Zeman neřekl své poslední slovo, chystá překvapení. Kdo přijde po něm? Jan Šolta dal odpověď. Jinou, než se čeká

10.07.2022 15:37 | Rozhovor

„Tady už nelze myslet jen na Ukrajinu,“ říká někdejší disident, ekonom a vysokoškolský pedagog Jan Šolta, podle kterého by i zmrazení konfliktu znamenalo hluboký oddech v Evropě. Připustil, že by Zelenskyj mohl být nahrazen, protože nemůže ze své politiky teď uhnout. K české politice řekl, že Babiš podle něho kandidovat nebude, protože ho více zajímá post premiéra. A Zeman? Ten si prý ještě neřekl poslední slovo.

Zeman neřekl své poslední slovo, chystá překvapení. Kdo přijde po něm? Jan Šolta dal odpověď. Jinou, než se čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Šolta

Konflikt na Ukrajině postupně mizí z hlavních zpráv a palcové titulky jsou už zaměřeny jiným směrem a na jiná témata. Není to signál, že Západ pochopil, že Rusy a Ukrajince čeká opotřebovávací válka, do které už bude chtít zasahovat čím dál tím méně?

Ano, tak to je a bude, ty premisy jsou zcela jasné. Západ už pomalu nemá z čeho čerpat, protože spotřeba zbraní je obrovská a sklady se velmi rychle vyprazdňují. Ani Evropa, ani Amerika není dlouhodobě schopna sponzorovat válku na Ukrajině a současně veškeré výdaje spojené s fungováním ukrajinského státu. Je to smutné, ale je to realita.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ze svých funkcí několik ukrajinských velvyslanců po celém světě. Týkat by se to mělo i Jevhena Perebyjnise, který byl nejvýše postaveným ukrajinským diplomatem v České republice. Prý je to jen standardní výměna, ale víme, že Zelenskyj odvolává velvyslance, protože mu nevyjednali dost zbraní a dost podpory v té dané zemi.

Těžko říci, co stojí za touto výměnou, ale Perebyjnis byl podle mého soudu muž na svém místě, byl to člověk, který velmi kultivovanou formou dokázal české veřejnosti prostřednictvím médií objasnit, jaká je skutečná situace na Ukrajině a jaké byly vůbec důvody a příčiny vedoucí k ozbrojenému konfliktu. Rozhodně tohoto velvyslance vnímám lépe než kupříkladu jeho německého kolegu, který v podstatě v rekordně krátkém čase dokázal více či méně pourážet většinu čelných představitelů země včetně německého prezidenta. Jak se potom může divit, že Německo s pomocí váhá nebo minimálně nepospíchá. Tohle se u nás naštěstí nedělo.  

Lze udělat něco pro to, aby válka byla ukončena, dejme tomu, do konce roku, pokud je to vůbec reálné? A lze po Ukrajincích, kteří trpí, žádat územní či jiné ústupky?

Musíme žádat vše, co pomůže především Evropě, která začíná opravdu těžce strádat a životní úroveň jejích obyvatel klesá takřka každý den. Tady už nelze myslet jen na Ukrajinu, ten kontext je mnohem širší. Dokonce vnímám z ruské strany určité náznaky ústupků a vstřícnějšího jednání o míru či příměří, ale ukrajinský prezident Zelenskyj si pevně stojí za svým, že vše se má vrátit do původního stavu před invazí, a k tomu dokonce vyhlašuje, že chce získat zpět i Krym, který náleží Ukrajině. Z hlediska mezinárodního práva má nepochybně pravdu, ale tento postoj bude znamenat další měsíce, ba možná roky války a další stovky či tisíce obětí. Sečteno a podtrženo, jakákoliv dohoda by byla úspěchem. I kdyby šlo pouze o zmrazení konfliktu jako příkladně na Korejském poloostrově, celá Evropa a její ekonomika by si značně oddychly. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…