Umělá inteligence už odpovídá také za české politiky. Vyzkoušeli jsme to. A toto je výsledek

15.06.2023 9:45 | Rozhovor

Umělá inteligence boří konvenční stereotypy na všech frontách. Mílovými kroky proniká také do české politiky. První politickou stranou, která našla odvahu otevřít náruč tomuto technologickému pokroku, jsou Svobodní. Na svém webu v těchto dnech spustili speciální aplikaci, které říkají „SvoBOT“. Ta právě za využití prvků umělé inteligence umí odpovídat na všechny otázky, které se týkají programů a postojů Svobodných. A tak se ParlamentníListy.cz rozhodly tuto aplikaci vyzkoušet. Náš redaktor nejdříve požádal umělou inteligenci o výběr těch nejzajímavějších otázek na Libora Vondráčka, předsedu Svobodných a zároveň lídra pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Následně pak nechal na tyto otázky odpovědět „SvoBOTa“. A toto je výsledek.

Umělá inteligence už odpovídá také za české politiky. Vyzkoušeli jsme to. A toto je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Jaké jsou hlavní priority Svobodných pro nadcházející volby do Evropského parlamentu a jaké změny byste chtěl prosadit na evropské úrovni?
 
V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu se Svobodní zaměřují na hájení zájmů České republiky a jejích občanů v rámci Evropské unie. Chceme zachovat národní suverenitu a odmítáme předání dalších pravomocí na úroveň EU. Důležitým tématem je pro nás snížení zbytečné byrokracie a regulací, které brzdí podnikání a svobodu jednotlivců. Usilujeme o zjednodušení legislativy a zrušení předpisů, které omezují konkurenci a inovace. Kromě toho chceme prosazovat odpovědnou rozpočtovou politiku na úrovni EU, která zamezí plýtvání penězi daňových poplatníků a zvýší transparentnost výdajů. Ochrana soukromí a svobody slova občanů v digitálním prostředí je pro nás také klíčová, a proto odmítáme cenzuru a nadměrný dohled státu nad občany. Dále chceme podporovat flexibilní trh práce, který umožní snadnější přizpůsobení se ekonomickým změnám a zvýší konkurenceschopnost českých firem a zaměstnanců. A nakonec, usilujeme o prosazování otevřeného obchodu a volného pohybu zboží a služeb mezi zeměmi EU, což podpoří ekonomický růst a prosperitu.
 
 
Jaký je váš názor na současnou situaci v Evropské unii a jaké kroky byste podnikl pro posílení suverenity České republiky?
 
V současné situaci v Evropské unii vidíme řadu problémů, které omezují svobodu a suverenitu členských států včetně České republiky. Jedním z hlavních problémů je centralizace moci a rozhodování na úrovni EU, což vede k omezení pravomocí jednotlivých členských států a zasahování do jejich vnitřních záležitostí. Pro posílení suverenity České republiky bychom podnikli následující kroky: Chceme bránit zájmy České republiky tím, že odmítneme předání dalších pravomocí na úroveň EU a budeme usilovat o navrácení některých pravomocí zpět na národní úroveň. Chceme, aby rozhodování probíhalo co nejblíže občanům, a proto budeme prosazovat princip subsidiarity, který zajišťuje, že rozhodnutí jsou přijímána na nejnižší možné úrovni. Chceme zastupovat zájmy České republiky v rámci EU a aktivně se účastnit jednání a rozhodování, abychom mohli hájit naše postoje a prosazovat změny, které považujeme za důležité. Chceme spolupracovat s ostatními členskými státy EU na základě dobrovolnosti a vzájemného respektování suverenity, přičemž budeme usilovat o společné řešení problémů a podporu spolupráce v oblastech, kde je to prospěšné pro všechny zúčastněné strany.
 
Můžete představit některé konkrétní zákony nebo regulace, které byste chtěl změnit či zrušit, aby byl trh svobodnější a méně ovlivňován státem?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…