Zemanovi se jednou bude říkat „prezident rozdělitel“, tuší Jiří Pospíšil. Je prý vtipné, jak prezidentovi příznivci najednou obdivují Ameriku

18.02.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Do dějin by mohl s nadsázkou vejít jako ‚prezident rozdělitel‘, říká o prezidentu Zemanovi europoslanec Jiří Pospíšil. Pro ParlamentníListy.cz řekl, že si myslí, že Miloš Zeman znovu kandidovat bude. Promluvil i o vyjádření prezidenta ohledně poplatků v nemocnici, které vzbudilo v minulých dnech poměrně velké emoce. „Byl to zajímavý důkaz, že i Miloš Zeman občas v dobrém slova smyslu vypadne ze své obvyklé role, v níž tak rád využívá populistické názory,“ říká Jiří Pospíšil.

Zemanovi se jednou bude říkat „prezident rozdělitel“, tuší Jiří Pospíšil. Je prý vtipné, jak prezidentovi příznivci najednou obdivují Ameriku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Co budete dělat dnes o půlnoci?

Číst si knížku, popíjet víno a na klíně mi bude sedět pes. Prostě idylka. Takových klidných večerů při své práci moc nemám, a tak si jich opravdu vážím.

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Co vy si o tom myslíte? Měl by?

Zda bude Miloš Zeman svou funkci obhajovat, je určitě jeho osobní rozhodnutí, které mi nepřísluší komentovat. Osobně si myslím, že kandidovat bude. I kdyby nechtěl, jistě ho ke kandidatuře bude tlačit jeho politické i podnikatelské okolí. S jeho výkonem prezidenta nejsem osobně spokojený. Podle mého názoru se mu vůbec nedaří plnit hlavní úkol prezidenta, kterým je spojovat společnost.

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Pokud ne on, koho byste na jeho místě rád viděl? A jak vidíte šance těch, o kterých se mluví, jako například Horáček, Kubera, Stropnický a další...

Stále nevidím silného kandidáta, který by měl šanci prezidenta Zemana porazit. Věřím, že se ke kandidatuře přihlásí i větší kalibry, než které jste jmenoval.

Jsou rozhodnutí Zemana a pak i výsledek volby důležitými mezníky, které určí další fungování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde?

Český prezident sice na rozdíl od vlády nečiní nejdůležitější rozhodnutí každodenní politiky, ale zatím každý, kdo tuto funkci vykonával, výrazně ovlivnil atmosféru v naší zemi. V tom je výběr nového prezidenta vždy důležitým mezníkem. Jasně je to vidět i v oblasti zahraniční politiky, kde Miloš Zeman naši zemi posouvá k více východní orientaci. Musíme si také uvědomit, že pokud Zeman funkci obhájí, nebude se již muset na nic ohlížet, protože to bude z ústavy jeho mandát poslední.

Mnohdy se mluví o tom, že Zeman rozděluje společnost. Je rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce Zemana opodstatněné, nebo zveličené?

Rozdělení je reálné a vychází jednak z principu přímé volby hlavy státu, která téměř vždy vede k vytvoření dvou silně oddělených táborů. V našem případě ale navíc hraje roli i to, jak Miloš Zeman ke svému prezidentování přistoupil. Jeho posměšky vůči některým skupinám obyvatel jen přilévají olej do ohně. Do dějin by mohl s nadsázkou vejít jako „prezident rozdělitel“.

Jak v poslední době hodnotíte vystupování a různé kroky Miloše Zemana? Když se podíváme například na radost nad vítězstvím Trumpa nebo třeba šťouchance Merkelové a představitelů EU či nesouhlas s Chovancovým „centrem proti propagandě“ – co na tyto jeho kroky a názory říkáte a jak je v nich podle vás úspěšný?

Když prezident kritizuje „centrum proti propagandě“, mnozí se neubrání dojmu, že je za tím jeho známý, pozitivní vztah k Putinovu ruskému režimu. Jenže centrum proti propagandě se opravdu úplně nepovedlo, a to se na něj dívám jako někdo, kdo si je vědom toho, že u nás Rusko i další státy rozehrávají různé dezinformační hry a náš stát na to musí umět přiměřeně reagovat. Neměl by to ale asi dělat pouze označováním falešných zpráv na internetu.

A aktuální výrok Miloše Zemana, že „stovka denně nikoho nezabije“? Má Miloš Zeman v tomto směru pravdu?

Byl to zajímavý důkaz, že i Miloš Zeman občas v dobrém slova smyslu vypadne ze své obvyklé role, v níž tak rád využívá populistické názory. Souhlasím s tím, že je lepší, když si lidé přispějí na pobyt v nemocnici a ušetřené peníze půjdou přímo na jejich léčbu či na léky.

Jaké byly podle vás největší průšvihy Miloše Zemana za dobu jeho prezidentování? (Vzpomeňme například jeho výrok kunda sem, kunda tam, který se stal doslova hitem...)

Pro mne jsou to nechvalně slavná scéna u korunovačních klenotů, kam prezident šel z oslavy na ruské ambasádě, dále pak celý útok na Ferdinanda Peroutku nebo nepochopitelné ataky na vysokoškolské učitele.

Je podle vás něco, co by mohlo panu prezidentovi ohledně kandidatury „zlomit vaz“? U mnohých lidí mu příliš nepomohla například kauza Peroutka nebo třeba Mynářova bezpečnostní prověrka... Nebo to, co se mělo údajně dít kolem vyznamenání či nevyznamenání příbuzného ministra Hermana...

Pokud se proti němu vytvoří široká voličská koalice lidí, kteří si přejí jiného prezidenta. Jeho excesy mu totiž u většiny jeho voličů spíše pomáhají.

Naopak, co podle vás posílilo důvěru lidí v českého prezidenta?

Myslím, že mu pomáhá to, že je často mezi lidmi.

Miloš Zeman se nikdy s médii příliš „nepřátelil“. Jak vidíte vy jeho vztah s médii, například s Českou televizí?

Také novináři patří mezi skupiny, které si prezident vybral, aby útoky na ně mobilizoval své příznivce. Dělal to jako opoziční vůdce, premiér i teď jako prezident. Jeho útoky na Českou televizi jsou ale ještě nebezpečnější, protože směřují k tomu, aby tato veřejná instituce ztratila svou nezávislost a stala se jen „televizí politiků“, která by si nedovolila nikoho kritizovat.

A kdo je podle vás v tomto vztahu vlastně vítěz a kdo poražený? Snaží se někteří novináři prezidentovi uškodit, nebo si on s nimi prostě jen tak trochu pohrává?

Je to jednoduché. Prezident hraje s novináři hru, aby sbíral politické body.

Miloš Zeman má dobré vztahy nejen s prezidentem Ruska a Číny, ale teď dokonce i s prezidentem USA. Jak v tomto kontextu vidíte budoucí vztahy České republiky a Ameriky?

Je až vtipné, jak ti, kterým dříve Amerika moc nevoněla, jsou najednou jejími obdivovateli. I když to platí více o Zemanových příznivcích než o něm samotném. Obecně jsou USA naším důležitým spojencem a je dobře, když s ním budeme mít co nejlepší vztahy, a to včetně prezidenta.

A jak vidíte vztah mezi Zemanem a Babišem? Kdo koho podle vás víc potřebuje a proč? A podpoří Babiš podle vás Zemana v případě, že se rozhodne kandidovat?

Aktuálně je to taková symbióza, kdy se oba vzájemně potřebují, aby se jeden znovu stal prezidentem a druhý poprvé premiérem. Kdyby se jim to oboje povedlo, mohou se následně klidně do sebe pěkně pustit.

A podpoří ho podle vás i ČSSD?

V ČSSD o to určitě bude ještě docela boj. Může nastat paradoxní situace, že bude Miloš Zeman třeba i neformálně společným kandidátem ČSSD a ANO, které si jinak nemohou před parlamentními volbami přijít na jméno.

Proti Miloši Zemanovi vystupují někteří zpěváci, herci, ale i vědci a různí intelektuálové. Co jim na nynějším prezidentovi nejvíc vadí? Není to náhodou to, že je prostě úplně jiný než Václav Havel?

Myslím, že jim vadí, že se Miloš Zeman chová pouze jako prezident svých příznivců, a nikoli prezident celého národa.

Průzkumy ukazují, že Zemana mají raději spíše starší, chudší lidé a spíše lidé z venkova než z velkých měst. O čem to podle vás svědčí?

Zeman je v první řadě levicový a socialistický politik. A v České republice dlouhodobě platí, že levici více přejí lidé na venkově, občané s nižšími příjmy a vyšším věkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…