Závažné důvody pro odklad církevních restitucí. Foldyna prozradil více

14.01.2014 17:21 | Zprávy

ROZHOVOR Sociálnědemokratickému poslanci se podařilo na jednání ústecké ČSSD prosadit usnesení vyzývající stranu k omezení církevních restitucí. Nyní pro ParlamentníListy.cz Foldyna shrnuje nejdůležitější argumenty, proč nesmí debata o miliardách pro církve usnout. Existují prý velká nebezpečí. Jaroslav Foldyna také uvedl, že ČSSD při koaličních jednáních postrádá informační pružnost. „Zatímco kluby ANO a lidovců jednaly dnes, klub ČSSD zasedne až další týden,“ řekl.

Závažné důvody pro odklad církevních restitucí. Foldyna prozradil více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

V Ústeckém kraji se vám na KVV podařilo schválit usnesení vyzývající poslance ČSSD k podpoře omezení církevních restitucí. Jaká je k takovému kroku nálada ve straně?

Na úrovni našich místních organizací se s tím lidé nechtějí smířit. Argumentuji ale jednou věcí: Padesát procent z vás, kteří říkají, že ČSSD něco dělá nebo nedělá, si musí uvědomit, že nešlo k volbám a sociální demokracie tak má pouze padesát poslanců. Do jisté míry je to odrazem toho, jak sociální demokracie dopadla.

Na druhou stranu ale nelze rezignovat na to, že i v tomto počtu nemůžeme některé věci udělat. Je povinností udělat maximum při skutečnosti, že nás je ve sněmovně padesát, komunistů třicet tři a čtrnáct poslanců z Úsvitu. Jsme tedy schopni najít možnost redukce rozsahu církevních restitucí zejména v nehmotných plněních, v té hanebné valorizaci. To je skutečně hanebné vůči českému národu. Musíme tedy něco udělat a já jsem přesvědčen, že je třeba se k tomu postavit.

Nepletu-li se, v koaliční smlouvě není o restitucích vůbec nic. Nebojíte se, že se to celé nechá vyšumět?

To se nesmí nechat vyšumět. Jsem přesvědčen, že i ČSSD v rámci vyjednávací komise s církvemi jedná a má v požadavcích minimalizaci valorizace. Já jsem radikálnější, zrušil bych to úplně, protože je to diskriminující vůči těm, kteří restituovali v 90. letech a nikdo jim nic nevalorizoval.

Já prosazuji, abychom předložili návrh zákona, jímž se o rok odloží účinnost a planost zákona o narovnání státu s církvemi. Obecně řečeno, ať se to celé odloží o rok, je k tomu několik velice vážných důvodů.

Za prvé: Nashromáždilo se 80 tisíc žádostí o vydání, které by měly být zpracovány do června a to prostě nelze stihnout, aniž by došlo k chybám. Může dojít k prolomení Benešových dekretů a precedenty by nás mohly stát ještě víc.

Druhou věcí je oprávněnost některých žádostí. Je třeba to znovu prozkoumat. V případě různých podivných církví nebo dekoncentrátů římskokatolické církve, jakými jsou různé rytířské svazy a řády, už teď vidíme, že to začínají prodávat. Nevidím navíc jediný důvod, proč by církve měly být osvobozeny od daně z příjmů.

V této chvíli jsem komunikoval s kolegou Humlem, s kolegou Fidlerem z Úsvitu a právníkem Jirkou Vyvadilem a chceme připravit návrh zákona, jímž by se platnost církevních restitucí odložila o rok, a dořešily by se sporné věci.

Jistě je pochopitelné, že při koaličním vládnutí je nutné dělat programové kompromisy. Důrazná kritika a nesouhlas se schválenou podobou restitucí byla ale vlajkovou lodí sociální demokracie. Berete ústupky v této věci jako zásadní chybu? Proč nebyla ze strany vedení ČSSD snaha na tom trvat?

ČSSD docílila ustavení komise, která s církvemi vyjednává a zahájila tak dialog. Nebylo řečeno, že se to musí vyřešit už při podpisu koaliční smlouvy, máme před sebou čtyři roky. Znovu opakuji, že se musíme začít bavit o tom, jak je Pozemkový úřad schopen správně vyřídit za necelých šest měsíců 80 tisíc žádostí o vydání. Podle mě to nelze.

Koaliční smlouva odkladu účinnosti zákona o narovnání státu s církvemi nebrání, výslovně se k tomu nevyjadřuje. Otevře se o tom pochopitelně velká diskuse, ale ČSSD se o to minimálně musí pokusit. Když to ani nezkusíme, můžeme říci, že neplníme sliby. V této chvíli ovšem pracuje vyjednávací komise a ČSSD ta prosazuje o snížení valorizace, zmiňuje pochybnosti o vlastnických právech církví a podobně. Nesmíme to nechat usnout.

Jak hodnotíte kandidáty na ministry za vaši vlastní stranu? Co říkáte na výhrady prezidenta, třeba plzeňské studium Milana Chovance?

K tomu se nechci vyjadřovat, je to v plné kompetenci a odpovědnosti Bohuslava Sobotky jako předsedy sociální demokracie a následně premiéra. Jak se píše v Bibli: Po ovoci poznáte je. Takže já si počkám spíš na konkrétní věci, jak bude vypadat činnost této vlády a jednotlivých ministrů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…