Zemanovský profesor: Prezident vyhrál. Dal vzkaz Babišovi, jak to teď bude s vládou

06.03.2019 12:02

ROZHOVOR Miloš Zeman na sjezdu ČSSD vyslal hned několik signálů. Nejen do řad socdem, ale také třeba premiéru Babišovi. To si myslí ekonom, profesor Luboš Smrčka (SPOZ). Samotná sociální demokracie se podle něj vrací ke své autentické politice. „Z takovéhoto celkového pohledu bych naopak řekl, že prezident Zeman má nyní pocit, a mně připadá, že vlastně oprávněný pocit, že svůj zápas za dlouhodobé směřování ČSSD vyhrál," říká Smrčka navzdory tomu, že ve vedení strany jsou nově lidé, kteří se Zemanem často nesouhlasí.

Zemanovský profesor: Prezident vyhrál. Dal vzkaz Babišovi, jak to teď bude s vládou
Foto: SPOZ
Popisek: Luboš Smrčka

Prezident Miloš Zeman vytrvale kritizuje práci i osobu ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Oba muži se potkali na sjezdu ČSSD, kde byl Tomáš Petříček zvolen místopředsedou strany. Obecně vzato, Zemanovi favorité se do vedení nedostali, stranu nyní řídí lidé, se kterými se prezident názorově neshoduje. Vyslali tím delegáti prezidentovi signál?

To je třeba se ptát samotných delegátů, zda tím vysílají signál. Ale já bych to necítil nutně takto v osobní rovině. Zkusme tu otázku vidět jako koncepční věc. Pan prezident je zastáncem jistého směru v diplomacii, který bych nazval „ekonomickým“. Pan Petříček se spíše profiluje jako zastánce směru „idealistického“ či ideového. Pokud odmyslíme osobní rovinu, což je vždycky dobře, tak tu vidíme spíše střet koncepcí. A mně nepřipadá nelogické, že se sociální demokracie jako strana historicky a principielně idealistická, přiklání možná o něco více k té vizi zahraniční politiky, která je jí bytostně bližší.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

Ještě, než si sociální demokraté zvolili nové vedení, prezident Miloš Zeman jim oznámil, že stranu podpoří v květnových evropských volbách. Pomůže to ČSSD, nebo jí to uškodí?

Pomůže. Přes všechno, co si kdo o prezidentu Zemanovi myslí a co se o něm kdy napsalo, je v dobrém smyslu slova Evropan. Podpořil stranu, která představuje do značné míry evropské směřování naši země a svoje slova směřoval určitému publiku. Tím nemyslím delegáty, tím myslím část voličů, kteří by možná k evropským volbám vůbec nešli. Já bych v tom viděl dokonce dvě sdělení, přičemž první je podstatnější. A to zní: Vážení voliči, jděte k evropským volbám. Já k nim také půjdu. A až to druhé sdělení je, že prezident v těchto volbách, v těchto konkrétních volbách, podpoří ČSSD. Čímž vlastně pro poněkud užší publikum dodává, že podporovat bude stranu proevropskou. Skutečně si nemyslím, že by se po takovém prohlášení od podpory sociální demokracie odvrátily zástupy potenciálních voličů, pro které by prezidentova podpora byla nepřijatelná.

„Jste spíše stranou Prague Pride než stranou práce,“ zpražil zároveň Zeman delegáty ČSSD. Má pravdu? A je dnešní ČSSD snadno čitelná a srozumitelná?

Já myslím, že je třeba prezidentova slova vždycky vidět v souvislostech. On také v poslední době mnohokrát ocenil tuto vládu a ocenil i úlohu sociální demokracie ve vládě. A tady – já to tak tedy cítím – spíše varovně zdvíhá prst, aby ČSSD necouvla a nevrátila se k tomu, co ji před nedlouhou dobou stálo podporu široké veřejnosti, kdy pro samé menšiny neviděla většinu. Nehledě na některé konkrétní záležitosti, jako je onen „spor“ Zeman – Petříček, který jste zmínil dříve, tak na mne celý přístup pana prezidenta ke sjezdu ČSSD působí spíše jako jisté ocenění toho, že se tato strana naopak snaží o návrat zpět na pozice autentické sociální demokracie. Že to je doprovázeno dílčími, třecími plochami, to bych nepřeceňoval.

Dává Zemanova podpora ČSSD smysl ve chvíli, kdy se nové vedení bude snažit směřovat stranu jiným směrem, než by vyhovovalo prezidentovi?

To je právě ono. Je to skutečně jiným směrem? Zase nepřeceňujme jednu nebo několik třecích ploch a nenechme si tím zakrýt celkovou změnu. Když se podívám na celek vyjádření Miloše Zemana v posledních měsících, tak tam vidím spíše určité uspokojení nad tím, jak se ČSSD vyvíjí, a kam se její reálná politika posunuje. Základ dnešní politiky sociální demokracie jsou minimální mzda, nemocenská po celou dobu nemoci, nastolení otázky délky pracovní doby, ochrana práce, růst důchodů, výdaje na školství, investice a podpora dlouhodobého růstu. Z takovéhoto celkového pohledu bych naopak řekl, že prezident Zeman má nyní pocit, a mně připadá, že vlastně oprávněný pocit, že svůj zápas za dlouhodobé směřování ČSSD vyhrál. Že je to doprovázeno neshodami v některých detailech, že sociální demokracie vidí jinak například některé aspekty zahraniční politiky, ale pozor – to neznamená, že všechny, to je dáno rozsahem a strukturou problematiky. A přes tyto rozpory to vidím spíše tak, že určitá podpora, které se nyní od Miloše Zemana sociální demokracii dostává, má naopak naprostou logiku.

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí

Nebylo vyjádření podpory ČSSD spíše Zemanovým signálem směrem k Andreji Babišovi?

Svým způsobem můžeme říci, že jakékoliv vyjádření prezidenta v podstatě k čemukoliv je signálem někomu. Ano, v tomto případě jistě pan premiér vystoupení na sjezdu jako signál bere. A to je správně, tak se dělá politika. Prezident zde sdělil, že si přeje pokračování vlády v tom směru, v jakém je nastaveno vládní prohlášení, tedy ve směru levostředovém. Ano, pan prezident zde říká, že když sleduje poslední kroky premiéra, tak mu sociální demokracie připadá více jako garant onoho směřování. A na panu premiérovi je, aby si tento signál vyhodnotil a aby z něj udělal takové nebo jiné závěry.

Miloš Zeman zároveň vyjádřil přání, aby se ČSSD vrátila ze 7 procent na 30. Může nové vedení ČSSD včetně ministrů Tomáše Petříčka a Jany Maláčové stranu oživit a posunout k vyšším volebním ziskům? Je zacílení na mladé a liberální občany směrem, který bude reálně voliče zajímat, nebo jde o slepou uličku, kterou se již v minulosti pokoušel neúspěšně jít Bohuslav Sobotka?

Člověk by měl umět říci, že něco neví. Já tohle skutečně nevím. Nejsem si jistý pojmem „mladý a liberální občan“, neumím si ho nějak přesně nadefinovat. Jednu věc ale vidím. Ministr Petříček je představitel resortu, jehož konkrétní dopad na občany našeho státu není zásadní – je to rezort koncepční, strategický. Ministryně Maláčová je pravý opak. Stojí v čele úřadu, jehož činnost naopak může měnit téměř den ze dne poměry a životní úroveň obrovského množství lidí. Jestliže se opravdu ČSSD pohne ze sedmi procent směrem k třiceti, jakkoliv si myslím, že dosažení třiceti procent je pro sociální demokracii ještě na hodně dlouho uzavřené, pak se o to musí zasloužit paní ministryně. I kdyby byl ministr Petříček nejlepší diplomat na světě, tak on to nezařídí. On může pro určitou skupinu lidí udělat sociální demokracii akceptovatelnou a volitelnou stranou, protože jim předloží nějakou vizi České republiky jako pevné součásti Evropské unie a NATO. Jenže to se bavíme o několika málo procentech populace.

Zároveň moc nevěřím tomu, že by předložením této vize odehnal celé zástupy možných voličů. Zvláště proto ne, že tyto zástupy budou daleko více sledovat ministryni Maláčovou. Když se sociální demokracii podaří nakombinovat správně tyto dosti odlišné aspekty reálné politiky a když se ČSSD podaří předložit veřejnosti důvěryhodné zdůvodnění, že úspěchy jdou za ČSSD a nikoliv za panem premiérem, tak si dokáži představit, že v nějakých příštích letech uvidíme sociální demokracii s dvoucifernými výsledky a že někdy by možná ty výsledky mohly zase začínat dvojkou. Ale bude to dlouhý běh na ostří nože.

Senátor Václav Láska představil 57 bodů, na základě kterých by měl být prezident Miloš Zeman odvolán. Je mezi nimi mnoho případů porušení Ústavy. Je mezi nimi například nepozvání tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga k příležitosti vyvěšení vlajky EU nad Pražským hradem v roce 2013. Václav Láska se domnívá, že prezident Zeman ve své roli kontinuálně selhává. Měl by být prezident odvolán? Je to namístě?

Žijeme v politickém světě a v politice jsou i podobné kroky legitimní. Jsou součástí politického boje. To je asi tak všechno, co k tomu mohu říci. Snad jen jeden postřeh. Kdo se podívá na oněch 57 případů, které posbírali senátoři, tak když odmyslíme pár spíše drobností, jde vlastně o spor o interpretaci Ústavy a ústavního systému. Jak známo, prezident Zeman vykládá Ústavu poněkud extenzivněji, než někteří jiní. To ale neznamená, že se pohybuje mimo Ústavu nebo že ji porušuje. On ji interpretuje jinak než skupina senátorů.

Co si lze slibovat od chystaného březnového setkání Babiše s Trumpem? Je dobře, že Babiš za Trumpem jede?

Samozřejmě, že je to dobře. Ať si někdo myslí o Donaldu Trumpovi, co chce, ať si někdo myslí o Spojených státech, co chce, tak realita je taková, že Spojené státy jsou náš významný spojenec, jsou jedinou skutečně globální velmocí, jsou zatím ještě největší ekonomikou světa, i když to stejné leckdo říká o Číně. Spojené státy jsou motor západního světa a jako ekonom tvrdím, že motorem západního světa budou i nadále.

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí

KSČM tvrdí, že jsme vůči USA servilní. Je to pravda? A pokud ano, je to v pořádku?

KSČM tvrdí to, co chtějí slyšet voliči komunistické strany. Nic více a nic méně. USA jsou svobodná země, těžko mohou být modlou voličů komunistické strany. Nemám pocit, že by náš postoj k USA překračoval hranici loajality. Ale samozřejmě pro toho, komu to přinese politické body, bude vždycky lepší přejmenovat loajalitu na servilnost. Loajalita je pozitivní, servilnost negativní. Já bych byl především rád, abychom mohli v každém okamžiku své historie říci, že jsme loajální ke spojencům a asertivní k ostatním, že plníme spojenecké závazky a abychom se mohli každý rok podívat za sebe a říci si: Letos jsme nepodrazili žádného spojence, ale také jsme nikomu nepoklonkovali a neustoupili ve věcech, které jsou pro nás podstatné. To se týká i Evropské unie nebo NATO. Vezměme si třeba jadernou energetiku. Každý rok bychom si měli říci – chránili jsme v Evropě zájmy naší země a bránili právo pokračovat v jaderné eneregetice. Ale zároveň v nás nesmí zůstat hořkost, a teď mluvím skutečně naprosto teoreticky, že cesta do USA by snad byla cestou, na které se „upeče“, kdo ten jaderný program bude stavět.

Je dle vás správné považovat cestu do Bílého domu takříkajíc za odměnu?

Už když se to takto vysloví, je to pokus dát tomu nějakou nálepku. Co to je „za odměnu“? Já tomu spojení příliš nerozumím. Co to je za „odměnu“, když představitel spojenecké země jede na návštěvu za představitelem jiné spojenecké země? To není odměna, to je diplomacie. A že tam jede jeden představitel a ne jiný? No a? Tím nechť se zabývají konkrétní lidé. Z hlediska země a České republiky je podstatné, že český ústavní činitel jede navštívit ústavního činitele Spojených států, že půjde o potvrzení našich spojeneckých svazků a potvrzení pevného zakotvení naši země mezi liberálními demokratickými státy. A jestli do toho letadla nasedne jeden nebo druhý, to není věc, která by mne trápila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…