Úspěšné akce Mosadu se ven nedostávají. Exagent Gad Šimron řekl PL pravdu o některých z nich

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.12.2023 4:44 | Rozhovor

„Dobrá, unesli jsme Eichmanna z Argentiny. Ale má knížka aktuálně vydaná česky, tedy Poprava kata z Rigy, je o jediném případu, kdy Mosad zavraždil nacistu. Jediném,“ dušuje se bývalý agent Mosadu a novinář, ale i významný spisovatel Gad Šimron. ParlamentníListy.cz s ním v druhé části obsáhlého interview hovořily o lovu nacistů, rasismu v Izraeli, speciálních vojenských jednotkách a vyhazovu z novin.

Úspěšné akce Mosadu se ven nedostávají. Exagent Gad Šimron řekl PL pravdu o některých z nich
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý agent Mosadu a spisovatel Gad Šimron

Jak je možné, že o operacích izraelských tajných služeb se toho ví tolik, kdežto o operacích těch britských, ruských či třeba čínských mnohem méně?

Nevíme nic. Věřte mi. Vše, co víme o Mosadu a Šabaku, je tak zhruba 0,01 % toho, co se děje. Většina operací, které lidé znají, jsou ty, co se nezdařily. Opravdu jen velmi málo úspěšných příběhů se dostalo později na veřejnost.

Promiňte, ale hned dva od vás už jsou k mání i českému čtenáři. Knihy Poprava Kata z Rigy a Exodus podle Mosadu. A třeba s operací Entebbe mohu, jen co mi paměť slouží, uvést několik dalších čerstvějších...

Samozřejmě že část příběhů šla ven. Třeba ten o neúspěšném výsadku Američanů v roce 1980, který měl osvobodit rukojmí z jejich velvyslanectví v Teheránu. O tom víme všechno. Nicméně většina operací, které jsou tajné a jsou udržovány v utajení, takovými zůstane. Už mnoho knih bylo napsáno o americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) a Federálním úřadu pro vyšetřování (FBI) či ruské Federální službě bezpečnosti (FSB). Nevím sice proč, ale je to fakt, že příběhy Institutu pro výzvědné a zvláštní operace (Mosad) jsou velmi populární. To by ale měl objasnit nějaký akademický výzkum.

Když jdete na Google a napíšete heslo Mosad, má několik desítek milionů odkazů. Je to druhé nejvíce populární hebrejské slovo po slově shalom. Byl jsem korespondentem izraelského deníku Ma’ariv v Německu v devadesátkách. Tehdy to byly největší izraelské noviny, dnes škoda mluvit. Nebylo jediného dne, kdy by někdo nenapsal něco ohledně Mosadu. Vražda na Srí Lance, atentát na izraelskou ambasádu v Londýně, a tak. O londýnském případu vyšel v Bildu titulek, že dvacet agentů Mosadu pátrá po atentátnické skupině Černý pavouk. Tehdy jsem toho měl plnou hlavu. Jak sakra vědí, že jich bylo dvacet? Co je to, dopr***e, Černý pavouk?

Takhle dnes můžu napsat o jednotce, která má za úkol odstranit šéfa Hamásu Jahjá Sinvára, že se skládá z 24 lidí, z nichž jsou dva translidé hovořící belgicky, tři trpaslíci a jeden kybernetický expert. Kdo může říct, že to není pravda? Můžete napsat, co chcete, a to se i děje. Mnoho z nás vidělo film Mnichov od Stevena Spielberga. Stejně jak se dělají v Hollywoodu westerny, tak on udělal eastern. Ten film nemá vůbec nic společného se skutečností. Viděl jsem ho na premiéře v Izraeli a vedle mě seděl chlapík z toho týmu, který následně odstraňoval teroristy. Smáli jsme se. Co to je? Pohádka, Walt Disney. Ostatně takových fejkových příběhů je velice mnoho. Moc jim nevěřte.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je stále zřejmější, že Izraeli se nejdná jen o Hamáz,ale o konečné řešení, vyhnat, zabít všechny Palestince., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.12.2023 8:16:26

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…