Zpěvák Pavel Vítek se nám přiznal, koho bude volit

25.10.2013 10:52

Zpěvák Pavel Vítek je nepřehlédnutelná osobnost českého šoubyznysu. Příliš často se k politice nevyjadřuje. Pro ParlamentníListy.cz udělal naprostou výjimku a svěřil se se svými pocity o politice i celkovém dění v ČR.

Zpěvák Pavel Vítek se nám přiznal, koho bude volit
Foto: Archiv PV
Popisek: Pavel Vítek

Pane Vítku, jste veřejně známá osobnost a ty se často vyjadřují k situaci v zemi. Jak byste jednou - dvěma větami charakterizoval dění v Česku?

K politické situaci se nevyjadřuji, v případě předčasných voleb je to vlastně poprvé. Dění u nás se dá nazvat "mírný pokrok v mezích zákona", v tom se od dob Jaroslava Haška mnohé nezměnilo.

Máme těsně před volbami, myslíte si, že se těmito volbami něco zlepší, změní k lepšímu?

Určitě se svět mění, naštěstí nemá politika na náš život bezmezný vliv. Spousta dobrých věcí se děje i bez úředníků a je to tak dobře.

Chcete prozradit, komu fandíte či koho budete volit, nebo si to necháte pro sebe? Nebo spíš řeknete, koho volit nebudete?

Volit budu zelené a to proto, že znám konkrétní lidi a jejich myšlenky. Zamlouvá se mi jejich program, který respektuje odlišnost každého z nás a především ekologický plán, který se jiným stranám nevešel do kolonek. Vadí mi špatná kvalita ovzduší, zvlášť u nás na venkově, stejně jako zelení cítím odpovědnost k přírodě.

Když byl před lety legalizován zákon o registrovaném partnerství, tak jste se svým partnerem „podporovali“ Jiřího Paroubka, Vy jste dokonce vystupoval na předvolebních akcích ČSSD. Jak to vidíte dnes?

Cítil jsem to tehdy jako správný krok a je pravda, že Jiří Paroubek, ať si každý říká, co chce, se o prosazení zákona zasadil. Sám jsem se v té akci angažoval, sháněl podpisy kolegů pod petici za prosazení toho ustanovení a bylo by zbabělé ve finále couvnout.

V prezidentské volbě, jak si mnozí všimli, jste „podporovali“ Karla Schwarzenberga. Je Vám líto, že nezvítězil on, ale Miloš Zeman?

Ano, podporoval jsem Karla, lidé zvolili Miloše. Každý je svého štěstí strůjcem.

Naše země je ve stavu, v jakém je, co si myslíte, že tuhle situaci způsobilo?

Nemyslím si, že by Česko bylo v nějak žalostném stavu. Co je špatné, jsou hodnoty, kult peněz a loktařské kariéry místo slušnosti a pokory. Beru to ale jako fázi, často jezdím do světa, na východ i na západ, a kdekterá země si touhle jalovou etapou prošla.

Procestoval jste kus světa, co myslíte, že by ČR pomohlo dostat se zpět na nohy?

Stojíme na nohách, jen se podceňujeme a v některých ohledech si zase myslíme, že jsme pupek světa. Nejsme. Stačí, podle mě, se vyrovnat sami se sebou a se svou minulostí.

Jste umělec, zpěvák, herec, setkáváte se s různými lidmi. Potkal jste někdy politika, který to, co říkal, také tak myslel a co si myslel, také to říkal?

Ano, osobně Václava Havla.

Byl byste pro přímou volbu politiků, když už je přímá volba prezidenta, pro jejich odvolatelnost a trestní odpovědnost?

Ano.

Nepřemýšlel jste někdy o „emigraci“, o tom, že byste šel žít třeba jinam?

Mockrát. Ale ne kvůli politice, nedělejme si iluze, že jinde je to jiné. Odejít mě napadlo kvůli špatným vztahům mezi lidmi anebo kvůli nedýchatelnému vzduchu od listopadu do března.

Co si myslíte, že se od roku 1989 změnilo k lepšímu či co se naopak zhoršilo a čím to je?

Je to přece nesrovnatelné a všechny, kdo o tom pochybují, bych poslal do dřívější Barmy, aby věděli, co je bída, nesvoboda a strach.

Vyrážíte za pár týdnů na své vánoční turné. Vaše kolegyně Lucie Bílá šla do svého turné s tím, že chce lidi potěšit a zlepšit náladu ve státě. Máte také ten pocit, že jako umělec můžete lidem takto pomoct, potěšit je a udělat jim radost?

Umělec je od toho, aby diváky rozzářil, aby je bavil. Lucie mi před časem řekla, že jsem pro lidi jako jejich kamarád, kterému se svěřují a za kterým přijdou, když chtějí utéct před starostmi. Doufám, že právě to ve mně moje publikum našlo.

Váš kamarád a kolega Daniel Hůlka kandiduje do Parlamentu. Myslíte si, že dělá dobře?

Dana znám 15 let a vím, že když se pro něco nadchne, jde za tím. Držím mu palce.

Co byste přál téhle zemi, lidem, nebo co by se podle Vás mělo především změnit?

Každý by měl začít sám u sebe. Žít v souladu se sebou a s přírodou. Pak by, možná, neměl na blbosti čas ani pomyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…