Ukrajina je umělý stát, kde funguje jenom korupce, jinak nic. Poslanec SPD ocenil „obdivuhodnou trpělivost“, kterou má s těmito lidmi Vladimír Putin

07.02.2019 19:44

ROZHOVOR „Velmoci si často měří svaly na území cizích států. Venezuelci by se měli dohodnout mezi sebou, nebo se stanou novou Ukrajinou či Sýrií a budou jen ve vleku toho, co budou určovat velmoci,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Radovan Vích (SPD), místopředseda výboru pro obranu PS. „Když někdo jedná s představiteli státu, kde uzákoňují různé prebendy pro členy tehdejších bojových skupin Stepana Bandery, pro nás je to naprosto nepřijatelné. Ukrajina je uměle vytvořený stát, kde nefunguje kromě korupce vůbec nic. To, co tam provádí náš ministr zahraničí, s tím nemohu souhlasit,“ dodává.

Ukrajina je umělý stát, kde funguje jenom korupce, jinak nic. Poslanec SPD ocenil „obdivuhodnou trpělivost“, kterou má s těmito lidmi Vladimír Putin
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Radovan Vích (SPD)

Dramatická situace panuje ve Venezuele, která je na tom ekonomicky špatně. Může za to rozhazovačná a neefektivní politika levicové vlády, sankce či pokles cen ropy, na které je Venezuela ekonomicky závislá? Nebo všechno dohromady?
 
Podle mého názoru je to všechno dohromady. Problém je, že se Spojené státy vměšují do suverenity národních států, a to si myslím, není přípustné. Jižní Ameriku považují za svůj takzvaný zadní dvorek, podle toho, jak se to vyvíjí. Režimy, které se brání vměšování Spojených států, jsou často socialistické, protože USA prosazují u těchto zemí zájmy svých firem a nadnárodních korporací. Zbídačování občanů těchto zemí ze strany nadnárodních korporací pak vede ke vzestupu marxistických politiků. Pro zajímavost například Fidel Castro nebyl původně kovaný komunista, ale byl vehnán do spolupráce se Sovětským svazem kvůli tomu, že USA měly Kubu jako svoji ekonomickou kolonii. Řešením pro tyto země není nadvláda USA a nadnárodních korporací ani marxismus. Ale národní suverenita a podpora místních podnikatelů včetně malých a středních.
 
Hrozí ve Venezuele nějaký větší konflikt i s mezinárodním dopadem? Myslím tím, že by se do konfliktu kvůli této jihoamerické zemi dostaly Rusko a USA? Třeba i kvůli odvrácení pozornosti, které mají Trump a prý i Putin doma?
 
Dá se to těžko odhadnout. Ale tato hrozba tady je. Velmoci si často měří svaly na území cizích států. Takto to probíhalo během studené války třeba ve Vietnamu či Afghánistánu, teď na Ukrajině nebo v Sýrii. Venezuelci by se měli dohodnout mezi sebou, nebo se stanou novou Ukrajinou či Sýrií a budou jen ve vleku toho, co budou určovat velmoci. To si myslím, že není správné.
 
Co si myslíte o smlouvě o partnerství, kterou podepsaly Francie a Německo v Cáchách? Máme se mít na pozoru?
 
Tato smlouva má mnohem větší význam, než na první pohled vypadá. Je to o tom, že se touto smlouvou stává podle mého názoru Evropa třírychlostní. Je to reakce na to, co kdyby po Brexitu a eurovolbách vznikla tendence odstředivých sil, které by vedly k tomu, že by se mnohem více otevřely debaty o konci Evropské unie. Oni se na to připravují. Pokud by k tomu došlo, tak chtějí udělat svůj vlastní vnitřní mechanismus. Tato smlouva tomu nasvědčuje. Podle mého názoru je to potvrzení toho, že Evropská unie je slabá a velmoci se připravují na variantu po Evropské unii v rámci třírychlostní EU. 
 
ROZHOVOR Účastník Ukrajinsko - ruského konfliktu: Nemám se za co stydět, chránil jsem svou rodinu...
 
 
K čínské kauze Huawei jste se, myslím, již vyjadřoval, stále nabírá na obrátky. Uvedl jste, že jde o byznys. Základní otázka je, zda nás Číňani opravdu odposlouchávají, což je možné, respektive jestli to dělají jenom oni, nebo i jiní a zda tato kauza není přestřelená v rámci jakéhosi obchodního soupeření mezi velmocemi, v tomto případě USA a Čínou?
 
Nejsem odborník na IT. Většina států EU používá prostředky firmy Huawei. Bavíme se nikoliv pouze o mobilních telefonech, ale i o tom softwaru a hardwaru. Což jsou různé stanice, které přenášejí tato data. Tam jsou různé mikrosoučástky, jejichž součástí jsou v podstatě bývalé elektronické obvody, které v sobě integrují třeba tisíce těchto součástek. A my nevíme, co je vevnitř za součástky. Myslím si, že tyto technologie mají všechny firmy vyrábějící tato zařízení velmi podobné. Co se týče této konkrétní firmy, neslyšeli jsme žádné pádné důvody, i když tvrzení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost považuji za důležité. Myslím, že orgány státní správy by měly projít bezpečnostním auditem a na základě toho to vyhodnotit. Je to věc NÚKIB, měl by říci, jaké ty důvody jsou. Budeme se jeho představitelů na to v bezpečnostním výboru Sněmovny ptát.
 
 
Ministr zahraničí Petříček navštívil Ukrajinu, kde se vyjadřoval velmi proukrajinsky, tvrdě odsoudil ruskou agresi. Co jste říkal na jeho výstupy zde a jak vidíte situaci na Ukrajině?
 
Naše stanovisko je jasné. Když někdo jedná s představiteli státu, kde uzákoňují různé prebendy pro členy tehdejších bojových skupin Stepana Bandery a podobně, pro nás je to naprosto nepřijatelné. Ukrajina, řekněme si na rovinu, je uměle vytvořený stát, kde nefunguje kromě korupce vůbec nic. Je to celé prolezlé korupcí. Pokud se bavíme o anexi Krymu – je potřeba říci, že na Krymu proběhlo referendum a osmdesát procent jeho účastníků se vyslovilo pro to, že chtějí být součástí Ruské federace. Krym byl odjakživa součástí Černomorské flotily, historicky patří k Rusku.
To, co se děje na Ukrajině, což je ještě rozdmýcháváno podporou toho, aby měli ambice být součástí EU a NATO, je přilévání oleje do ohně. Trpělivost prezidenta Putina je v tomto ohledu obdivuhodná. To, co tam provádí náš ministr zahraničí, zástupce vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM, s tím nemohu souhlasit.
 
O Afghánistánu už jsme se bavili podrobně v minulých rozhovorech, nyní probleskují zprávy, že Američané jsou blízko dohodě s Tálibánem a chystají se odtud odejít. Oficiálně to sice ještě potvrzené není, ale to by byl asi pozitivní krok... 
 
Potvrzuje to naše domněnky – a to jsou ty názorové veletoče – jak přiznat vojenský debakl v Afghánistánu, a přitom nevypadat za blbce. Je to skutečně tak, že po 17 letech vojenských intervencí není vidět světlo na konci tunelu a že přítomnost vojsk NATO v Afghánistánu nepřináší výsledky. Je to o tom, že bezpečnostní situace se tam neustále zhoršuje, Tálibán posiluje, produkce opia stoupá. Dlouhodobě tvrdíme, že naše přítomnost zde není již namístě, že neznáme protiteroristickou operaci, která by trvala 17 let. Je potřeba změnit přístup Západu i NATO v celé problematice řešení situace v Afghánistánu. 
 

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec
 
Pro doplnění k zavraždění tří našich vojáků z celkových sedmnácti, kteří tam zahynuli, se přihlásilo hnutí Tálibán. Dnes se bavíme o tom, že se s teroristy nevyjednává, s teroristy se bojuje. Spojené státy jednají s Tálibánem s tím, aby byl ukončen tento konflikt s podmínkou, že bude odchod vojsk osmnáct měsíců po podpisu smlouvy. Jenom dochází na naše slova, my to samozřejmě vítáme. Ostatní politické strany, které dlouhodobě tvrdily, že je důležité držet transatlantické vazby a jak naše přítomnost potvrzuje boj proti terorismu, tak najednou k této situaci mlčí a nikdo se k tomu nevyjadřuje.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…