Závažné důvody pro odklad církevních restitucí. Foldyna prozradil více

14.01.2014 17:21

ROZHOVOR Sociálnědemokratickému poslanci se podařilo na jednání ústecké ČSSD prosadit usnesení vyzývající stranu k omezení církevních restitucí. Nyní pro ParlamentníListy.cz Foldyna shrnuje nejdůležitější argumenty, proč nesmí debata o miliardách pro církve usnout. Existují prý velká nebezpečí. Jaroslav Foldyna také uvedl, že ČSSD při koaličních jednáních postrádá informační pružnost. „Zatímco kluby ANO a lidovců jednaly dnes, klub ČSSD zasedne až další týden,“ řekl.

Závažné důvody pro odklad církevních restitucí. Foldyna prozradil více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

V Ústeckém kraji se vám na KVV podařilo schválit usnesení vyzývající poslance ČSSD k podpoře omezení církevních restitucí. Jaká je k takovému kroku nálada ve straně?

Na úrovni našich místních organizací se s tím lidé nechtějí smířit. Argumentuji ale jednou věcí: Padesát procent z vás, kteří říkají, že ČSSD něco dělá nebo nedělá, si musí uvědomit, že nešlo k volbám a sociální demokracie tak má pouze padesát poslanců. Do jisté míry je to odrazem toho, jak sociální demokracie dopadla.

Na druhou stranu ale nelze rezignovat na to, že i v tomto počtu nemůžeme některé věci udělat. Je povinností udělat maximum při skutečnosti, že nás je ve sněmovně padesát, komunistů třicet tři a čtrnáct poslanců z Úsvitu. Jsme tedy schopni najít možnost redukce rozsahu církevních restitucí zejména v nehmotných plněních, v té hanebné valorizaci. To je skutečně hanebné vůči českému národu. Musíme tedy něco udělat a já jsem přesvědčen, že je třeba se k tomu postavit.

Nepletu-li se, v koaliční smlouvě není o restitucích vůbec nic. Nebojíte se, že se to celé nechá vyšumět?

To se nesmí nechat vyšumět. Jsem přesvědčen, že i ČSSD v rámci vyjednávací komise s církvemi jedná a má v požadavcích minimalizaci valorizace. Já jsem radikálnější, zrušil bych to úplně, protože je to diskriminující vůči těm, kteří restituovali v 90. letech a nikdo jim nic nevalorizoval.

Já prosazuji, abychom předložili návrh zákona, jímž se o rok odloží účinnost a planost zákona o narovnání státu s církvemi. Obecně řečeno, ať se to celé odloží o rok, je k tomu několik velice vážných důvodů.

Za prvé: Nashromáždilo se 80 tisíc žádostí o vydání, které by měly být zpracovány do června a to prostě nelze stihnout, aniž by došlo k chybám. Může dojít k prolomení Benešových dekretů a precedenty by nás mohly stát ještě víc.

Druhou věcí je oprávněnost některých žádostí. Je třeba to znovu prozkoumat. V případě různých podivných církví nebo dekoncentrátů římskokatolické církve, jakými jsou různé rytířské svazy a řády, už teď vidíme, že to začínají prodávat. Nevidím navíc jediný důvod, proč by církve měly být osvobozeny od daně z příjmů.

V této chvíli jsem komunikoval s kolegou Humlem, s kolegou Fidlerem z Úsvitu a právníkem Jirkou Vyvadilem a chceme připravit návrh zákona, jímž by se platnost církevních restitucí odložila o rok, a dořešily by se sporné věci.

Jistě je pochopitelné, že při koaličním vládnutí je nutné dělat programové kompromisy. Důrazná kritika a nesouhlas se schválenou podobou restitucí byla ale vlajkovou lodí sociální demokracie. Berete ústupky v této věci jako zásadní chybu? Proč nebyla ze strany vedení ČSSD snaha na tom trvat?

ČSSD docílila ustavení komise, která s církvemi vyjednává a zahájila tak dialog. Nebylo řečeno, že se to musí vyřešit už při podpisu koaliční smlouvy, máme před sebou čtyři roky. Znovu opakuji, že se musíme začít bavit o tom, jak je Pozemkový úřad schopen správně vyřídit za necelých šest měsíců 80 tisíc žádostí o vydání. Podle mě to nelze.

Koaliční smlouva odkladu účinnosti zákona o narovnání státu s církvemi nebrání, výslovně se k tomu nevyjadřuje. Otevře se o tom pochopitelně velká diskuse, ale ČSSD se o to minimálně musí pokusit. Když to ani nezkusíme, můžeme říci, že neplníme sliby. V této chvíli ovšem pracuje vyjednávací komise a ČSSD ta prosazuje o snížení valorizace, zmiňuje pochybnosti o vlastnických právech církví a podobně. Nesmíme to nechat usnout.

Jak hodnotíte kandidáty na ministry za vaši vlastní stranu? Co říkáte na výhrady prezidenta, třeba plzeňské studium Milana Chovance?

K tomu se nechci vyjadřovat, je to v plné kompetenci a odpovědnosti Bohuslava Sobotky jako předsedy sociální demokracie a následně premiéra. Jak se píše v Bibli: Po ovoci poznáte je. Takže já si počkám spíš na konkrétní věci, jak bude vypadat činnost této vlády a jednotlivých ministrů.

Pokud jde o program ČSSD v koaliční smlouvě, ale i obecně, je Bohuslav Sobotka dostatečně důrazný předseda?

Nevím, zda je dostatečně důrazný, ale ve chvíli, kdy spolu teď mluvíme (úterý odpoledne – pozn. red.) zasedají kluby ANO a KDU-ČSL. Klub ČSSD zasedne až příští týden a já jsem tady ve sněmovně mluvil na chodbě s kolegy a my trošku postrádáme kontinuální spjatost s vyjednáváním a informační pružnost.

V této chvíli se vyjednává, ale poslanecký klub sociální demokracie má méně informací než mají ostatní. Vyhýbám se tvrzení, jestli je předseda měkota nebo tvrďák, to se pozná až při realizaci programu. Znovu opakuji, že Bohuslav Sobotka za to nese plnou odpovědnost a já jsem přesvědčen, že si to také uvědomuje.

Předseda Sobotka v sobotu v rozhovoru pro Právo řekl, že pokud chtěl prezident Zeman jiné ministry, měl sestavením vlády pověřit někoho jiného. Nejsou to příliš silná slova?

Jsou to slova, kterým podle mě není třeba věnovat pozornost, protože byla pronesena v konkrétní chvíli při momentálním rozpoložení. Tohle jsou věci, které podle mě není třeba v tuto chvíli komentovat, není to vůbec podstatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …