Zdechovský: Babiš hraje své hry. Vyjednává s EU, a proto souhlasí s migrací. Varuji, toto se chystá

07.05.2018 16:10

ROZHOVOR Někteří lidé v Evropské unii se chtějí přihlásit ke Globálnímu kompaktu pro migraci, a tak se v Evropském parlamentu schvalovalo usnesení zaměřené na podporu samotné migrace a opomíjející způsoby jejího řešení. Tomáš Zdechovský, jenž byl jedním z pouhých sedmi českých europoslanců, kteří proti této deklaraci hlasovali, svůj krok vysvětluje tím, že bychom mohli být nuceni přijímat stále víc žadatelů o azyl bez právního nároku. I z toho důvodu mu vadí, že ministr vnitra Lubomír Metnar podepsal na ministerské konferenci v Marakéši politickou deklaraci, která v mnoha bodech vyjadřuje podporu legální migraci Afričanů do Evropské unie.

Zdechovský: Babiš hraje své hry. Vyjednává s EU, a proto souhlasí s migrací. Varuji, toto se chystá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Při schvalování Usnesení Evropského parlamentu k pokroku v iniciativě globálních paktů OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících jste jako jeden z pouhých sedmi českých europoslanců hlasoval proti. Jaké důvody vás k tomu vedly?

Tím hlavním důvodem, proč jsem hlasoval proti, bylo to, že uvedená deklarace je příliš zaměřená na podporu samotné migrace, a ne na způsoby řešení tohoto problému. Podle mě je tento návrh absolutně nepřijatelný a víceméně jenom podporuje takové levicové vidění světa.

Říkáte, že je to naprosto nepřijatelný návrh, přesto devět českých europoslanců v čele se Stanislavem Polčákem, Jaromírem Štětinou a Luďkem Niedermayerem hlasovali pro. Co mělo být záměrem tohoto dokumentu a v čem je tak důležitý, že se o něm v této podobě muselo na půdě Evropského parlamentu hlasovat?

Hlavní záměr spočíval v tom, že někteří lidé v Evropské unii se chtěli přihlásit k závěrům OSN. To usnesení sice není nijak závazné, není to legislativní akt, nicméně se následně promítá do řady smluv a jednání. Proto jsem všechny své kolegy dopředu několikrát upozorňoval, že schválením tohoto usnesení se můžeme do budoucna výrazným způsobem přiblížit k tomu, že OSN se bude snažit nás nutit k tomu, abychom přijímali stále více žadatelů o azyl, ačkoli na to nebudou mít třeba z hlediska práva nárok.

Má toto usnesení přímou souvislost s Globálním kompaktem pro migraci, o němž se zatím jedná na diplomatické úrovni a který by měl být oficiálně předložen k podpisu členským státům OSN na Valném shromáždění v září letošního roku?

Určitě tam souvislost existuje. Je to součást nějakého balíčku opatření, jež se v tomto směru chystají. Je to vlastně jedno z mnoha usnesení, která k migraci jsou v poslední době z hlediska OSN připravována a předkládána. Samozřejmě to nemá legislativní návaznost, že bychom to museli přijmout do naší legislativy, nicméně já osobně vidím souvislost především v tom, že když podobná usnesení budeme přijímat, tak se nám potom bude těžko argumentovat třeba proti kvótám nebo proti dalším nesmyslům, které navrhují některé členské státy, někteří poslanci nebo politici.

Stejným směrem míří i politická deklarace a akční plán Euro-afrického dialogu o migraci a rozvoji pro roky 2018–2020, který jménem České republiky ve středu podepsal v Marakéši ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar. Tento dokument v mnoha bodech vyjadřuje podporu legální migraci Afričanů do Evropské unie. Co si o tomto kroku českého ministra myslíte a neměl se zachovat podobně jako maďarský ministr vnitra, který jako jediný deklaraci nepodepsal?

Podle mě se český ministr měl zachovat stejně. To jsou právě ty detaily, které musí člověk znát v momentě, kdy se projednávají otázky migrace. Bohužel pan ministr si ty detaily asi nepřečetl nebo si je nespojil, a proto to podepsal. Myslím, že jeho stanovisko je poměrně naivní. Nedokážu si to vysvětlit ničím jiným než tím, že Andrej Babiš nejspíše přehodnocuje svoje stanovisko k migraci s tím, že neustále potřebuje lidi do různých svých provozů. Nikdo mu za třináct a půl tisíce hrubého dnes nechce v těch provozech pracovat, a tak hledá nové pracovníky. Protože si opravdu nedokážu představit jiný důvod, proč by se někdo k něčemu takovému přihlásil. Jsem přesvědčen, že to měla Česká republika společně s Maďarskem odmítnout.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Když už jste premiéra v demisi Andreje Babiše zmínil, tak se zeptám, čím si vysvětlujete skutečnost, že on sám v duchu většinového mínění českých občanů vystupuje proti té podobě migrace, které jsme v Evropě už tři roky svědky, ale ministr vnitra jeho vlády jde de facto proti jím prezentovanému postoji?

Myslím, že Andrej Babiš hraje svoje hry. To už jsme pochopili i při různých jiných příležitostech, kdy Andrej Babiš deklaroval nějaký postoj a pak, když ten postoj šel proti jeho firmám, tak ho změnil. V současné době si třeba Andrej Babiš vyjednává nějaké podmínky v zemědělství. A nejspíše zjistil, že by ten postoj nemusel být výhodný pro firmy, které má v současné době uložené ve svěřeneckém fondu, a proto se to podepsalo. Opravdu žádný jiný reálný důvod pro podepsání tohoto dokumentu nemůžu najít. Myslím si, že česká vláda v tomhle skutečně nerespektovala dřívější ustanovení a doporučení českých expertů v této věci. V těch detailech, které tam jsou, a především těch, které se týkají migrační krize, česká vláda v žádném případě neměla na to odvolávání se na dokumenty OSN přistoupit. Buďto měla trvat na jejich vyjmutí, nebo tu deklaraci měla podobně jako ministr zahraničí Maďarska nepodepsat.

Mohou zmíněné usnesení Evropského parlamentu i nezávazná deklarace z Marakéše nějakým závažným způsobem posunout přístup Evropské unie k řešení migrace?

Asi nemůže, nicméně já bych byl od začátku ostražitý, protože si dobře pamatuji, že na začátku se nás taky málo postavilo proti kvótám. A nakonec pak byly kvóty prosazovány jako jediné řešení. Takže bych byl od začátku velmi tvrdý, neústupný a upozorňoval bych na to, že tohle se nemůže stát a takové návrhy my rozhodně podporovat nebudeme. A začal bych proti nim systematicky společně s dalšími členskými státy vystupovat. Protože když se to nechá být, tak se uplatní sendvičová metoda a je možné, že z toho do budoucna vznikne nějaká legislativa. Už mnohokrát se nám podařilo systematickým způsobem zabránit různým nesmyslům, takže musíme i v tomto případě proti těm nesmyslům vystupovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…