici a celou levici toto okopávání kotníků a vyřizování vzkazů přes média poškozuje. Nechci to dál jitřit a vytahovat další argumenty, to k ničemu nevede. Do budoucna by měly spory utichnout, celoevropsky jsme ve vážné situaci a není čas na maloměšťácké hádky.

Bohuslav Sobotka mimo jiné řekl, že na prezidenta je naštvaná celá ČSSD. Je tato strana opravdu tak jednotná?

K tomu mohu říct jen jedno: nejsme hnutí ANO, kterému velí Babiš a kde všechny názoru musí být podle něj.

Miloš Zeman se účastnil akce spolu s Martinem Konvičkou, který byl následně obviněn z podněcování k nenávisti. Přítomnost prezidenta Konvičkovo hnutí přitom nepochybně posílila…

Na to nejsou jednoduché odpovědi. Extrémní polohy jako je nacismus, jsou mi z duše protivné. Patriot je podle mne ten, kdo chrání rodnou zem, nacista nebo xenofob se povyšuje nad druhé a chce je zotročit – nacisty tedy rozhodně ne, patrioty ano. Konvičku jsem neznal, a teprve až když to vypuklo, viděl jsem rozhovor na DVTV, kde dostal dobré otázky a redaktor Veselovský Konvičku pěkně utopil.

Jiná věc je, že je Martin Konvička používán na prezidenta jako klacek. To ale není vina Miloše Zemana – když dnes přijdu na pódium a tu akci neorganizuji, nevím samozřejmě předem, s kým budu stát na pódiu. Spíš než prezident tedy udělali chybu ti, kdo mu organizují program, ti měli vědět, kde kdo bude stát, kdo to pořádá a kdo tam bude, a prezidenta pak nasměrovat, aby ten problém vůbec nevznikl. Vedle fašisty nebo nacisty demokratický prezident opravdu nemá co dělat, na druhou stranu to, že je někdo obviněn, ještě neznamená, že je vinen.

Jakou šanci má Martin Konvička jako politik s ohledem na vstup do parlamentu?

Myslím, že dnes už je doba tak vyhrocená, že je možné úplně všechno. Když se budeme tlouct mezi sebou, může se stát cokoli.

V souvislosti s podněcováním nenávisti se vedou diskuse o omezování obsahu na internetu. Je to správné?

S tím absolutně nesouhlasím, i Evropský soud pro lid práva uznal, že kritika náboženství je legitimní. Každá debata má dva mantinely – jeden je tam, kde začíná svoboda druhého a kam nemá nikdo právo zasahovat, druhým je trestní zákon, kde jsou jasně nastavená pravidla. Pokud jde o trestný čin, jako je souhlas s vraždou, je to pak jasné.

V mezinárodní oblasti vznikl po sestřelení ruského letadla problém ve vztazích mezi Ruskem a Tureckem. Jak to může ovlivnit boj proti terorismu?

Doufám, že to postup proti teroru a Islámskému státu příliš neovlivní. Ukázalo se ale, kdo je kdo a za koho bojuje. Turecká strana měla peníze z černého prodeje ropy a existuje tam obchod s otroky, a také práva lidí v Turecku jsou brutálně pošlapávána. Kladu si proto otázku, zda má Turecko vůbec právo být v NATO. Co je to vlastně za spojence?

Nevěřím ale, že spor mezi Ruskem a Tureckem zkomplikuje mezinárodní situaci a postup proti Islámskému státu. Myslím, že je dnes tak veliká vůle něco udělat s Islámským státem, že to nedává příliš prostoru těm, kdo by rádi zachovali status, který zde byl před vstupem Ruska do konfliktu. Dnes už Rusko ovládlo vzdušný prostor a je v Sýrii jediné legálně, je tam totiž se souhlasem legitimní vlády.

Jaký vliv bude mít Turecko na řešení uprchlické krize?

Turecko nás jako Evropu bude vydírat. Podle mne skončila doba volného cestování a dřív nebo později padne schengenský prostor, nebo se alespoň zmenší, což bude zřejmě nejrozumnější řešení. Uhlídat řecké hranice totiž nejsme schopní, budeme se tedy muset vzdát některých výhod Evropské unie, jednou z nich je Schengen.

Jaká je šance na rychlou likvidaci Islámského státu?

Myslím, že se to podaří, pokud mezinárodní společenství potáhne za jeden provaz. Poslouchal jsem ale projev Kaczynského a ten vše správně pojmenoval. Polsko ani my jsme nebyli koloniální mocnost, migrační vlna a rozklad na severu Afriky nebo na Blízkém východě je vina koloniálních mocností. A nebyli jsme to my, kdo bombardoval Libyi nebo začal útok na Irák. To, že je situace taková, jaká dnes je, a že se v rozložených zemích spousta lidí zvedla, za to nemůžeme, ale následky nyní poneseme.

V Unii se mluví o nutnosti omezit lidská práva a svobody kvůli terorismu.  Není to tak trochu přiznání, že teroristé dosáhli úspěchu?

Je to vítězství teroristů a je mi to velice líto. Myslím si navíc, že opatření ani nebudou mít příliš úspěch. Když omezíme lidská práva nebo svobodu slova, zavedeme kontroly na hranicích, vrátí nás to zpátky, ale imigranti stejně budou přecházet přes zelenou hranici. Bude to hra na kočku a myš. Bezpečnostní síly nicméně budeme muset posílit, ale na druhou stranu bych jim nezvyšoval pravomoci. Ty pravomoci, jež nyní mají, stačí na to, aby se sledovala rizika imigrace i terorismu. Je třeba pronikat do komunit, sledovat činnost muslimských duchovních, aby se vědělo, zda se v mešitách nepodněcuje k násilí a porušování lidských práv. Muslimové jsou ale i slušní, nejsou to jen radikálové.  A v zájmu těch slušných je, aby jim radikálové nedělali ostudu. Většina lidí má z muslimů strach a oni to jistě také cítí.

Mluví se o tom, že v příštím roce dojde ke kulminaci uprchlické vlny. Jaký bude podle vás tento vývoj a jak se k tomu má postavit Česká republika?

Chudých v Africe je odhadem miliarda a nedá se čekat, že je všechny Evropa přijmeme, většina z nich je nevzdělaných a musíme se přívalové vlně bránit. Není možné dávat občanská práva všem, kdo přijdou, aniž by přispěli do systému. Je zde jeden jednoduchý recept, který už některé země znají  – uprchlíky ohrožené na životě přijmout, dát jim nezbytně nutné vybavení, ubytování a stravu, ale jakmile v jejich zemi válka skončí, tyto výhody jim odejmout a poslat zpět. Zůstat tady bude moci jen ten, kdo si sežene byt a práci a nebude závislý na dávkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…