Zdechovský se nezvykle tvrdě opřel do současné EU. Promluvil i o změnách v KDU-ČSL

08.01.2019 9:44

ROZHOVOR Jean-Claude Juncker? Žádnou funkci by neměl vykonávat a s ním i polovina jeho komise. A předseda Evropské rady? K ničemu. Europoslanec Tomáš Zdechovský by rád vyházel značnou část bruselského establishmentu se slovy: „Neefektivní!“ Výhrady má k fungování Evropské rady i parlamentu. Agentury? Některé zrušit, další sloučit. „EU se zabývá minoritními problémy a dává je na roveň těm důležitým a existenčním,“ kritizuje a žádá reformy. A co posílení pravomocí členských států? Zbytečné. Stejně bychom na jednání poslali totálně nekompetentního úředníka, který by se jen divil, co se odhlasovalo. Zdechovský se vyjádřil i k volbě předsedy KDU-ČSL. Další funkci by měl pro Jiřího Čunka.

Zdechovský se nezvykle tvrdě opřel do současné EU. Promluvil i o změnách v KDU-ČSL
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Hovořil jste v médiích o tom, že předpokládáte propad sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu, ale kdo podle vás posílí?

Obecně posílí strany pravicové nebo ty, které mají pravicový pohled. Ale nechci používat nálepky. Prostě posílí strany, které mají jiný pohled na fungování Evropské unie.

Anketa

Je Jan Hamáček dobrý předseda ČSSD?

5%
81%
hlasovalo: 6071 lidí

Patříte k těm, kteří hlasitě volají po reformách. „EU se potřebuje změnit, musíme zrušit agentury, které se neosvědčily, a také zlepšit systém financování. EU musí být štíhlejší, rychlejší, lépe schopná reagovat na věci, jako je migrační krize. Do budoucna je třeba stopnout dotace pro soukromé firmy a směrovat je jen do veřejného sektoru,“ popsal jste pro euroactiv.cz. Můžete být konkrétnější a co je priorita? Co je nejdůležitější?

Projít větší institucionální reformou. Není potřeba zřizovat další agentury a instituce, ale podívat se, jak fungují. Některé budeme muset zrušit, jiné sloučit. Je potřeba si říci, co jsou vlastně priority EU. Nemůžeme řešit všechno. Nemůžeme mít agentury, které budou řešit problematiku, která v dnešní době není v kompetenci EU, a odůvodňovat to například globálním výzkumem nebo snahou připravit se na globální změny. Je nutné zamyslet se nad tím, jestli potřebujeme předsedu Evropské komise, jestli potřebujeme dva parlamenty, donutit Francouze ke tvrdé diskusi o tom, jak změnit fungování Evropského parlamentu, jestli je potřeba Evropská rada… Prezident Evropské rady, v současné době Donald Tusk… Ta funkce mi přijde naprosto zbytečná. Měla by připadnout buď předsedovi Komise, nebo předsedovi vlády členského státu. A další a další věci.
Zmiňovala jste reformy… Evropské dotace opravdu v řadě států zkazily normální fungování trhu. Měli bychom se zaměřit na to, abychom dávali peníze do vědy a výzkumu, a tam se může poprat státní a soukromý subjekt. I soukromé subjekty si sáhnou na peníze. Ale ne že firmy spojené s nějakým podnikatelem a politikem budou dostávat dotace a jiné ne.

V už zmiňovaném článku nehovoříte jen o zeštíhlení aparátu, ale také o tom, že je potřeba vyměnit lídry v Bruselu. Kteří by měli opustit svá místa?

Určitě Jean-Claude Juncker. I kvůli zdravotnímu stavu a dalším okolnostem by neměl dále už žádnou funkci zastávat. Kdybych měl možnost obměnit kabinet předsedy Komise a komisaře, polovina jich na svých místech nemá co dělat. Jejich fungování spatřuji jako velmi problematické a neefektivní. Mám obrovský problém i s některými lídry některých politických stran, kteří v případě Brexitu nezahráli pozitivní roli.

Mají podobné názory i ostatní europoslanci?

Z těch, se kterými jsem více v kontaktu, tak dvě třetiny. Jedna třetina hodně bojuje za to, aby EU fungovala, další chce reformu. My chceme reformu Evropské unie! Nechci, aby se sáhodlouze řešilo, jestli muži mají být nazýváni muži a ženy ženami, ale řešit problémy, které společnost má. To, že nemáme děti, nezakládají se rodiny atd. Chybějí inovace, není patentová ochrana. EU se mezitím zabývá minoritními problémy a dává je na roveň těm důležitým a existenčním.  

Také premiér Andrej Babiš volá dlouhodobě po tom, aby se EU změnila. Chce, aby byla posílena role členských států. Je to rozumný návrh, mají dnes jednotlivé členské státy málo pravomocí?

Mají jich hodně, bohužel nemáme schopné lidi, kteří by si byli schopní materiály přečíst, argumentovat a připomínkovat je. EU je o kompromisu. Nerozumím tomu, co chce vracet do rukou členských států. Pan premiér má moc bouchnout do stolu a říct, že gender není hlavní problém Evropské unie a že problém je například s tím, že některé státy podvádějí ve statistikách po stránce migrace. Řada členských států řeší to, zda uvádět třetí pohlaví, ale ve statistikách neřeší, že dvě třetiny lidí podvádějí, uvádějí špatný věk či odkud pocházejí. Kdyby měly členské státy více pravomocí, nic se nezmění. Většina členských států na jednání pošle totálně nekompetentního úředníka, který se neúčastní diskusí, hlasuje a je překvapen, co z toho vychází. Ukázala to zbraňová směrnice. My jsme zaspali. Je super, že se bývalý ministr fotil s brokovnicí, ale nebyl schopen při klíčových jednáních pohovořit anglicky a říct, co chceme. To je dnes největší problém České republiky.

Premiér nelobbuje za to, abychom změnili způsob kontroly evropských dotací, aby je nedostával ten, kdo nečerpá efektivně. Ani jednou se neozval. Co se týká nových technologií nebo že by chtěl navýšit částku na inovace, vědu, výzkum, patenty? Neozval se. Neslyšel jsem v životě pana premiéra, že by bojoval za malé firmy, abychom jim například z EU pomáhali s patentovou ochranou na globálním trhu. V těchto věcech pan premiér žádnou reformu a změnu nenabízí.

Často zaznívá názor, že Babiš Evropskou unii potřebuje kvůli dotacím. Nedávno ale byly Agrofertu v mediálně velmi propírané kauze dotace zastaveny. Je možné, že se Babišův postoj k EU „změkčí“ a že český premiér ve skutečnosti opozicí proti dnešnímu unijnímu establishmentu není, nebo jde o zcela vážnou pozici?

Na spekulace ohledně postoje Andreje Babiše máme experty v jiných politických stranách. Vůbec nechci spekulovat. Chci s ním udržet korektní a věcně kritický vztah. Podívejte se, jednou je premiérem… Uvidíme. Mně se spousta věcí nelíbí, ale nebudu mu dávat psí hlavu. Někteří mí kolegové to dělají, ale já s tím nesouhlasím. Kritizuji, když udělá přešlap.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Končící německá kancléřka Angela Merkelová v novoročním projevu uvedla, že Německo se pokusí celosvětově převzít větší zodpovědnost při řešení celosvětových problémů. Je to dobře? A jde o reakci na určité oslabování Evropy na světovém kolbišti?

Když jsem ten projev poslouchal, ona reaguje na slábnutí pozice EU v globálním kontextu. Je to pravda. Tím, že vystoupí Velká Británie, ztratíme část ekonomické, inovační, bezpečnostní moci. Je otázka, jakým způsobem to nahradit. Roli, kterou měla Velká Británie, převezme jiný členský stát, který je dostatečně bohatý a má kapacity na to, aby roli lídra EU sehrál. 

Často se hovoří o hrozbách nejen vůči naší republice, ale celé EU ze strany Rusů a Číňanů. Máme se obávat v roce 2019 jejich zvýšeného tlaku?

Je to spekulace a do nich se nerad pouštím. Nicméně bychom si měli ohlídat náš kybernetický prostor a zamezit různým fejkovým účtům na sociálních sítích, aby neovlivňovaly legitimní a demokratické volby v členských státech. To si myslím, že platí vůči veškerým velmocem a státům, které by chtěly zasáhnout do volebního boje v rámci Evropské unie. 

Hovoří se o špionáži ze strany Číny. Firma Huawei byla označena Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost za bezpečnostní riziko. Jde o reálnou hrozbu? Andrej Babiš se kvůli tomu sešel s čínským velvyslancem.

Otázka některých čínských firem a jejich technologií byla opakována od roku 2014 na různých jednáních. Už tehdy se spekulovalo o možnosti vysávání informací z těchto zařízení. Mělo by se vše uzavřít na bilaterálních jednáních mezi Evropskou unií a Čínou. Nechci spekulovat, nemáme podklady, měli by se k tomu vyjadřovat více bezpečnostní experti než politici. Politici by jen měli pracovat s doporučením bezpečnostních expertů. Pokud by se ukázala podezření jako reálná, pak je potřeba vést s Čínou tvrdý a velmi otevřený dialog. 

V březnu dojde také ke změně předsedy KDU-ČSL. Kandidaturu ohlásili Marek Výborný, Marian Jurečka nebo Jan Bartošek. Kdo by byl podle vás dobrým předsedou?

Všichni tři jsou velmi dobří kandidáti, mohou nabídnout vizi. Všichni budou součástí budoucího předsednictva. Všem chci dát deset doporučení, kam by měla KDU-ČSL směřovat. Myslím si, že bychom měli být moderní středopravicovou stranou, a toho, kdo nabídne takovou vizi, budu podporovat na předsedu. V naplňování vize mu chci i do budoucna pomáhat.

A konkrétní jméno?

Ne, nechci nikoho diskvalifikovat. Všech těchto kandidátů si obrovsky vážím. Začnou diskuse a bude formován názor. S každým z nich mám výborný vztah, s každým na něčem spolupracuji, s každým mám jinou zkušenost. Role předsedy je trošku jiná než místopředsedy nebo poslance. Předseda musí nabídnout vizi KDU-ČSL na příštích pět, sedm nebo deset let. Zatím jsem u žádného z kandidátů takovou vizi neviděl. Je zcela legitimní si na ni počkat a rozhodnout se na jejím základě, a ne podle sympatií. Chci předsedu, který bude silný a bude mít za sebou tým lidí, kteří dovedou KDU-ČSL k dvoucifernému výsledku a k tomu, že bude vnímána jako silný politický hráč, a nikoli strana pro určitou skupinu lidí například nábožensky smýšlejících. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

A co Jiří Čunek?

Jirka předseda byl a odvedl kus práce. Je to člověk, který musí být součástí KDU-ČSL a má co nabídnout. Zatím jsem od něj neslyšel vizi, takže těžko mohu hodnotit, zda by byl dobrý předseda. Byl výborný starosta, je jeden z nejlepších hejtmanů v republice. V současné době nevím, jak by byl schopen všechny funkce skloubit. Možná je spíš poptávka po někom, kdo bude novější tváří nebo ještě KDU-ČSL neřídil. To by v případě Jirky splněno nebylo. Nicméně si myslím, že Jiří Čunek by měl být součástí širšího předsednictva KDU-ČSL.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Proč vy nechcete kandidovat na předsedu?

Moje role je především pomáhat straně se stabilizovat a posunout se dopředu. Chci maximálně pomoci novému předsedovi v tom, aby byl úspěšný, a plnit roli týmového hráče, který například pomůže formovat zahraniční politiku KDU-ČSL a zahraniční směřování KDU-ČSL.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…