Zdechovský se nezvykle tvrdě opřel do současné EU. Promluvil i o změnách v KDU-ČSL

08.01.2019 9:44 | Zprávy

ROZHOVOR Jean-Claude Juncker? Žádnou funkci by neměl vykonávat a s ním i polovina jeho komise. A předseda Evropské rady? K ničemu. Europoslanec Tomáš Zdechovský by rád vyházel značnou část bruselského establishmentu se slovy: „Neefektivní!“ Výhrady má k fungování Evropské rady i parlamentu. Agentury? Některé zrušit, další sloučit. „EU se zabývá minoritními problémy a dává je na roveň těm důležitým a existenčním,“ kritizuje a žádá reformy. A co posílení pravomocí členských států? Zbytečné. Stejně bychom na jednání poslali totálně nekompetentního úředníka, který by se jen divil, co se odhlasovalo. Zdechovský se vyjádřil i k volbě předsedy KDU-ČSL. Další funkci by měl pro Jiřího Čunka.

Zdechovský se nezvykle tvrdě opřel do současné EU. Promluvil i o změnách v KDU-ČSL
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Hovořil jste v médiích o tom, že předpokládáte propad sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu, ale kdo podle vás posílí?

Obecně posílí strany pravicové nebo ty, které mají pravicový pohled. Ale nechci používat nálepky. Prostě posílí strany, které mají jiný pohled na fungování Evropské unie.

Patříte k těm, kteří hlasitě volají po reformách. „EU se potřebuje změnit, musíme zrušit agentury, které se neosvědčily, a také zlepšit systém financování. EU musí být štíhlejší, rychlejší, lépe schopná reagovat na věci, jako je migrační krize. Do budoucna je třeba stopnout dotace pro soukromé firmy a směrovat je jen do veřejného sektoru,“ popsal jste pro euroactiv.cz. Můžete být konkrétnější a co je priorita? Co je nejdůležitější?

Projít větší institucionální reformou. Není potřeba zřizovat další agentury a instituce, ale podívat se, jak fungují. Některé budeme muset zrušit, jiné sloučit. Je potřeba si říci, co jsou vlastně priority EU. Nemůžeme řešit všechno. Nemůžeme mít agentury, které budou řešit problematiku, která v dnešní době není v kompetenci EU, a odůvodňovat to například globálním výzkumem nebo snahou připravit se na globální změny. Je nutné zamyslet se nad tím, jestli potřebujeme předsedu Evropské komise, jestli potřebujeme dva parlamenty, donutit Francouze ke tvrdé diskusi o tom, jak změnit fungování Evropského parlamentu, jestli je potřeba Evropská rada… Prezident Evropské rady, v současné době Donald Tusk… Ta funkce mi přijde naprosto zbytečná. Měla by připadnout buď předsedovi Komise, nebo předsedovi vlády členského státu. A další a další věci.
Zmiňovala jste reformy… Evropské dotace opravdu v řadě států zkazily normální fungování trhu. Měli bychom se zaměřit na to, abychom dávali peníze do vědy a výzkumu, a tam se může poprat státní a soukromý subjekt. I soukromé subjekty si sáhnou na peníze. Ale ne že firmy spojené s nějakým podnikatelem a politikem budou dostávat dotace a jiné ne.

V už zmiňovaném článku nehovoříte jen o zeštíhlení aparátu, ale také o tom, že je potřeba vyměnit lídry v Bruselu. Kteří by měli opustit svá místa?

Určitě Jean-Claude Juncker. I kvůli zdravotnímu stavu a dalším okolnostem by neměl dále už žádnou funkci zastávat. Kdybych měl možnost obměnit kabinet předsedy Komise a komisaře, polovina jich na svých místech nemá co dělat. Jejich fungování spatřuji jako velmi problematické a neefektivní. Mám obrovský problém i s některými lídry některých politických stran, kteří v případě Brexitu nezahráli pozitivní roli.

Mají podobné názory i ostatní europoslanci?

Z těch, se kterými jsem více v kontaktu, tak dvě třetiny. Jedna třetina hodně bojuje za to, aby EU fungovala, další chce reformu. My chceme reformu Evropské unie! Nechci, aby se sáhodlouze řešilo, jestli muži mají být nazýváni muži a ženy ženami, ale řešit problémy, které společnost má. To, že nemáme děti, nezakládají se rodiny atd. Chybějí inovace, není patentová ochrana. EU se mezitím zabývá minoritními problémy a dává je na roveň těm důležitým a existenčním.  

Také premiér Andrej Babiš volá dlouhodobě po tom, aby se EU změnila. Chce, aby byla posílena role členských států. Je to rozumný návrh, mají dnes jednotlivé členské státy málo pravomocí?

Mají jich hodně, bohužel nemáme schopné lidi, kteří by si byli schopní materiály přečíst, argumentovat a připomínkovat je. EU je o kompromisu. Nerozumím tomu, co chce vracet do rukou členských států. Pan premiér má moc bouchnout do stolu a říct, že gender není hlavní problém Evropské unie a že problém je například s tím, že některé státy podvádějí ve statistikách po stránce migrace. Řada členských států řeší to, zda uvádět třetí pohlaví, ale ve statistikách neřeší, že dvě třetiny lidí podvádějí, uvádějí špatný věk či odkud pocházejí. Kdyby měly členské státy více pravomocí, nic se nezmění. Většina členských států na jednání pošle totálně nekompetentního úředníka, který se neúčastní diskusí, hlasuje a je překvapen, co z toho vychází. Ukázala to zbraňová směrnice. My jsme zaspali. Je super, že se bývalý ministr fotil s brokovnicí, ale nebyl schopen při klíčových jednáních pohovořit anglicky a říct, co chceme. To je dnes největší problém České republiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…